Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Live Nation tvingas säga upp var femte person

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Nöjesvärlden kämpar när konserter och events ställs in på grund av pandemin.

Nu bekräftar Live Nation att de har tvingats göra sig av med var femte anställd inom den svenska delen av koncernen. 

”Det smärtar oerhört men var tyvärr helt ofrånkomligt under rådande omständigheter”, skriver vd:n Mattias Behrer till Dagens Nyheter.  

Live Nation är världens största livearrangörer och den senaste tiden med inställda konserter har varit svår för företaget. 

Nu står det klart att 20 procent av den fasta personalen inom den svenska delen av koncernen har sagts upp. 

”Vi har in i det längsta försökt skydda våra medarbetare men då framtiden fortfarande ser högst osäker ut har vi tvingats till tuffa beslut. Cirka 20 procent har tyvärr har fått lämna företaget på grund av pandemin och restriktionerna, det smärtar oerhört men var tyvärr helt ofrånkomligt under rådande omständigheter”, skriver vd:n Mattias Behrer till Dagens Nyheter. 

Har minskat omsättningen med 90 procent 

Nedskärningarna berör också dotterbolaget Luger. Enligt boksluten för företagen under fjolåret var 70 personer anställda på Live Nation och 18 personer på Luger, enligt Dagens nyheter.  

Enligt vd:n har omsättningen minskat med 90 procent i år jämfört med i fjol. 

Varje år arrangerar Live Nation omkring 2000 evenemang, däribland festivaler som Way out west och Summerburst.  

Live Nation är inte det enda nöjesbolaget som tvingats ta till drastiska ändringar under 2020. 

Även nöjesjätten Moment Group, som är en av Sveriges största producenter av musikaler, teaterföreställningar, shower och konserter, kämpar just nu. 

Moment Group nära konkurs

Under pandemin har bolaget, som bland annat står bakom Wallmans och Hamburger Börs, tvingats ställa in sin majoritet av all verksamhet. Men efter att regeringen kom med beskedet att endast åtta personer tillåts vid offentliga evenemang passerade nöjesjätten ännu en ny krissituation. 

– Med gårdagens senaste restriktioner är det kolsvart. För resten av december är största delen av intäktsmöjligheterna bortblåsta. Över 90 procent av intäktsmöjligheterna i koncernen kan vi inte längre realisera då vi nu har belagts med näringsförbud. Om man tittar på vår typ av industri är november och december de i särklass bästa månaderna på året, sa Otto Drakenberg, tillförordnad vd och koncernchef på Moment Group då. 

Moment Group befann sig i en svår ekonomisk kris och var bara en dag från konkurs men på måndagen stod det klart att företaget räddades. Enligt SVT Nyheter säkrade de sin överlevnad en tid framöver efter förhandlingar med obligationsinnehavare, investerare och aktieägare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.