Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfvens svar till Öfvergård efter frågan om gängvåldet

Anders Öfvergård intervjuar statsminister Stefan Löfven, Socialdemokraterna, om gängkriminalitetens utmaningar.
Anders Öfvergård vill veta vad regeringen gör för att minska gängvåldet.
Foto: TV4
”Ett stort problem i detta är tystnadskulturen”, säger Stefan Löfven.
Foto: TV4

TV4 har brutit med programledaren Anders Öfvergård efter hans agerande mot en kvinna på en personalfest efter ”Robinson”. 

Men hans program ”Anders och våldet” fortsätter att sändas. 

Anders Öfvergård försöker komma kriminalitetens Sverige på djupet och i sökandet efter svar möter han nu statsminister Stefan Löfven. 

– Rent krasst är det så att vi är steget efter hela tiden, säger Öfvergård i sitt samtal med Löfven.

Nyligen bröt TV4 samarbetet med programledaren Anders Öfvergård. Det efter att profilen enligt Expressens uppgifter ska ha agerat våldsamt mot en kvinnlig kollega på avslutningsfesten efter inspelningen av ”Robinson” i Dominikanska Republiken i Karibien.

Tv-kanalen meddelade att Anders Öfvergård lyfts bort från kommande produktioner men att redan inspelade program kommer att sändas som planerat.

För ett par veckor sedan hade dokumentärserien i tre delar, ”Anders och våldet”, premiär och i det första avsnittet utbröt en hård ordväxling när programledaren följde med under polisens husrannsakan. 

Under avsnitten möter Anders Öfvergård kriminella, brottsoffer, samt träffar läkare, ambulanssjukvårdare, poliser och andra yrkespersoner som arbetar nära gängvåldet i Sverige. 

Anders Öfvergård tar också upp frågan på högsta nivå. I avsnitt tre diskuterar han gängkriminalitetens utmaningar både med statsminister Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. 

I programmet framhåller statsministern de åtgärderna som har tillsatts, som nya polisutbildningar och skärpta straff. Men Anders Öfvergård menar att utvecklingen fortfarande går åt fel håll. 

– Vi hade 366 skjutningar förra året. Det är fler skjutningar än dagar på ett år. Det har ökat med tio procent, säger Anders Öfvergård och fortsätter:

– Rent krasst är det så att vi är steget efter hela tiden.

Stefan Löfven svarar: 

– Vi måste se helheten. Det kommer vara fler poliser, skarpare lagar, kameror, data-avläsning, avlyssning, förbättra möjligheter för husrannsakan, vi undersöker om vi kan använda kronvittnen. Ett stort problem i detta är tystnadskulturen. 

Därför bröt TV4 med Anders Öfvergård

I förra veckan meddelade TV4 att man bryter med programledaren Anders Öfvergård efter en händelse på en personalfest.

Enligt uppgifter försökte en berusad Anders Öfvergård köra i väg med ett fyrhjuligt terrängfordon, varpå en kvinnlig kollega försökte stoppa honom. Då ska programledaren ha höjt rösten, tagit tag i hennes handleder och inlett vad som kallades ”en brottningsmatch”.

TV4 har lyft bort Anders Öfvergård som programledare för ”Sveriges värsta bilförare” som skulle inleda en ny säsong nästa år. Redan inspelade program, som ”Robinson” och ”Anders och våldet”, ska däremot sändas som vanligt.

– Det ligger stora insatser bakom de berörda produktionerna som gjorts av såväl personal som medverkande, och det arbetet ska inte behöva ha skett förgäves, förklarade TV4:s programdirektör Viveka Hansson.

Hårda ordväxlingen i ett tidigare avsnitt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.