Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Loas miljonimperium – så styr hustrun Rosy

"Vadstena-Akademien som jag är ambassadör för betyder väldigt mycket för mig och för alla unga sångare. Det var där jag debuterade 1971", berättar Loa Falkman.Foto: Karin Sörbring
Loa Falkmans biografi kom i maj i storpocket. I boken berättar han om sin karriär och om familjelivet.Foto: Karin Sörbring
"En av fördelarna med att vara en offentlig person är att man kan hjälpa till att uppmärksamma viktiga frågor, som att samla in pengar till Cancerfonden och stiftelsen "Musikbojen", tycker Loa Falkman. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Rosy och jag jobbar väldigt bra tillsammans och har en ömsesidig respekt", säger Loa Falkman.Foto: SUVAD MRKONJIC

Det är 45 år sedan han debuterade på Kungliga Operan.

Men nu öppnar Loa Falkman för en karriärväxling – och den som orkestrerar det hela är hustrun Rosy.

– Man kan säga att Rosy är "creative director" och chef, i allt. Jag skulle aldrig klara det utan henne, säger artisten och skådespelaren.

Hustrun Rosy har ordinerat mer vila i sommar efter en intensiv vår på Folkoperan med "Saliieri vs Mozart", men efter Österlenkonserter till förmån för Cancerfonden ska Loa Falkman den 10 augusti uppträda med Lisebergsorkestern i Göteborg. 

– Det blir en blandad repertoar. Jag ska göra opera, "American songbook" och kanske några svenska romanser. Det blir en underbar konsert, hoppas jag. Det är alltid så kul på Liseberg. Flera år gjorde jag den sista konserten före säsongsavslutningen där. 

Den 12 augusti är Loa Falkman på en kick-off i Vasaparken i Norrköping. "Det har jag också gjort tidigare. Det blir opera, ungefär samma repertoar som i Göteborg. De har väldigt fin orkester där i Norrköping", säger han.Foto: Karin Sörbring
Loa Falkman som Salieri på Folkoperan.Foto: MARKUS GÅRDER / FOLKOPERAN

Hypotetiskt sett skulle man kunna bli rätt självcentrerad om man är firad artist och hustrun är ens manager. Hur gör ni för att inte allt i er relation ska handla om dig?

– Haha, du undrar om jag har blivit odräglig? Jag är oerhört bortskämd, den saken är helt klar. Men rent balansmässigt, konstnärligt, var det så att vi lappade i varandras karriärer. Sedan Rosy slutade som dansös har hon varit oerhört duktig och kreativ i att avgöra vilka engagemang jag ska tacka ja till och hur de genomförs på bästa sätt. Hon kan alla bitarna. Jag skulle aldrig klara att sköta allt runtomkring själv. Man kan säga att Rosy är "creative director" och chef, i allt. 

 

LÄS MER: Loa Falkman var utblottad – nu tjänar han miljoner 

 

Firar 40-årig bröllopsdag i år. "Rosy och jag har en väldigt öppen dialog. Rosy är också väldigt analytisk och framsynt. Där kan vi snacka om seismometer! Hon vet direkt om det är bra att samarbeta med en viss person eller ej", säger Loa Falkman.Foto: SUVAD MRKONJIC

– Rosy och jag jobbar väldigt bra tillsammans och har en ömsesidig respekt. Den enda gången det krockar är om jag kommer hem från repetitioner, känner att jag har "IQ badboll" och vill ta en öl och gå och lägga mig medan Rosy har lovat en arrangör omedelbart besked. Det är dock ett mindre problem, beslutsprocessen kan inte bli kortare än den vi har. 

Och det går bra för Loa Falkman, som 2003 utnämndes till hovsångare. Familjens aktiebolag "Loa & Rosy Konsult AB" omsatte det senaste räkenskapsåret 5,1 miljoner kronor och hade dessutom tillgångar på närmare 14 miljoner kronor.

– Tack och lov har jag ju inte varit utan jobb. Jag älskar att arbeta, men i dag känner jag efter mer vad kroppen vill och inte vill. 

Rosy nämnde också att du kanske står inför en karriärväxling, där du ska undervisa mer?

– Ibland kommer folk hit till ateljén och sjunger upp. Jag tycker att det är otroligt roligt och fortsätter gärna med det. Jag har en bra grundteknik från Nicolai Gedda som jag vill vidarebefordra. Man kan säga att jag har fått hans sångliga testamente. Det är det som gör att jag fortfarande i min ålder utvecklas.  

 

LÄS MER: Loa Falkman avslöjar: Gick i parterapi med Rosy 

 

Hovsångaren Nicolai Gedda. "Jag stod på morgonkvisten dagen efter en romansafton i en kyrka i Trelleborg och kände mig glad över att sångtekniken hade fungerat så bra. Jag sände en tacksamhetens tanke till min maestro Nicolai Gedda och då slog det mig att kyrkan hette "S:t Nicolai", säger Loa Falkman.Foto: INGEMAR BERLING / DN

Föreställningsdagar är jobbiga, tycker du?

– Ja, det är absolut inte lustfyllt inför. Det börjar redan kvällen före med att man lägger sig tidigt och har siktet inställt på att prestera nästa dag. Hela dagen före föreställningen har jag fasta rutiner. Jag undviker till exempel att prata i telefon (Loa imiterar ett telefonsamtal för att visa hur rösten spänns), dels för att spara rösten fysiskt och dels för att jag är inne i min bubbla. 

Loa Falkman har blivit oerhört populär i rollen som "Ica-Stig". "Det är bland det roligaste jag har gjort. Jag lär mig väldigt mycket varje gång under de sex veckor som vi varje år spelar in. Tajmingen är en häftig utmaning", tycker Loa.Foto: Ica

Är det lustfyllt när du väl står på scenen?

– Ja, i bästa fall, om det är bra energi i publiken. Det kan bli en jätteboost efter sista veckans repetitioner då alla har gått på knäna och blivit småförkylda när ensemblen inför publiken höjer sig till högre höjder och inspirerar varandra.

– En premiärdag kan jag längta ihjäl mig efter vardagsföreställningar, att ha kommit in i en rutin. Det är där föreställningen börjar utvecklas. 

I klipparkivet stod det 1982 att du hade bantat ner dig åtta kilo och som tonåring var du en period rund. Har det varit en kamp för dig att hålla vikten?

– Nej, men i likhet med de flesta skådespelare får jag nog tänka mig för så att jag inte unnar mig för mycket mat och vin i perioder när jag inte står på scenen och förbränner massor. Vågen pekar nog på samma siffra nu som 1982. Hela kroppen är mitt instrument och jag har ett behov av adrenalin och motion.

– Rosy och jag är båda roade av matlagning och vi äter varierat. Vi tänker på hälsan, det är vårt sätt att leva.

Din mamma dog 99 år gammal. Själv är du inne på ditt 71:a år. Hur känner du inför ditt eget åldrande?

– Jag har hälsan och gör vad jag kan för att få behålla den. Jag tänker inte på min ålder, jag jobbar ju hela tiden och håller i gång. Däremot kunde jag känna att det var en melankolisk period när pojkarna flyttade hemifrån, men bara man kommer ut på andra sidan blir det något annat. 

Expressens Karin Sörbring intervjuar Loa Falkman, som berättar att han är ambassadör för stiftelsen "Musikbojen". "Vi ser till att svårt utsatta barn och unga får musikterapi", säger han.Foto: Karin Sörbring

 

Fakta/Har fått kungamedalj och Jussi Björling-stipendiet

NAMN: Carl Johan Loa Falkman.

ÅLDER: 70 (fyller 71 den 24 juli).

YRKE: Operasångare, skådespelare, artist.

BOR: Villa i Stocksund utanför Stockholm. Sommarställe på Österlen.

FAMILJ: Hustrun Rosy Falkman Jackuens, 67, manager och tidigare dansös och solist i Operabaletten. Sönerna Daniel, 31, och Jacob, 28. Jaktcockerspanieln Nico.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Stocksund med sju år äldre systern Malin och fem år äldre brodern Per.

MAMMA VAR: Karin Falkman, gymnastikdirektör och sjukgymnast, (dog 2006, 99 år gammal).

PAPPA VAR: Carl Falkman, författare/arbetade vid Svenska Turistföreningen, (dog 1987, 74 år gammal).

UTBILDNING: Calle Flygare Teaterskola. Operahögskolan i Stockholm. Sommarakademien L´Accademia Musicale Chigiana i Toscana.

KARRIÄR: Debuterade på Kungliga Operan som Ferdinand i "Tintomara" (1973). Papageno i "Trollflöjten", Figaro i "Barberaren i Sevilla" titelrollerna i "Don Giovanni" och "Eugen Onegin". Internationellt genombrott i Paris som Escamillo i "Carmen". Även framträdande operett- och musikalroller, bland annat som professor Higgins i "My Fair Lady" på Oscarsteatern i Stockholm. Tv-serierna "Cleo" , "Kommissionen" och "Vårdgården". Programledare i radio och tv. Tävlat i Melodifestivalen med "Symfonin" (1990). Direktör Wall Enberg i filmerna om lilla Jönssonligan. Läst "Nyårsklockan" på Skansen (2014). Stig i Icas reklamfilmer (sedan 2015). Jussi Björling-stipendiet (1991). Guldbaggen för bästa manliga huvudroll för rollen som Rune Runeberg i "Pensionat Oskar" (1995). Kungamedaljen "Litteris et Artibus" (2002). Utnämnd till hovsångare (2003). 

INKOMST AV TJÄNST: 478 100 kronor (2016).

AKTUELL: Med konserter i Göteborg 10 augusti och i Norrköping 12 augusti. Spelar in långfilmen "Ashas irrfärder". Självbiografin "Att vara Loa Falkman" har precis kommit i storpocket. 

 

Fakta/Loa & Rosy Konsult AB

Nettoomsättning (2016): 5,1 miljoner kronor.

Summa tillgångar (2016): 13,9 miljoner kronor.

Antal anställda: 2.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.