Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lögnerna och ilskan efter Ernst otillåtna tv-bygge

Årets ”Jul med Ernst” har skapat kontrovers i Hallsberg. Foto: JESPER OLSSON / TV4
Ernst Kirchsteiger är aktuell i ”Jul med Ernst”. Foto: JESPER OLSSON / TV4
Kånsta kvarn. Foto: TV4.
”Jul med Ernst” Foto: Tv4
”Jul med Ernst” Foto: TV4

”Jul med Ernst” fortsätter i kväll – och likaså kontroversen runt programmet.

Nu bemöter kommunen i en publicering de påståenden som felaktigt florerat, försvarar TV4 och erkänner missen.

– Det är självklart att det är ett misstag från kommunens sida, säger Magnus Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg.

Turerna kring ”Jul med Ernst” fortsätter. 

Förra veckan hade den populära inredarens julprogram säsongspremiär på TV4. I samma veva stod det klart att ”Jul med Ernst” spelats in hos tv-krögaren Carl Jan Granqvist, 72. 

Programmet bryter därmed traditionen att spela in julprogrammet i den byggnad Ernst Kirchsteiger, 61, renoverat under sommaren – som 2018 föll på Kånsta kvarn i Hallsberg.

Orsaken är en infekterad fejd med byborna i Hallsberg.

– Från kommunens sida kan jag förstå att det finns olika syn på vad man borde ha gjort, och att man kan tänka annorlunda i den här frågan, säger Magnus Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Hallsberg, till Expressen.

 

 

Kommunen bemöter även konflikten som blossat samt de felaktiva påståenden som florerat upp i ett öppet brev och tar TV4 i försvar:

”Från kommunstyrelsens sida är vi nöjda över hur Ernst och TV4 lyft fram kvarnen, dess historia och inte minst marknadsfört vår kommun.” skriver kommunstyrelsen och tillägger:

”Självklart tycker vi det är beklagligt att vi inte får återse kvarnen i jul.”

– Det vi har gått in i, har vi fått. Dom skulle spela in åtta sommarprogram, eventuellt julprogrammen – nu blev det inte så utan dom valde ett annat ställe, och det kan ju kännas lite tråkigt för oss att inte få återse kvarnen i jul, säger Magnus Andersson och tillägger:

– Men det är inte vi som äger den frågan.

Hallsberg om misstaget kommunen gjorde

De negativa skriverierna har tagit ”orimliga proportioner” menar kommunen – och slår samtidigt hål på en rad rykten som felaktigt florerat kring Kånsta kvarn.

Bland annat turerna kring bygglovet var en miss bekräftar kommunen till Expressen:

– Med facit i hand blev det en miss att alla berörda inte fick den. Det är lätt att vara efterklok, men det är självklart att det är ett misstag från kommunens sida, säger Magnus Andersson.

Kommunstyrelsen poängterar att kvarnen inte är k-märkt, vilket grannar tidigare har hävdat, och att de därmed har ”full rådighet över den” samt att man aldrig haft som avsikt att sälja kvarnen – ”dock kan framtida politiker göra ett annat val”. 

Dessutom vidhåller kommunen att kvarnens originaldörrar är kvar, och orsaken till att baksidan av byggnaden inte målats om än är att ett byte av spån ännu inte skett.

Avslutningsvis konstaterar kommunen att den kulturhistoriska byggnadens framtid ser ljus ut – och kvarnen ska förhoppningsvis bli ett nytt ”nationellt utflyktsmål”.

Ernst Kirchsteigers otillåtna bygge

Konflikten i Hallsberg uppdagades i somras då TV4 lät Ernst Kirchsteiger renovera Kånsta kvarn, en kulturhistorisk byggnad från 1858. Kanalen ansökte om bygglov – som beviljades av kommunen.

Dessvärre missade kommunen att informera byborna om att kvarnen skulle byggas om under inspelningar av ”Sommar med Ernst” – samtidigt som bygglovshandlingarna inte skickades ut till berörda sakägare. Först två månader efter att beslutet tagits fick vederbörande tillgång till bygglovet – men då var renoveringen redan genomförd.

 

 

Informationsmissen väckte ilska hos byborna som överklagade kommunens bygglov – och fick rätt av Länsstyrelsen som fastslår att renoveringen gjordes utan lagligt tillstånd, samt att bygglovet upphävs.

”Jul med Ernst” visas torsdagar klockan 20 i TV4, samt på TV4 Play.

TV4 vill inte kommentera utvecklingen ytterligare.

Foto: Hallberg kommuns öppna brev där de svarar på de rykten och vad de menar falska påståenden som har spridits kring bygget.