"Loket" miljonär
trots lottomissen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Leif "Loket" Olsson.
Foto: Jan Wiriden / GT/EXPRESSEN
"Loket" har inte gått lottlös trots lottomissen.
Foto: Sven Lindwall

Han är Sveriges Mr Bingo nummer ett och trots att han inte tog erbjudandet om att få 50 öre per varje såld lott har han ändå inte gått lottlös.

Leif ”Loket” Olsson”, 74, är fortfarande rik som ett troll med ett eget kapital i sitt bolag på drygt 15 miljoner kronor.

- Jag tog fast lön och tjänade bra så in i helvete och lite har jag kvar, säger han.

I söndags axlade han åter rollen som programledare för Bingolotto och han är näst rikast av alla de tidigare programledarna.

Loket har fortfarande en större förmögenhet än både Lotta Engberg, Lasse Kronér och Ingvar Oldsberg.

Den ende som har mer pengar bland de tidigare programledarna är Gunde Svan. För några år sedan tog Gunde och hans hustru en aktieutdelning från sitt bolag på nästan 30 miljoner kronor.

Leif "Loket" Olsson tackade nej till arvodet

När Bingolotto startade i slutet på 80-talet såldes det bara 4 000 lotter per vecka och Loket tackade då nej till ett arvode om 50 öre per lott.

Några år senare såldes det sju miljoner lotter per vecka. Det hade inneburit ett arvode på 3,5 miljoner kronor i veckan om han hade tackat ja.

Räknar man på en snittförsäljning på tre miljoner lotter per vecka under tio år skulle Loket ha haft drygt en halv miljard kronor på bankkontot efter sin tid som programledare.

Men han ångrar ändå inte sitt beslut.

- Jag tog fast lön och tjänade bra så in i helvete, säger han.

I sitt bolag Leif Loket Olsson AB, som fortfarande sysslar med tävlingshästar och bedriver företagspresentationer, har han i dag ett eget kapital på drygt 15 miljoner kronor.

Pengarna är placerade i aktier, hästar och på bankkontot har han drygt sex miljoner kronor, enligt bolaget senaste årsredovisning.

- Jag har 5-6 hästar kvar i dag. Förr hade jag som mest 20 hästar, säger han.

Är det lönsamt?  

- Man har inte hästar för att tjäna pengar, men jag har haft ett par hästar som sprungit in ett par miljoner kronor. Coolman Crown var bäst, säger Loket.

När hans bolag var som störst, 2006-2007, hade han en omsättning på 80 miljoner kronor och gjorde en vinst på drygt fyra miljoner kronor.

"Jag är snart 75 år"

Under de senaste tio åren har inte tagit ut några större löner från företaget och han har bara unnat sig två aktieutdelningar på sammanlagt två miljoner kronor.

I dag tar han det dock lugnt och njuter av att vara pensionär.

- Jag är snart 75 år, säger han.

Men Bingon har han inte kunnat släppa helt och hållet och han jobbar fortfarande som bingoutropare en dag i veckan.

- Jag är på Kungsgatan i Göteborg varje onsdag på gamla Grand. Det är vanlig bingo.

- Jag ställer upp där, det är roligt sen har jag även mitt kontor där så det passar bra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.