Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Loreens samtal med vännen Jamala mitt i flykten från Ukraina

Melodifestivalens har visat sitt stöd för Ukraina.
Foto: Instagram
Foto: TV4

Eurovision-vinnaren Jamala har flytt Ukraina med sina barn – hennes man är kvar för att försvara sitt land. 

Nu berättar Loreen om vänskapen med artisten och säger att de pratat flera gånger. 

– Första kontakten satt hon faktiskt i bilen med sina barn, på väg ifrån Ukraina då, till Turkiet till hennes syster. Det är så overkligt, man vet inte vad man ska säga, säger hon i ”Nyhetsmorgon”. 

Den ukrainska artisten Susana ”Jamala” Alimivna, 38, vann Eurovision Song Contest i Stockholm 2016 med låten ”1944”. En låt som då kritiserades för att vara politisk och för att vara specifikt riktad mot Ryssland i efterspelet till annekteringen av Krimhalvön 2014.

Nyligen flydde hon från sitt hemland tillsammans med sina barn, något hon berättat själv om på Instagram. 

”Jag är mamma till två söner! Vi ber er! Låt inte dina barn, dina söner, dö en säker död! Låt dem inte kämpa mot Ukrainas folk! Snälla, låt oss stoppa detta krig! Vi har en dödlig situation i Ukraina! Släpp det inte! Rädda dina och våra barn!”, säger hon i en video. 

https://www.instagram.com/p/CagoqNgtpYz/?utm_source=ig_embed?hidecaption=true

Loreens sorg: Man vet inte vad man ska säga

Nu berättar den svenska Eurovisionvinnaren Lorine ”Loreen” Talhaoui, 38, som under torsdagskvällen uppträdde under TV4:s livesända insamlingsgala för Ukraina, att hon har tillbringat mycket tid i Ukraina tidigare som artist. Dessutom finns en del av hennes hjärta där, berättar artisten ”Nyhetsmorgon”. 

– Man har ju koll på folket om man säger så. Ukrainarna är ett fredligt folk. Man blir ju sorgsen över det här som händer där.

Loreen berättar att hon känner Jamala och att hon har haft kontakt med henne. 

– Hon var tvungen att lämna sin man för att han ska vara med i kriget och hon grät över sina föräldrar och familj som var kvar i Krim då. Det spelar ingen roll vilken position du har där, det är så otroligt utsatt läge, säger hon i ”Nyhetsmorgon”. 

Lillaystsers

Artisterna visade sitt stöd och hade ett budskap mot kriget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.