Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven om Josefin Nilssons öde: Obegriplig grymhet

Stefan Löfven.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Josefin Nilsson.
Foto: GUNNAR ASK / TT NYHETSBYRÅN

HANNOVER. Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu för första gången den uppmärksammade SVT-dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson.

– Det är så obegripligt att en människa kan bli utsatt för en sådan grymhet och sådant våld, säger Stefan Löfven till Expressen – och kräver att Dramaten förbättrar arbetsmiljön. 

– Det är bra att den här berättelsen berättas. 

Expressen mötte Stefan Löfven i Hannover i Tyskland i natt, där han just avslutat ett middagsmöte med förbundskansler Angela Merkel. 

Statsministern valde då att, för första gången, berätta om sina känslor efter att ha sett den uppmärksammade SVT-dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson, som misshandlades av en skådespelare som hon var i relation med. 

Stefan Löfven hade svårt att hitta orden. 

– Man pendlar, tycker jag, mellan dels en förundran över att hon överhuvudtaget höll ihop och gjorde de framträdanden som hon gjorde under den här tiden – men sen också att det fick fortgå. För Josefin Nilsson är ödet så tragiskt. Det är bra att den här berättelsen berättas. Det är ett faktum att var fjärde kvinna under sitt vuxna liv utsätts för våld i nära relationer. 

– Ställ upp alla kvinnor i Sverige så är var fjärde utsatt. Det sätter fokus på ett tragiskt personligt öde, men också på ett samhällsproblem som vi är skyldiga att se till att ta tag i med största möjliga systematik och seriositet. 

Josefin Nilsson
Foto: MARTINA HUBER / EXPRESSEN EXPRESSEN

Vad tänker du om arbetssituationen på Dramaten, där vi hört ett antal skådespelare vittna om hur de känt sig hotade och förföljda?

– Det ska inte vara tillåtet på någon arbetsplats överhuvudtaget, naturligtvis. Det är därför som vi måste arbeta systematiskt. Ingen ska behöva gå omkring på sin arbetsplats och vara rädd, utan det är alla arbetsplatsers skyldighet att se till att man har en bättre arbetsmiljö. 

Hur ser du på de uppmaningar som sprids i sociala medier som en följd av den här dokumentären – uppmaningar om att man borde namnpublicera den skyldige och bojkotta Dramaten?

Dramaten
Foto: FREDRIK SJÖSHULT

– När det gäller publicering av namn måste media ta ansvar för hur man ska göra, så det tänker jag inte lägga mig. När det gäller bojkott av Dramaten så menar jag att man inte ska straffa alla andra, det finns en massa skådespelare som inte gör den här typen av aktiviteter. Det är också en nationalscen, men man får välja själv om man vill gå dit eller inte. 

Tänker du gå dit i fortsättningen?

– Ja, det kommer jag att göra. Men det viktiga är att vi står upp för vad som behöver göras på den här arbetsplatsen, liksom på andra arbetsplatser i Sverige – i kultursverige, men också i industriföretag och serviceföretag. Vi hade en Metoo-höst där vi verkligen fick påskrivet, i så många delar av samhället, hur illa det är. Vi måste se till att ta tag i det, förebygga och förhindra. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.