DUBBELDECKARE. Den svenska deckardrottningen Liza Marklund och den amerikanska deckarkungen James Patterson skrev "Postcard killers" tillsammans - nu vill Hollywood göra film av boken. Foto: Cornelia Nordström
DUBBELDECKARE. Den svenska deckardrottningen Liza Marklund och den amerikanska deckarkungen James Patterson skrev "Postcard killers" tillsammans - nu vill Hollywood göra film av boken. Foto: Cornelia Nordström

Liza Marklund och James Patterson har mord ihop

Publicerad
Uppdaterad
Samarbetet med James Patterson kan föra Liza Marklund till Hollywood.
Två stjärnregissörer står redan i kö för att göra film av duons gemensamma thriller "Postcard killers".
- Det brukar vara svårt att få Hollywood intresserat av en bok. Men den här gången hörde de av sig direkt, säger James Patterson.
På hemmaplan är James Patterson ett kommersiellt fenomen.
Förra året sålde han fler böcker i USA än Stephen King, Dan Brown och John Grisham gjorde tillsammans.

Ville ta det lugnt

För ett år sen planerade Liza Marklund för ett lugnt 2009, då hon skulle läsa spanska i stället för att skriva en ny bok.
Då ringde telefonen.
- Min agent berättade att James Patterson hade hört av sig. Skulle jag vara intresserad av att skriva en bok tillsammans med en av världens bäst säljande författare? Skulle det kunna ge mig en nytändning? Skulle jag lära mig något?
Efter en konstpaus:
- Jag funderade på saken - i ungefär en halv sekund.
Resultatet blev "Postcard killers", en spänningsroman i högt tempo där en mordutredare från New York samarbetar med en journalist från Stockholm.

Kommer att slå i USA

Liza Marklund har hittills haft stora framgångar i Europa, framför allt i Skandinavien.
Nu, med "Postcard killers", kommer hon att slå stort även i USA.
För även om James Patterson genom åren fått blandad kritik för sina böcker är en sak säker: de säljer som smör.
Han räknar med minst fyra miljoner sålda exemplar av "Postcard killers", inklusive pocket.
- Vi kommer att sälja ungefär 2,5 miljoner inbundna exemplar. Det är en start - sedan får vi se hur högt vi når, säger James Patterson.
Samarbetet kan även leda till ytterligare ett genombrott för Liza Marklund.

Hollywood nästa steg

Dörren till Hollywood står redan på glänt, enligt Patterson.
- Vi märker ett stort intresse från filmbranschen. De har redan sagt: "Vänta nu, det här är en riktigt bra bok. Vi kanske kan göra en film av den." Vi vet inte var det slutar, men det känns väldigt positivt.
Bland de intresserade finns regissörerna Paul Greengrass ("Bourne Supremacy", "United 93") och Gavin O'Connor ("Miracle").
- De tittar på vad de skulle kunna göra med storyn. Jag tror det hjälper i Hollywood att Liza är från samma land som Stieg Larsson. Som du vet har Hollywood gått igång rätt ordentligt på hans böcker.

Funderar på fortsättning

Den ekonomiska uppgörelsen författarna emellan är hemlig.
Kommer ni att skriva fler böcker tillsammans? Blir det någon fortsättning på "Postcard killers"?
- Vi funderar på det. Vi är båda intresserade av karaktärerna i boken, säger James Patterson.
- Utan tvekan finns det mer att berätta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag