Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lordi fortsätter att hålla masken

Lordi utan mask funkar inte, enligt sångaren.
ATEN. Lordi?
Lordi!
Vilka är de mystiska finska skräckrockarna som chockade Europa?
Hemligheten är väl fördold - och varje försök att avslöja den stoppas.
- Lordi finns inte utan masker, säger sångaren mr Lordi.
När det finska folket hade röstat färdigt i den nationella schlagerfinalen i våras trodde de flesta att det var ett skämt. Landet delades i två delar. På ena sidan de som tyckte Lordi var roliga och bra - och på andra de som ansåg att Finland skulle skämma ut sig. Men Finland, av tradition ett av de sämsta länderna i schlagersammanhang, skickade ett gäng illaluktande monster med eldsprutande gitarrer till Aten.

Trodde det var ett skämt

I går fick motståndarna äta upp sina ord. Men faktum är att bandet själva trodde det var en felringning när de fick erbjudandet att vara med i tävlingen. - Det tog ett tag innan det sjönk in. Jag undrade om de inte visste hur vi såg ut, säger mr Lordi, sångaren, som är den ende vars namn är offentligt känt. Han heter Tomi Putaansuu och kommer från Rovaniemi i finska Lappland. Han råkade försäga sig i en intervju för några år sedan. Basisten Ox, keyboardisten Kita, trummisen Awa och gitarristen Amen är ännu anonyma.

Förstöra för bandet

När tidningen Iltalehti häromåret publicerade en bild på en osminkad Putaansuu blev det kaos. Publiceringen slog tillbaka mot den finska tidningen som anklagades för att medvetet försöka förstöra för bandet. Bandet grundades 1992, två år senare kom maskerna. - Jag gillar melodiös hårdrock och filmmonster, därför blev det masker. Och jag lovar att vi aldrig kommer göra som Kiss och spela utan masker. Vi finns inte utan dem, säger mr Lordi.

Anklagas för satanism

Först tio år senare, 2002, kom första plattan, "Get heavy", och efter den har bandet skaffat sig kultstatus, främst i Finland men även till viss del internationellt. Men de är inte okontroversiella, deras image har lett till att de anklagas för satanism. När Lordi vann den finska uttagningen i våras fattade folk först inte vad som hänt. Sedan kom protesterna. Religiösa ledare i Finland manade sina anhängare till protester, det skrevs insändare och debattartiklar. Det ställdes till och med krav på president Tarja Halonen att hon personligen skulle agera och stoppa Lordi från att åka till Aten.

"Kor också satanister"

Protesterna grundade sig huvudsakligen i att Lordi skulle vara satanister. Textraden I got horns on my head, my fangs are sharp and my eyes are red" retade upp många. Men bandet avfärdar anklagelserna. - Då skulle vi inte skriva låtar som "Hard rock hallelujah" och "Devil is a loser", säger mr Lordi. - Dessutom, om vi är satanister för att vi har horn, då är väl kor också satanister. Men Lordi fick problem även i Grekland. Tre grupper av ortodoxa kristna vände sig i fredags till åklagare i Aten för att stoppa Lordis framträdande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.