Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fälld artikel: Lotta Bromé byts ut – får inte vara med i Bingolotto

Lotta Bromé och Carl Jan Granqvist uteblir från Bingolotts uppesittarkvällFoto: FOLKSPEL/JOHAN CARLÉN
Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé.Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

KLANDER FRÅN PON: Den här artikeln har klandrats av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha brutit mot god publicistisk sed. Läs mer om beslutet här. 

 

Här kommenterar chefredaktör Thomas Mattsson PON:s beslut. 

Traditionen bryts – Lotta Bromé petas i Bingolottos uppesittarkväll. 

Bromé har genom åren haft en hög lön på Sveriges Radio – och sidouppdrag som genererat hundratusentals kronor. 

Men efter skandalen står hon utan fast uppdrag och hennes traditionsenliga medverkan i TV4-långköraren Bingolotto uteblir. 

– Nu var vi totalt överens månader innan avslöjandet kom, säger programledaren Ingvar Oldsberg. 

 

Lotta Bromé meddelade den 21 november att hon slutar på Sveriges Radio och lämnar rollen som programledare för P4 Extra. 

Expressen har kunnat berätta att Lotta Bromé varit föremål för en internutredning om olämpligt uppträdande och sexuella trakasserier. Flera SR-anställda har vittnat om hennes beteende, men SR-ledningen vill inte kommentera orsakerna till att Bromé slutar.

Lotta Bromé har vid sidan av sitt programledarskap återkommande medverkat i flera tv-program. Hon har tillsammans med vinkännaren och vännen Carl Jan Granqvist årligen gästat Bingolottos uppesittarkväll sedan 2014. 

– Det är en bra konstellation, säger Ingvar Oldsberg, som även lett ”På spåret” där radarparet Bromé och Granqvist rönt framgångar. 

Ingvar Oldsberg.Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES

Nya gäster i Bingolotto

Men i år bryts jultraditionen för duon i TV4-långköraren. Efter att Expressen och andra medier rapporterat i tre veckor om SR-programledaren gick Bingolotto den 22 november ut med att programmet har nya gäster i år.
Men Folkspel och programledaren Ingvar Oldsberg  säger att den nya uppsättningen inte har med turerna på SR att göra. 

– Vi hade tidiga samtal med båda två, eftersom vi ville ändra i programmet och öppnade för att de kunde komma tillbaka något annat år. Det gjordes helt oberoende av det som senare inträffade. Tankarna går naturligtvis till att det hade blivit mer komplicerat om vi tecknat upp för ytterligare ett år med dem. Men nu var vi totalt överens månader innan avslöjandet kom. Det är inga konstigheter. Men det klart att det kunde ha blivit en brydsam situation, säger Ingvar Oldsberg.  

I stället gästas uppesittarkvällen av Claes Malmberg och Suzanne Axell respektive programledaren Elisa Lindström och artister som Eric Saade och Wiktoria.

– Vi ville förnya programmet. Det är någonting vi bestämde redan i somras. Det var dags för förnyelse, säger Henrik Lindroth, marknadschef på Folkspel som ligger bakom Bingolotto. 

Lotta Bromés årsinkomst: 776 200 kronor

Lotta Bromés gästframträdande i programmet var oavlönat, men hon har under sin karriär dragit in stora summor på sitt programledarskap respektive sidouppdrag. Bromé hade en 2016 en årsinkomst på 776 200 kronor. 

Hon driver därutöver sitt bolag Lotta Bromé AB, där hon genererat hyggliga summor genom åren. Lotta Bromé skrev 2013 tillsammans med Barbro ”Lill-Babs” Svensson en uppmärksammad bok om artistens karriär. Duon turnerade med boken 2014 och Lotta Bromé hade samma år en nettoomsättning i sitt bolag på 439 000 kronor. Året därpå sjönk omsättningen till 100 664 kronor och i fjol landade summan på 170 176 kronor . 

Lotta Bromé.Foto: JORMA VALKONEN / IBL

Lotta Bromé har varit varsam med uttagen från bolaget och hade i bokslutet för 2016 ett eget kapital i bolaget på 320 038 kronor.  

Expressen har sökt Lotta Bromé utan resultat, hon har via sociala medier bestridit anklagelserna och skrivit:

”Mitt samvete är rent”

Lotta Bromé berättade även i sitt avskedsinlägg att hon nu tar sig an ”nya utmaningar och idéer”.