Så sent som i augusti i år framträdde Janne "Loffe" Carlsson på Jazzfestivalen i Ystad. Foto: Harri PaavolainenSå sent som i augusti i år framträdde Janne "Loffe" Carlsson på Jazzfestivalen i Ystad. Foto: Harri Paavolainen
Så sent som i augusti i år framträdde Janne "Loffe" Carlsson på Jazzfestivalen i Ystad. Foto: Harri Paavolainen
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLABFoto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
 Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Janne Foto: MICKE FRANSSON / SCANPIX / / SCANPIX SWEDENJanne Foto: MICKE FRANSSON / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN
Janne  Foto: MICKE FRANSSON / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN
Foto: TONI SICA / STELLA PICTURES TONI SICAFoto: TONI SICA / STELLA PICTURES TONI SICA
 Foto: TONI SICA / STELLA PICTURES TONI SICA

"Loffe" Carlssons sista framträdande före sin död

Publicerad

Janne "Loffe" Carlsson underhöll publiken ända in i det sista. 

Så sent som i augusti i år framträdde han på Jazzfestivalen i Ystad.

Det blev den folkkäre skådespelarens sista framträdande. Under natten till den 31 augusti kom beskedet om att gått bort.

– Man såg på honom att han var åtgången av sin sjukdom, säger Tomas Lantz, ordföranden för festivalen.

Janne "Loffe" Carlsson avled under natten till torsdagen i sviterna av levercancer. Han fick sjukdomsbeskedet för 1,5 år sedan och behandlades vid sjukhuset i Lund. 

Men i september blev han utskriven – läkarna kunde inte göra något. 

– Så det här senaste året som gått har vi tagit på bästa möjliga sätt, säger sambon Gurianne Sandven.

Janne "Loffe" Carlsson underhöll in i det sista

Men sjukdomen höll inte Janne "Loffe" Carlsson från att underhålla. Så sent som den 1 augusti i år, alltså mindre än en månad före sin bortgång, stod han på scen senast.

Det var på Jazzfestivalen i Ystad som den svenska publiken fick se Janne "Loffe" Carlsson på scen en sista gång, enligt Ystads Allehanda.

 

LÄS MER: Sambon: Loffe Carlsson förstod att han skulle dö

 

Loffe Carlsson deltog i hyllningskonsert för Monica Z

Tillsammans med Tommy Körberg, Hannah Svensson och Svante Thuresson deltog han i en hyllningskonsert för Monica Zetterlund.

– "Loffe" var glad och jag upplevde det som att han tyckte det var roligt att stå i rampljuset en gång till, säger Tomas Lantz, ordförande för Ystad Jazzfestival. 

Janne "Loffe" Carlsson var på plats för att prata om sin egen relation till Monica Zetterlund. Han stod på scen i närmare tio minuter och blev ett uppskattat inslag i festivalen.

– Han berättade om ögonblick tillsammans med Monica Z – det var en väldig överraskning för publiken. Han var uppskattad och fick varma applåder.

Men det gick samtidigt att se hur sjukdomen påverkat honom, menar Tomas Lantz. Janne "Loffe" Carlsson kom till konserten precis före konserten och försvann snabbt efter sitt uppträdande. Väl utanför scenen ville han göra en anonym figur.

– Hans medverkan var lite osäker, på grund av hans sviktande hälsa. Han var pigg och glad på scen, men man såg på honom att han var åtgången av sin sjukdom, säger han. 

– Han ville vara ganska anonym. Han vill inte få uppmärksamhet före eller efter.

Sålde tavla för 3000 kronor

Under framträdandet auktionerade han även ut en egenmålad tavla, där försäljningssumman gick till Monica Zetterlunds minnesfond. Tavlan såldes för 3000 kronor.

Hans framträdande konserten beskrivs i Ystads Allehandas recension varit av den mer melankoliska skolan.

"Efter paus kommer Janne Carlsson, ju känd som Loffe, in och pratar om sin relation till Monica. Han är nästan lika rolig som han är Sveriges främste trumslagare men det bryter av. Konserten förvandlas till något annat. Och när en målning, jo, Loffe målar också, auktioneras ut för en spottstyver, då tangerar det ordet plumpt," skrivs i en recension från tillfället.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag