Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Loreens låt läckt på nätet innan schlagern

Foto: Sven Lindwall
Foto: Sven Lindwall

Loreens bidrag i Melodifestivalen 2017 har läckt på nätet – något som bryter mot SVT:s regler, rapporterar Norran.

Läckan blev offentlig bara timmar innan den fjärde deltävlingen ska avgöras i Skellefteå.

Direkt efteråt satte sig SVT i ett krismöte och nu vidtar kanalen åtgärder.

2012 vann Loreen både Melodifestivalen och Eurovision Song Contest med sin låt "Euphoria".

Nu gör sångerskan comeback i Melodifestivalen 2017 med låten "Statements" och en mycket avancerad scenshow. Under lördagskvällen ställer sig Loreen på scen i Skellefteå Kraft arena, där den fjärde deltävlingen sänds i från.

Nu hotas sångerskans comeback i tävlingen. Bara timmar innan avgörandet har "Statements" nämligen läckt på nätet, vilket Norran var först med att rapportera om.


LÄS MER: Loreens kryptiska svar på kärleksfrågan


Beskedet kom samtidigt som Loreen genomförde den sista repetitionen inför publik innan lördagens direktsändning.

SVT har själva lagt ut bidragen på sin sajt. Klippen där dock bara 2 minuter och 30 sekunder långa och innehåller därmed inte hela låtarna.

Bryter mot reglerna i Melodifestivalen

Men nu ligger alltså "Statements" ute på nätet, bland annat på Itunes och forumet Popjustice.

Enligt SVT:s regler för Melodifestivalen får bidragen inte framföras offentligt, publiceras eller spridas utan SVT:s tillåtelse, och inte innan de sänder deltävlingen av Melodifestivalen.

De låtar som hamnar på plats tre till sju får göras tillgängliga för allmänheten efter deltävlingen avslutats, medan de som går direkt till final måste vänta tills alla deltävlingar har sänts.

Det innebär alltså att alla låtar för göras tillgängliga i sin helhet efter deltävlingen i Skellefteå under lördagskvällen, men inte innan dess.

Vad det innebär för Loreen att hennes låt har läckt och att hon därmed bryter mot tävlingsreglerna, är ännu okänt.

”Vi fick information genom publiceringen av Norrans artikel, vi återkommer med kommentar när repetitionen är klar”, skriver Lili Assefa, pressansvarig för Melodifestivalen i ett sms.

Även på skivbolaget ska man undersöka det inträffade.

"Jag måste se över vad som hänt, återkommer så fort vi vet", skriver Camilla Bjering von Zweigbergk på Warner Music.


LÄS MER: Loreens bröstmiss under repetitionen


Direkt efter lördagens repetition satte sig SVT i krismöte för att diskutera läckan. Enligt schlagergeneralen Christer Björkman är det Itunes som har begått ett misstag och lagt ut flera av Warner Musics låtar.

"Vi har fått information om att samtliga Warner Musics bidrag som gått vidare till final samt de som ännu inte har tävlat har publicerats under dagen, alltså för tidigt", skriver Christer Björkman i ett mejl och fortsätter:

"Förklaringen till misstaget ligger i tidsskillnaden mellan olika kontinenter. Det beställda releasedatumet är den 26 februari och när Australien passerade midnatt för ett par timmar sedan publicerades låtarna".

Enligt Christer Björkman kommer Loreen inte att diskas från kvällens tävling.

"Då det är tredje part som har agerat, i det här fallet Itunes, så vidtar vi inga åtgärder som påverkar tävlingen. Eftersom varken artisterna eller deras skivbolag har haft något uppsåt i den uppkomna situationen så har inte våra regler brutits och därför kommer SVT inte vidta några åtgärder".

Däremot vidtar kanalen en annan krisåtgärd:

"Med anledning av situationen kommer SVT att lägga ut samtliga finalister och kvällens tävlande bidrag på SVT:s plattformar så att alla kvällens tävlande bidrag har samma förutsättningar".

Mänskliga faktorn som felat enligt skivbolaget

Enligt Camilla Bjering von Zweigbergk på Warner Music är det den mänskliga faktorn som orsakat läckan.

"Vi har schemalagt releasen av samtliga finalbidrag samt kvällens låtar på Itunes till den 26 februari. Vi gör detta över hela världen och då har låtarna kommit ut några timmar för tidigt i tidszoner som ligger före oss. Viktigt att understryka att låtarna alltså inte går att köpa i Sverige ännu. Det hela är enbart orsakat av den mänskliga faktorn", skriver hon i ett sms.

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.