Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Loreens möte har lett till en diplomatisk kris

Foto: Sven Lindwall

Loreens möte med oppositionella har inneburit en diplomatisk kris mellan Sverige och Azerbajdzjan.

Rapporter i azeriska nyhetsmedia om mötet ledde till fördömande uttalanden från en minister som står president Ilham Alijev och den svenska ambassadören har tvingats till flera möten med högt uppsatta regeringsrepresentanter i Baku de senaste dagarna.

– Påstående om att ambassadören uppmanat Loreen att göra politiska uttalanden från scenen är grundlösa, säger Theo Zetterman på UD:s presstjänst till Expressen.se.

Det var tidigare i veckan som Loreen träffade flera ledande personer från organisationer som kämpar för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Azerbajdzjan.

Mötet ska ha förlöpt utan problem, men efterspelet ledde till att den svenska ambassadören Mikael Eriksson tvingades att agera.

Anledningen är bland annat en artikel från den azeriska nyhetsbyrån APA om att Sveriges ambassadör Mikael Eriksson på mötet ska ha uppmanat Loreen att komma med "politiska uttalanden" från scenen.

Väckt vrede

Uppgifterna väckte vrede hos Ali Hasanov, minister i regeringen och rådgivare åt president Ilham Alijev.

I en kommentar till APA fördömer han "politiseringen" av Eurovision Song Contest.

– Rapporter i pressen har gjort gällande att politiska partirepresentanter haft som mål att få kontakt med Eurovision-artisterna. Vi fördömer dessa handlingar om de har som mål att politisera, säger han till APA.

Från UD i Stockholm förnekar man att ambassadören kommit med uttalandena.

– Påstående om att ambassadören uppmanat Loreen att göra politiska uttalanden från scenen är grundlösa, säger Theo Zetterman på UD:s presstjänst till Expressen.se.

Det hela har nått högsta politiska nivå.

Ambassadör Mikael Eriksson under de senaste dagarna varit på flera möten på det azeriska regeringskansliet och utrikesdepartementet.

"Avvisat påståendena"

Det har även varit personal från UD i Stockholm med på mötena.

– Det han gjort är att avvisa påståendena. Vi har inga problem att uttrycka vår syn på mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan, men i Sverige jobbar vi inte på det sättet att vi styr våra kulturutövare, säger Theo Zetterman.

Hur har regeringen reagerat på ambassadörens förnekanden?

– Budskapet har mottagits av myndigheterna. Vi har fått försäkringar och deras acceptans att de tror på dementin.

Har det hela förändrat relationen mellan länderna?

– Det är anmärkningsvärt att det kommer uttalanden från regeringen även efter att vår ambassadör klartgjort vad som skett och inte sett, säger Theo Zetterman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.