Eurovision-vinnaren Loreen har använt ayahuasca. Foto: Magnus Liljegren / All Over PresEurovision-vinnaren Loreen har använt ayahuasca. Foto: Magnus Liljegren / All Over Pres
Eurovision-vinnaren Loreen har använt ayahuasca. Foto: Magnus Liljegren / All Over Pres
Vid flera tillfällen har hon medverkat i prästledda ceremonier där den psykedeliska – och narkotikaklassade – drycken intagits, berättar hon för tidningen Elle. Foto: Michaela HasanovicVid flera tillfällen har hon medverkat i prästledda ceremonier där den psykedeliska – och narkotikaklassade – drycken intagits, berättar hon för tidningen Elle. Foto: Michaela Hasanovic
Vid flera tillfällen har hon medverkat i prästledda ceremonier där den psykedeliska – och narkotikaklassade – drycken intagits, berättar hon för tidningen Elle. Foto: Michaela Hasanovic
"Jag har tagit det för att komma ännu mer i kontakt med mig själv", säger sångerskan till tidningen. Foto: Jari Kantola"Jag har tagit det för att komma ännu mer i kontakt med mig själv", säger sångerskan till tidningen. Foto: Jari Kantola
"Jag har tagit det för att komma ännu mer i kontakt med mig själv", säger sångerskan till tidningen. Foto: Jari Kantola

Loreen: Tar ayahuasca
för tillgång till hjärnan

Publicerad

Eurovision-vinnaren Loreen har använt ayahuasca.

Vid flera tillfällen har hon medverkat i prästledda ceremonier där den psykedeliska – och narkotikaklassade – drycken intagits, berättar hon för tidningen Elle.

– Jag har tagit det för att komma ännu mer i kontakt med mig själv, säger sångerskan till tidningen.

Ayahuasca är ett av alla namn på den exotiska växten banisteriopsis caapi, och ett samlingsnamn för det psykedeliska te som görs av en blandning av växten och någon annan växt innehållande ämnet DMT.

DMT är narkotikaklassat i Sverige och ingår i FN:s psykotropkonvention från 1971.

I en intervju med modemagasinet Elle berättar Eurovision-vinnaren Loreen Talhaoui, 31, att hon vid tillfällen åkt till Mexiko där hon medverkat i ayahuascaceremonier, och under ledning av en präst intagit det psykedeliska teet.

– Det är ingen droggrej. Man tar ayahuasca för att få tillgång till en större del av hjärnan. Allting blir så mycket tydligare för dig själv, man blir inte hög utan snarare extremt klar i knoppen. Jag har tagit det för att komma ännu mer i kontakt med mig själv, för att kunna veta om jag verkligen är på rätt väg, säger sångerskan i Elle-intervjun.

 

LÄS MER: Loreen hyllas för sitt vågade nakennummer

 

"Kan vara väldigt jobbigt"

Loreen menar bland annat man – efter att ha intagit ayahuasca – kan byta livsbana helt, att man ser sig själv och sin livssituation utifrån.

– Du kan inte ljuga för dig själv när du tagit ayahuasca och det kan vara väldigt jobbigt. Ignorance is bliss, som det heter. Det är så sjukt behagligt att leva i sin bubbla. Personlig utveckling är tough shit. Det händer att folk skiljer sig eller helt byter bana efter sådana ceremonier. Du får verkligen perspektiv på dig själv, säger Loreen till Elle.

Användandet av ayahuasca är inte något nytt för sångerskan. För Elle berättar hon att hon testade det redan innan sitt enorma genombrott i Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 2012.

 

LÄS MER: Loreen tillbaka med en ny video: "Är en revolt"

 

Passar inte alla

– För fyra år sedan, före "Euphoria". Det betydde väldigt mycket för mig, just för att jag kunde se på mig själv utifrån, säger Loreen.

"Euphoria"-sångerskan är dock noga med att poängtera sin syn på användandet, och att det inte är något för alla.

– Jag ser verkligen inte ayahuasca som en droggrej utan som något utvecklande. Däremot är det garanterat inte något som passar alla, man ska nog närma sig det hela av andliga skäl snarare än något annat, säger hon.

Men Kai Knudsen, överläkare, docent och drogexpert vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, säger att det i allra högsta grad är en drog, och att det kan vara mycket skadligt.

– Det innehåller en del substanser som kan ge ett psykogent rus. Man får hallucinationer och ett tillstånd som kan vara både behagligt och obehagligt och ångestframkallande, säger han och fortsätter.

– Det kan vara farligt på det viset att man göra konstiga och beräkneliga saker i samband med förvirringen. Det finns en svensk studie som visar att det finns en ökad självmordsrisk i samband med en akut psykos, att man till exempel kan hoppa från höga höjder. Det är det akuta ruset som kan vara farligt.

"Ska inte ta det alls"

Han avråder från att använda drogen.

– Man ska inte ta det alls. Det ruset kan ju komma som en chock och en riktigt obehaglig överraskning. Och just att det ökar risken för självskador.

Han säger dock att det är en dosfråga, och att det i vissa fall kan röra sig om så små mängder att det är försumbart.

– Jag kan tänka mig att det kan vara så att om man dricker det här teet så kan det bli väldigt små mängder till skillnad om man tar tabletter eller kapslar med pulver som innehåller DMT. Så dosen spelar också in.

Expressen har sökt Loreen via hennes management.

Efteråt har artisten kommenterat händelsen på sin Facebook:

"Jag vill först och främst be om ursäkt ifall min anekdot från mitt resande för många år sedan gjort någon ledsen eller upprörd. Jag vill också säga att jag helt tar avstånd från droger och kommer aldrig förespråka användandet av det", skriver Loreen där.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

 

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag