Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisette Pagler: "Coolt att serien kan spridas"

Lisette Pagler spelar huvudrollen i tv-serien "Äkta människor". På söndagen är det premiär för den andra säsongen. Foto: Anna-Karin Nilsson

När Lisette Pagler var två år hittades hon övergiven på ett busstorg i Sydkorea.

Nu gör hon succé i SVT-serien "Äkta människor" och tidigare i år visades programmet på sydkoreansk tv.

- Jag får kommentarer av koreaner på min officiella Facebook-sida. Det är ganska svindlande, säger hon.

Så blir Lisette Pagler hubot:

Det tar ungefär en och en halv timme att lägga mask, sätta på peruk och sätta i linser inför en inspelningsdag, vilket innebär att Lisette ibland måste stiga upp mitt i natten.

För att få dit ett usb-uttag i ryggen, använder man sig av en effektsminkör som jobbar i en timme med att få det att se realistiskt ut.

Alla hubotar har massor av glidmedel i ansiktet för att få en plastig finish, vilket innebar att en sminkör fick åka till Apoteket och köpa en hel låda glidmedel - något som resten i teamet skrattade åt.

Sminket airbrushas på ansiktet, nästan som att lackera en bil eller sitta i en dockfabrik, enligt Lisette.

Man använder sig av plastiga linser, så ögonen ser mindre människolika ut.

Det här är Lisette Pagler:

Namn: Lisette Pia Hee Young Pagler.

Ålder: 32.

Yrke: Skådespelare och musikalartist.

Familj: Pojkvän, mamma och pappa.

Bor: Strax söder om Stockholm.

Aktuell: Som hubot i "Äkta människor", vars andra säsong har premiär i kväll på SVT1.

Detta är "äkta människor":

En tv-serie som utspelar sig i en parallell nutid. Forskare har i flera år utvecklat robotar som ser ut som människor, så kallade "hubotar".

"Hubotarna" används som tjänstefolk, arbetare och sällskap, men alltmer avancerade program har även gett dem möjlighet att hysa känslor.

Vissa känner rädsla för vad som händer när människor ersätt av maskiner och den hubotfientliga rörelsen "Äkta människor" arbetar för ett hubotfritt samhälle.

Ett virus drabbar de mänskliga robotarna, hubotarna, och smittan gör dem okontrollerbara.

Jakten på koden som ska frigöra alla hubotar påbörjas.

När Lisette Pagler, 32, vann SVT-programmet "Jakten på Julia" 2010, var hon ingen nybörjare i musikalvärlden. Men det var i rollen som Julia i Morgan Allings nya version av "Romeo och Julia" som hon blev känd för allmänheten.

Det ledde till att hon fick en av huvudrollerna i SVT:s science fiction-serie "Äkta människor", som skildrar hur det skulle kunna se ut om de mänskliga robotarna "hubotar" levde tillsammans med människorna.

På söndagen är det premiär för den andra, lite mörkare säsongen av "Äkta människor".

- Det är som att hela berättelsen har intensifierats och trappats upp. Fler och framför allt större saker står på spel, säger Lisette Pagler, som sitter nedsjunken i en soffa på ett kafé. Förmiddagen är ledig, men strax innan lunch ska hon i väg och repetera sång inför sin roll i den nyskrivna musikalen "Skaka galler" på Stockholms stadsteater.

"Funka någon annanstans"

"Äkta människor" har inte bara hittat sina fans i Sverige. Serien har sålts till ett femtiotal länder. I Frankrike är intresset stort, och varje vecka ett nytt avsnitt sänds trendar serien på Twitter där. I Paris gjordes en reklamkampanj om serien där stora affischer prydde bussar och tunnelbanan.

- Det är så häftigt att känna att vi kan göra något här i Sverige, som kan ha betydelse och funka någon annanstans, säger Lisette Pagler.

Dramatisk första tid

I rollen som "hubot", har Lisette Pagler fått renodla sitt skådespeleri.

- Det har varit roligt att släppa dansen och sången. Det har varit min längtan att få göra andra projekt också. Jag älskar musikal, men jag vill kunna göra andra saker också, säger hon.

Även Lisette Paglers tidigare motspelare Måns Zelmerlöw är ett fan av "Äkta människor".

- När första säsongen av "Äkta människor" gick, fick jag ett jättefint sms av honom. Han är väldigt stöttande, säger hon.

"Fick åka hela resan själv"

Lisette Pagler är uppvuxen i lilla Nättraby utanför Karlskrona i Blekinge. Men hennes första tid i livet var betydligt mer dramatisk. När hon var två år gammal hittades hon övergiven på ett busstorg i Sydkorea.

- Det var väldigt vanligt att man lämnades på offentliga platser, för då visste man att barnet skulle hittas av någon, säger hon.

När hon hittades, fördes hon till ett barnhem. I rapporterna om sig själv har hon läst att hon var ordningsam. Efter ett halvår adopterades hon av sina föräldrar i Sverige.

- Jag fick åka hela resan själv till Kastrup tillsammans med andra barn som skulle adopteras och en eskortvärdinna. På den tiden fick man inte flyga över Sovjetunionen, så det tog 48 timmar, säger hon.

"Den bästa fullträffen någonsin"

När Lisette Pagler väl mötte sina föräldrar på Kastrup i Köpenhamn, stod de med en nalle. Men det första mötet var känslosamt.

- Det var ett väldigt traumatiskt möte för alla de här barnen och föräldrarna som stod där. Jag var ju vettskrämd så klart, för jag hade ju blivit lämnad en gång innan, säger hon.

Men det tog inte mer än en dag innan Lisette Pagler kände sig hemma i byn utanför Karlskrona, där hon växte upp.

- Det var den bästa fullträffen någonsin, säger hon.

För fyra år sedan bestämde Lisette Pagler sig för att åka tillbaka till Sydkorea.

- Jag har alltid velat åka tillbaka och hade en kompis som bodde där då, så jag kunde bo där. Jag var där och turistade, säger hon.

"Jag har mina föräldrar"

Hon funderade på att besöka barnhemmet hon bodde på, men eftersom hon bara var där en vecka, räckte tiden inte till.

- Men det var så spännande att titta på folk. Jag kunde se hur jag kommer att se ut när jag är gammal och jag fick insupa allt, säger hon.

Lisette Pagler vill gärna åka tillbaka igen, men något behov av att söka upp sina biologiska föräldrar har hon inte.

- Jag kan förstå de som vill, men jag har mina föräldrar. Det enda jag kan tänka på är att jag kanske har syskon någonstans. Jag kan undra om de har hamnat i ett annat land eller var de finns, säger hon.

Vann pris i Sydkorea

Vem vet om det kommer andra anledningar för Lisette Pagler att besöka Sydkorea igen. "Äkta människor" såldes dit och första säsongen har redan gått på tv där. Serien gjorde succé och vann tidigare i höstas pris för bästa manus på Seoul Drama Awards.

- Jag får kommentarer av koreaner på min officiella Facebook-sida som frågar om jag kan pratar koreanska. Det är ganska svindlande, säger hon och fortsätter:

- Det är så coolt att serien kan spridas över hela världen. Att jag sedan råkar ha den här bakgrunden, adderar ju ytterligare ett lager.

Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!