Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lokets varning till TV4 efter programsuccén

”Bingolotto” firar 30 år i TV4.
Foto: KAMERAREPORTAGE/IBL
Den ursprungliga programledaren Leif ”Loket” Olsson deltar i firandet.
Foto: ÅKE THIM

”Bingolotto” firar 30 år i TV4.

Den ursprungliga programledaren Leif ”Loket” Olsson deltar i firandet – men riktar samtidigt en varning mot programmet.

– Man får akta sig så att det inte blir för dyrt, säger han inför jubileumskvällen.

Den 19 oktober 1991 sändes det allra första ”Bingolotto” i TV4 – den riktiga 30-årsdagen inföll alltså lite tidigare i veckan.

Redan 1989 började dock programmet visas i den lokala Göteborgskanalen Kållevisionen. Gert Eklund hade fått idén från dansk tv och Leif ”Loket” Olsson, som redan var Göteborgs bingokung, nappade på erbjudandet om att bli programledare.

– Det gick så bra så vi sa att ”herregud, det måste kunna gå i hela Sverige”, berättar ”Loket”.

Tanken var först att TV3 skulle sända ”Bingolotto” på riksplanet – TV4 var inte alls aktuellt.

– Sedan blev det ändå TV4 som då fick den tredje markbundna kanalen så det var ju bingo på alla håll, säger Leif ”Loket” Olsson.

”Bingolotto” sändes först tidigt på lördagskvällarna men flyttades snart till primetime. Programmet kom att bli enormt viktigt för TV4.

– ”Bingolotto” byggde faktiskt TV4, det glömmer man lätt bort, säger Rickard Olsson, som tillsammans med Lotta Engberg är den mesta ”Bingolotto”-programledaren efter ”Loket”.

– Det var tufft för TV4 i början, svenska folket var inte van vid reklam och så vidare. Sedan kom två program som gjorde att vi kan se på TV4 än i dag och det var ”Bingolotto” och ”Fångarna på fortet”. De byggde hela kanalen och båda finns fortfarande kvar.

Inför det första programmet i TV4 tryckte man 75 000 lotter – redan till avsnitt två var det 170 000 lotter. Något år senare såldes flera miljoner lotter.

Rickard Olsson.
Foto: MATHIAS OTTERBERG / FOLKSPEL

Bakom ”Bingolotto” står Folkspel som är föreningarnas eget lotteribolag – sedan programmet började sändas i TV4 har föreningar och organisationer tjänat 17 miljarder kronor på att sälja lotterna.

– ”Bingolotto” har ett mervärde. Att snurra på hjul och öppna luckor, det kan ju en apa göra. Det viktiga är att det samlas in pengar till föreningslivet så att ensamstående föräldrar ska ha råd att låta sina barn idrotta. Det är kanske viktigare nu efter pandemin än någonsin, säger Rickard Olsson.

– Jag brukar säga att ”Bingolotto” är viktigare än ”Agenda”. Det gör faktiskt skillnad, det är realpolitik.

Men hur kan ett program överleva i 30 år i ett skoningslöst tv-klimat? Leif ”Loket” Olsson tror att framgångsreceptet är samma i dag som det var 1991.

– Det är enkelt och du kan vinna mycket pengar, säger han.

För ”Loket” var det också viktigt att lotterna var billiga och att innehållet i programmet var folkligt. Han varnar TV4 för att tappa de ingredienserna.

– Man får akta sig så att det inte blir för dyrt, man får hålla det på en rimlig nivå. Och så får det inte vara för konstig musik. Det ska vara enkelt, gärna dansband, säger Leif ”Loket” Olsson”.

Både han och Rickard Olsson finns bland gästerna hos Lotta Engberg och Stefan Odelberg i jubileumssändningen på lördag. Till vardags följer dock ”Loket” inte längre ”Bingolotto”.

– Nej, det kan jag inte säga. Jag tittar någon gång om jag är hemma och det står på men jag följer det inte, säger han.


"Bingolottos" 30-årsjubileum

TV4 slår på stort när ”Bingolotto” firar 30 år i kanalen – och det är inte så konstigt. Programmet har varit enormt viktigt för kanalen men också för föreningslivet i Sverige som genom åren tjänat 17 miljarder kronor på att sälja lotterna. 1 217 program har sänts sedan premiären i TV4 och tittarrekordet, från uppesittarkvällen 1995, är hisnande 3 145 000 tittare.

Programmet leds numera av Lotta Engberg och Stefan Odelberg – under jubileumssändningen kommer de att gästas av de tidigare programledarna Leif ”Loket” Olsson, Lasse Kronér, Rickard Olsson och Marie Serneholt. Däremot kommer inte Ingvar Oldsberg, Agneta Sjödin, Casper Janebrink, Gunde Svan och Jan Bylund att vara på plats.

Under sändningen uppträder bland andra Carola, Eric Gadd och Vikingarna.

"Bingolottos" alla programledare

1989–1999 Leif ”Loket” Olsson

1999–2004 Lasse Kronér

2004–2005 Gunde Svan

2005–2008 Rickard Olsson

2008–2011 Lotta Engberg

2011–2013 Jan Bylund

2013–2014 Marie Serneholt

2014–2017 Ingvar Oldsberg

2017–2018 Agneta Sjödin/Lotta Engberg

2018–2020 Rickard Olsson

2020– Lotta Engberg och Stefan Odelberg

Under sommaren 2021 sändes också ”Bingolottos sommarkväll” med Agneta Sjödin och Casper Janebrink som programledare.


Skandaler, missar och klassiska ögonblick

”Helt meningslöst att titta”, konstaterade Lasse Kronér efter TV4:s miss.
Foto: FOTO: KAMERAREPORTAGE/TV4 / KAMERAREPORTAGE AB

Tittarna blåstes på jättevinster.

En av ”Bingolottos” framgångsfaktorer är förstås själva spelet. Genom åren har tusen svenskar blivit miljonärer genom programmet.

Men ibland inträffar allvarliga fel – som då samtliga vinnande lottnummer presenterades på TV4:s text-tv flera timmar innan uppesittarkvällen 2001 skulle starta.

– Det är ju helt meningslöst att titta på programmet om numren redan är ute, dundrade dåvarande programledaren Lasse Kronér i Aftonbladet.

En av de värsta tittarstormarna inträffade annars 2012 då 96-åriga Ebba ringde in för en tävling där hon skulle välja mellan olika nycklar till skattkistor.

– Tyvärr, det gick inte, sa dåvarande programledaren Jan Bylund när han försökte låsa upp den andra kistan – trots att tittarna såg att låset gick upp.

Tittarna ansåg att 96-åringen blåsts på 10 000 kronor men TV4 hävdade att nyckeln inte skulle ha fungerat – till slut backade man ändå och gav Ebba en ny chans nästkommande vecka.

Agneta Sjödin såg fel bakom luckan och trodde att tittaren hade vunnit en bil.
Foto: BROR AUGUSTSSON / STELLA PICTURES

När Agneta Sjödin var programledare 2018 såg hon fel när hon öppnade en lucka – hon trodde att tittaren Bertil vunnit en bil och guldkonfetti började spruta i tv-studion.

– Nej, förlåt, förlåt. Det här var ju fel, utbrast Sjödin när hon insåg sitt misstag.

Bertil blev utan bil men kompenserades med 10 000 kronor.

Raseriet efter Jesus-sketchen

Uppesittarkvällen före jul är en av de mest populära ”Bingolotto”-traditionerna. 2018 bjöd bland andra Henrik Schyffert, Helena af Sandeberg, Kalle Moraeus och Per Andersson på en mer eller mindre barnförbjuden parodi på Jesu födelse.

Det blev ramaskri och tittarna tyckte bland annat att julspelet ”vanärade kristendomen”.

Allt slutade med att TV4 bad om ursäkt och sa att det gått ”överstyr”.

– Jag kan ha förståelse för tittarnas reaktioner och jag kan bara beklaga att det blev som det blev, sa exekutive producenten Gustav Carlsson då.

I dag kan Rickard Olsson, som var programledare, skratta åt det hela.

– När hela Jönköping kokade… det var ju den bästa uppesittarkvällen som någonsin gjorts, enligt min uppfattning, säger han.

Olsson trodde att tittarna skulle ha mer självdistans angående kristendomen.

– Jag blev förvånad men det kanske var naivt. Jag tycker att det är bra när man blir utmanad i sin tankebubbla, säger han.

– Tanken var ju att det skulle bli en tradition men så blev det inte. Jag tror inte att det kommer bli något mer julspel i ”Bingolotto”.

Ingvar Oldsberg fick sparken pågrund av arbetsmiljöproblem.
Foto: HENRIK JANSSON

Ingvar Oldsberg sparkades efter arbetsmiljöproblem

Den största skandalen hittills i ”Bingolottos” historia utspelade sig inte under sändning. I december 2017 sparkades den populära programledaren Ingvar Oldsberg från programmet med omedelbar verkan efter en internutredning som visade på allvarliga arbetsmiljöproblem bakom kulisserna på ”Bingolotto”.

Skandalen briserade under Metoo-hösten men TV4 var noga med att påpeka att det inte handlade om sexuella trakasserier. Däremot har man inte velat gå in på detalj på varför Oldsberg fick gå – programledaren själv säger sig aldrig ha fått någon riktig förklaring till varför han sparkades.

– Man säger att det handlar om allvarliga arbetsmiljöproblem. Men jag tycker att det har varit bättre än någonsin. Det är inga sexuella trakasserier eller så. Det kan vi vara säkra på. Det kanske kan vara om jag har styrt och dikterat, vilket man gör som programledare, har han sagt.

Tittarna rasade efter Marianne Mörcks ord under programmet.

Marianne Mörck hotade Trump med stryk

Så sent som i februari 2020 rasade tittarna återigen mot ”Bingolotto”. Skådisen och operasångerskan Marianne Mörck var då gäst hos programledaren Rickard Olsson och fick svara på frågor som slumpades fram.

En av frågorna löd: ”Vem drömmer du om att slå på käften?”

– Ja, det är Donald Trump alltså, svarade hon.

– Då är vi två, sa Rickard Olsson.

Marianne Mörck slog sedan knytnäven i sin andra hand för att illustrera.

Rickard Olsson tycker i dag att händelsen blev uppförstorad.

– Det hetsas upp till något som inte skildrar verkligheten, säger han.

Men faktum är att tilltaget ledde till en kritikstorm på programmets Facebooksida och tittare ansåg såväl att ”Bingolotto” uppmanade till våld som att inslaget var politiskt – det gick så långt att Folkspel gick ut och pudlade.

– Det är naturligtvis olyckligt att några personer uppfattade situationen med Marianne Mörck och vår programledare Rickard Olsson som propaganda och en uppmaning till våld, något Folkspel och ”Bingolotto” tar starkt avstånd ifrån, sa Mikael Kjellström, affärsområdeschef för ”Bingolotto”.

”Lokets” ödesdigra beslut – förlorade en halv miljard

Det har kallats ett av ”historiens sämsta affärsbeslut”. När Leif ”Loket” Olsson började leda ”Bingolotto” i lokal-tv i Göteborg erbjöds han 50 öre per såld lott som ersättning.

Han tackade nej med motiveringen att han inte skulle överleva på det.

Då såldes det bara 4 000 lotter i veckan – något år senare, när ”Bingolotto” blivit en succé i TV4, kunde det säljas uppemot sju miljoner lotter i veckan. Det har gjorts beräkningar som visar att ”Loket”, som ledde ”Bingolotto” i tio år, kunde ha tjänat uppemot en halv miljard om han hade gått med på avtalet.

– 50 ören lotten ja…., säger han i dag.

– Men jag tjänade mycket pengar på ”Bingolotto” ändå så jag behövde inte några 50 öre lotten. Det är klart att det hade varit en bättre affär att ta det men det visste man ju inte då. Jag har klarat mig bra ändå.

Foto: PETRA JONSSON
Tittaren la på luren när Rickard Olsson ringde upp.
Foto: LEIF JACOBSSON

Galna samtalen med tittarna

En stor behållning med ”Bingolotto” är samtalen med de vinnare som ringer in eller blir uppringda i programmet.

– I dag har ju alla tv-program både hängslen och livrem, ingenting kan gå fel. Men i ”Bingolotto” har du fortfarande de här samtalen, det kan vara vem som helst och det skapar en spänning, säger Rickard Olsson.

Ett klassiskt exempel är när han skulle ringa upp Kerstin i Sävsjö. Hon kollade på ”Bingolotto” men trodde inte på att hon var med i direktsändning – trots att Rickard Olsson vinkade till henne från rutan.

– Det är väl min ”claim to fame”. Hon trodde inte på att hon var med så hon la på, säger han.

– Men när ”Loket” körde programmet, han fick väl ihop till en hel dvd med fadäser och roliga grejer.

Leif ”Loket” Olsson var känd för sitt speciella sätt att tas med tittarna över telefon. Han minns särskilt ett samtal.

– Jag hade en bonde från Vårgårda som hade vunnit hästen. ”Men vad fan”, sa han, ”jag har redan hästar, jag vill inte vinna någon häst”. Men vinsten var ju att han fick komma till Solvalla, det slutade med att hästen vann och jag tror att bonden fick 140 000, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.