Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Liv Strömquists kritik mot ”Skavlan”: ”Konstig stämning”

Liv Strömquist berättar om sin upplevelse av ”Skavlan”. Foto: ANNA HALLAMS / ANNA HÅLLAMS / EXPRESSEN
Fredrik Skavlan har lett ”Skavlan” sedan 2009. Foto: SVT

Serietecknaren Liv Strömquist var bokad till ”Skavlan” – men valde att ställa in sin medverkan när redaktionen meddelade att Siv Jensen från norska Fremskrittspartiet skulle gästa programmet samtidigt. 

Då ska programmets producent ha skällt ut henne, säger Liv Strömquist i ”En varg söker sin pod”. 

– Hon gallskriker att jag är antidemokratisk, säger Liv Strömquist i podden. 

Efter fredagens avsnitt av pratshowen ”Skavlan” fick redaktionen kritik av gästerna och det äkta paret Marie Agerhäll och Jesper Rönndahl – som menade att programledaren Fredrik Skavlan ställde för få frågor till Marie Agerhäll och att det främst handlade om Jesper Rönndahl. 

”Vi tar naturligtvis feedbacken på allvar och tar med oss det vidare”, svarade redaktionen i en kommentar på Marie Agerhälls Instagram. 

Samtidigt får programmet nu också kritik i podcasten ”En varg söker sin pod”. 

Podden drivs av den mångfaldigt prisade serieskaparen Liv Strömquist och författaren och tv-producenten Caroline Ringskog. I avsnittet som släpptes på fredagen pratade duon om förutsättningar för att skapa intressanta samtal – och Liv Strömquist tog upp att ”Skavlan” ”lever på grejen att ha helt sinnessjuka kombinationer av människor”. 

Hon säger att programmet ofta gästas av sexualbrottsoffer, som får berätta om sina erfarenheter i sällskap med personer med en helt annan bakgrund. 

Något som inte är helt lyckat, menar Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. 

– Det blir alltid så jävla konstig stämning i ”Skavlan”, extremt konstig stämning. Det är ett sådant weird sätt att göra innehåll på, säger Liv Strömquist i podden och berättar sedan om när hon var bokad som gäst i programmet. 

Ville inte debattera med Siv Jensen 

Tillsammans med Svenska Akademie-ledamoten Horace Engdahl gjorde Liv Strömquist 2016 programmet ”Liv och Horace i Europa”, som sändes i SVT. 

Det var för att berätta om programmet de båda bokades till ”Skavlan”, berättar Liv Strömquist. 

– En dag innan vi ska vara med ringer producenten upp mig och säger att vi har bytt ut en gäst, vi har en annan gäst i stället. Det är Siv Jensen från Fremskrittspartiet. 

Siv Jensen är partiledare för det norska högerpartiet Fremskrittspartiet och också finansminister i landets regering.

Enligt Liv Strömquist ville ”Skavlans” redaktion att hon skulle debattera, eller ha ett samtal, med Siv Jensen. 

– Detta var precis innan flyktingvågen och Norge sa att de inte skulle ta emot några flyktingar. De kritiserade Sverige jättemycket, säger Liv Strömquist i podden och fortsätter: 

– Jag kände bara att jag är typ en serietecknare, jag kan absolut inte att ha en politisk debatt med henne. Det kommer bara sluta med att jag blir sjukt ägd av henne. 

”Hon skäller ut mig” 

Liv Strömquist berättar att hon sa till produktionen att hon inte ville vara med på deras förslag, att det inte alls var vad de tidigare hade kommit överens om. 

– Då blir den här producenten så arg, jag har aldrig varit med om något liknande i hela mitt liv. Hon skäller ut mig. 

– Hon gallskriker att jag är antidemokratisk, helt jävla skogstokig, säger hon i podden.

Hanna Dowling på SVT:s pressjour svarar på kritiken: 

– Det är tråkigt att hon inte hade en bra upplevelse. Det här samtalet ligger flera år tillbaka i tiden så det är svårt att säga något mer om det när jag inte känner till några detaljer.

Expressen har sökt Liv Strömquist.