Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Löfven om Trumps kritik: ”Spelar ingen roll vem som ringer”

Statsminister Stefan Löfven uttalar sig för första gången om Trumps inblandning i fallet ASAP Rocky.
Statsminister Stefan Löfven svarar nu på kritiken från Donald Trump. Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
USA:s president skrev på Twitter att han var väldigt besviken på Stefan Löfven. Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Kritiken handlade om den häktade rapstärnan ASAP Rocky. Foto: THIBAULT CAMUS / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har sträckt ut en hand till Stefan Löfven och försökt få honom att agera i fallet med ASAP Rocky.

Löfven har dock förklarat att han inte lägger sig i det svenska rättsväsendet – nu säger han till Allehanda, om sitt samtal med Trump:

– Det spelar ingen roll vem som ringer eller twittrar.

Den 21 juli, tre veckor efter att den amerikanske rapparen ASAP Rocky frihetsberövats i Sverige, misstänkt för misshandel i centrala Stockholm, valde USA:s president Donald Trump att uttala sig i frågan.

Det genom att gå på statsminister Stefan Löfven. Vid en pressträff i Vita huset sa han först:

– Sverige är ett fantastiskt land, vänner till oss. Vi kommer prata med dem, vi har redan börjat. Många i det afroamerikanska samhället har frågat mig om jag kan hjälpa.

Sen riktade han sig tydligt till den svenske statsministern via Twitter. Trump skrev:

”Jag kommer att ringa den väldigt begåvade statsministern i Sverige för att se vad vi kan göra för att hjälpa ASAP Rocky. Så många människor vill se det här lösas snabbt.”

Därför är presidenten arg på Stefan Löfven efter åtal mot stjärnan.

Trump: Besviken på Löfven

Därefter följde samtal mellan Donald Trump och Stefan Löfven. Statsministern har tidigare sagt att han förklarade för den amerikanske presidenten att han inte kan, eller tänker, lägga sig i rättsprocessen och att alla i Sverige är lika inför lagen.

Förra veckan åtalades rapparen ASAP Rocky, som egentligen heter Rakim Mayers. Då gick Trump till angrepp mot Löfven:

”Väldigt besviken på att statsminister att Stefan Löfven inte har kunnat agera. Sverige har svikit vårt afroamerikanska samhälle i USA. Jag såg filmerna på ASAP Rocky, och han förföljdes och trakasserades av bråkstakar. Behandla amerikaner rättvist!”, skrev Trump via Twitter och fortsatte:

”Ge ASAP Rocky sin FRIHET. Vi gör så mycket för Sverige men det verkar bara gå åt ena hållet. Sverige borde fokusera på sina verkliga problem med kriminaliteten!”

”Spelar ingen roll vem som ringer”

Nu kommenterar Stefan Löfven kontakterna med Trump, och pressen från den amerikanske presidenten. Till Örnsköldsviks Allehanda säger han att de hade ”ett samtal i god ton”. Men, säger statsministern vidare:

– Jag var väldigt tydlig med att det svenska rättsväsendet inte är förhandlingsbart, det är ett oberoende rättsväsende och det spelar ingen roll vem som ringer eller twittrar.

– Jag har ingen anledning att gå i dialog med Trump om det här.

Löfven tror inte att Sverigebilden kommer påverkas av kritiken från amerikanskt håll.

– Vi har all anledning att ha och eftersträva en bra relation med USA – därför är det viktigt att vi finns tillgängliga och förklarar det svenska rättssystemet, säger Löfven till Allehanda.