Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisa Syrén: ”När pappa dog rasade jag ihop”

Lisa Syrén med sin pappa
Lisa Syrén
Foto: OLA ÅKEBORN / WRETMARKS FOTO
Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO
Mikael Jardbrink, planeringsarkitekt, och hustrun Lisa Syrén, programledare.
Foto: Privat

I tretton år hade Lisa Syrén dygnet-runt-beredskap för att ta hand om sin åldrade mamma, moster och pappa.

Då den älskade pappan somnade in i programledarens famn i januari i år kände hon sig helt utlakad och sov i tre veckor.

– När pappa dog rasade jag ihop. Jag hade som anhörigvårdare varit på en så hög stressnivå så länge, säger 62-årigen i en stor intervju om hur hon i mogen ålder till slut hittade den stora kärleken, varför hon lämnar "Ring så spelar vi" och om kaoset på Sveriges Radio som gjorde att hon gick in i väggen i början av 2000-talet.

De senaste sju åren har Lisa Syrén alltid övernattat hos sin pappa i Växjö när hon på fredagarna har åkt de tolv milen från hemmet i Karlskrona för att i Växjö på lördagsmorgnarna sända "Lördag med Lisa" och "Ring så spelar vi" i P4. 

Den sista helgen i januari år fanns hon på plats hos den 98-årige fadern – folkskolläraren Carl-Ola Syrén – trots att hon för en gångs skull hade ledigt veckoslut.

– Pappa hade nämligen tre veckor tidigare fått besked om att han hade cancer och att det inte gick att göra något åt det, säger Lisa Syrén.

Lisa ville vara hos sin pappa den sista tiden - precis som hon funnits där för mamman sedan mamman fick en stroke 2005 - och göra det bästa av situationen.

– Vi spelade mycket musik. Fredagen den 26 januari kom två vänner på besök och drack kaffe. Pappa och jag såg "På spåret" ihop. Han låg i sängen och efteråt släckte jag ner tv:n, tände ett ljus, nynnade för pappa och höll honom i handen.

– Då sade pappa "Men Lisa, det här kan väl inte gå så länge nu när jag har valt att sluta ta medicin för hjärtat?" Jag svarade "Nej pappa, men det vill du väl inte heller?". 

"Nej, jag är färdig nu", svarade Carl-Ola Syrén och strax därefter slutade han att andas.

– När min mamma dog i cancer 2012 skedde det inte så hastigt och smärtfritt, så för pappas del är jag glad att det gick till på det här viset. Jag satte en blomma i hans händer, öppnade fönstret och samlade mig inför att ringa min son och man och berätta.

Lisa Syrén rasade ihop hemma

Lisa Syrén åkte hem till Karlskrona och sedan "rasade hon ihop", som hon beskriver det.

– Visst hade jag jobbat mycket för Sveriges Radio och med mitt företag också, men den oro du har som anhörigvårdare sliter på ett helt annat sätt. När som helst kunde telefonen ringa med besked om att pappa hade ramlat eller tappat plånboken och det blev många ambulansutryckningar.

Hon "reste sig upp" och höll i begravningen.

– Jag samlade mig och höll tal vid kistan enligt pappas vilja, men sedan åkte jag hem och föll ihop igen. Det var som att pappa varit extra omsorgsfull och dött precis då vi hade OS-uppehåll i sändningarna...

Lisas man kunde under de här veckorna hitta Lisa i vardagsrumssoffan, sovandes.

– Han väckte mig med kaffe, men jag somnade bara om igen. Jag hade under tretton år som anhörigvårdare passerat gränsen för vad jag orkade.

Jag vet att du i slutet av 1990-talet gick in i väggen. Vad gjorde att du inte hamnade där i vintras igen?

– Tendenserna fanns ju där även den här gången: tankspriddhet, högt blodtryck, oförmågan att kunna slappna av. Men numera har jag tekniker för att hantera det.

Vilka tekniker?

– Avslappningsövningar, att gå i skogen, att försöka ta hand om mig själv.

Och detta med att vara rädd om sig själv var också en av anledningarna till att Lisa Syrén efter 22 år nu slutar som programledare för "Ring så spelar vi", P4-programmet som under hennes ledning blivit en succé med 1,6 miljoner lyssnare.

Hon kommer att sakna samtalen med lyssnarna och sina kolleger, men nu när pappa Carl-Ola inte längre finns att övernatta hos i Växjö sliter den tolv mil långa resan dit ännu mer.

– Det har varit min plan att sluta nu och flera saker sammanföll, min pappa dog och rätt programledare (Pernilla Månsson Colt och Christer Lundberg, reds anm) är beredda att ta över. Tänk att äntligen kunna ha fredagsmys och resa långt med min man! 

När jag 2009 intervjuade Lisa Syrén för Expressens söndagsbilaga var hon nybliven singel och sade att hon hoppades få gifta sig en dag. Året därpå läste jag i en annan intervju att Lisa alltid har fått stå på egna ben och att hon aldrig tycker sig ha levt i en relation där hon haft stöd.

Lisa Syrén mötte sin man online

2011 gick Lisa Syrén ut på nätet för att via "Mötesplatsen" söka kärlek - och året därpå gifte hon sig med planeringsarkitekten Mikael Jardbrink, 59.

 Mikael har stått pall och jag har fått jättemycket stöd av honom.

Vad är skillnaden i den här relationen som gör att du känner så?

– Allt. Mikael och jag är ett gott team. Jag känner mig omgiven av kärlek, har någon att dela ansvar och oro och bolla frågor med. Många anhörigvårdare blir helt isolerade.

Men det var nära att du också sade nej till Mikael, för att du helt enkelt inte tyckte dig hinna när din mamma var så svårt sjuk?

– Ja, jag skulle plocka bort min annons, då jag såg att Mikael skrivit ett så rart och fint formulerat brev. Jag tackade och sade nej tack, men Mikael bet sig kvar och blev min räddande ängel genom allt med mammas sjukdom och bortgång. Han var den förste jag ringde när mamma dog i min famn 2012.

– Jag fick söka länge innan jag hittade rätt. Jag hade en modell från mina föräldrar som levde i en väldigt kärleksfull, jämlik och modern relation och det var inte så lätt att hitta någon man i min generation som var van vid en självständig och stark kvinna som jag. 

– Att jag dessutom har något slags kändisskap har gett en del män knip i magen och gjort att de tyckt att de måste prestera bättre och tjäna mer.

Lisa Syrén och maken Mikael Jardbrink

Lisa Syrén berättar att Mikael har en egen karriär, är trygg i sig själv och att han även om han liksom Lisa arbetar mycket alltid bryr sig om deras relation.

– Vi har så vansinnigt roligt tillsammans och nu är det dags för mig att visa att jag också prioriterar honom och vår relation. Nu när jag inte längre ska vara i Växjö varje fredag-lördag kommer vi att ha helgerna ihop och kunna resa tillsammans.

Vart ska ni resa?

– Till hösten åker vi kanske till mitt älskade Afrika, dit jag har gjort långresor flera gånger och har fadderbarn och nu har fått barn och jag ser denna lilla Lisa som mitt barnbarn. I sommar tar vi bilfärjan till Polen och gör varvet genom Baltstaterna för att i Riga hälsa på sonen Olle. Sedan fortsätter vi över Finland till de svenska fjällen och mitt kära Klimpfjäll. Vi ska stanna till hos fårbonden Sten Larsson, där allt får ta lång tid.

Och det var noga med att Mikael och du inte skulle ha några "halvmesyrer", utan flytta ihop ordentligt och köpa hus?

– Ja, vi är så fruktansvärt kära så det var aldrig snack om något annat än att vi ville dela livet. Vi är i en mogen ålder och vet att vi måste ta vara på varenda dag. Mikael kunde få jobb i såväl Stockholm som Växjö om vi ville bo där, men hans fyra vuxna barn fanns i Karlskrona och när vi hittade ett gammalt trähus på Björkholmen visste vi att det var där vi skulle bo.

När du vann "På spåret" med Johan Wester 2009 hade du en personlig tränare. Har du det nu också?

– (Lisa skrattar, reds anm). Mikael och jag cyklar gärna och så går jag på vattengympa, det är skonsamt för mina leder. Men jag borde ta hand om mig själv mer och det ska jag försöka göra nu framöver.

Johan Wester och Lisa Syrén i ”På spåret”
Foto: SVERIGES TELEVISION AB

Du fyller 63 i augusti. Hur tänker du kring pensionen?

– Jag har alltid jobbat mer än heltid och jag har sparat duktigt så själva pensionen är jag inte så orolig för, även om vi har ett skamligt pensionssystem i Sverige. Först får vi skatta när vi jobbar, sedan får vi skatta igen då vi tar ut den uppskjutna lönen som pension. Vi får alla vara beredda på en väldig standardsänkning den dag vi går i pension. 

– Men jag ser ingen större anledning att stänga ner bara för att jag slutar programleda "Ring så spelar vi". Det hoppas jag öppnar för andra dörrar.

Något hände när du gick in i väggen på 1990-talet som gjorde att du förändrade din syn på jobbet. Vill du berätta?

– Jag blev vidbränd när det på chefsnivå bråkades om pengar och jag först fick besked om att jag inte längre skulle få sända "Ring så spelar vi". Veckan därpå hette det att jag heller inte skulle få göra "Karlavagnen" längre. Jag trodde att det betydde något att det var Lisa Syrén som gjorde de här programmen, men jag förstod att jag bara var en bricka i ett ekonomiskt spel. Det var en sådan sorg att det kändes omöjligt att sitta i direktsändning direkt efter det.

Lisa Syrén fortsätter:

– Men jag tog tag i det, pratade med ett proffs för att få ett annat förhållningssätt till arbetet. Det kostade en del, men gav mig en livsvisdom. När jag ser mig omkring ser jag många som fastnat i honungsfällan när karriären snurrat på. Jag har stöttat en del som varit med om liknande saker.

Ska ägna mer tid åt det egna företaget

Lisa Syrén fortsatte att sända sina program och bestämde själv när hon skulle sluta.

– Efter utbrändheten lovade jag mig själv att aldrig mer försätta mig i en situation där jag jagade livet ur mig. Det har varit en fantastisk resa på Sveriges Radio och jag vill tacka alla lyssnare för förtroendet att få göra "Ring så spelar vi" i 22 år.

Nu får Lisa Syrén mer tid för det egna företaget. Nyligen var hon till exempel konferencier för "Anhörigriksdagen" i Varberg.

– Vi anhörigvårdare sparar samhället varje år 183 miljarder kronor på det arbete som vi gratis lägger ner på att ta hand om våra nära och kära. Man profiterar på vår kärlek till våra närstående och vår vilja att hjälpa till och många får inte det stöd de ska ha enligt lag. Vi är på väg mot en total hälsokatastrof.


LÄS MER: Lisa Syrén vände "Ring så spelar vi" till en succé 

LÄS MER: "Ring så spelar vi" - en hyllning till de vanliga  


Fakta/Folkskollärare och utbildad i konst

NAMN: Lisa Birgitta Syrén Jardbrink.

ÅLDER: 62.

YRKE: Journalist, programledare, krönikör, föreläsare, vigselförrättare.

BOR: Gammalt trähus på Björkholmen i Karlskrona.

FAMILJ: Maken Mikael Jardbrink, 59, planeringsarkitekt på Boverket. Sonen Edvin, 34, från en tidigare relation. Makens fyra vuxna barn Emil, Maja, Olle och Sara.

INKOMST: 452 600 kronor (2016).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Linköping och uppvuxen i Mjölby med en fyra år yngre bror.

MAMMA VAR: Birgit Syrén, dog 2012, 86 år gammal.

PAPPA VAR: Carl-Ola Syrén, folkskollärare, dog i januari i år, nästan 99 år gammal.

UTBILDNING: Folkskollärare. Högskolestudier i historia och statskunskap. Invandrarlärare i svenska. Journalistutbildning internt på SR. Konstutbildning, tre år. Lastbilschaufför.

KARRIÄR I URVAL: Lärare i Linköping, praktik på Sveriges Radio Kronoberg i Växjö 1985. Jobbade med nyheter och dokumentärer. Programledare för "Ring så spelar vi" (1996-2018). Grundade 1993 med Bengt Grafström "Karlavagnen" som hon programledde till 2008. Vann 2009 "På Spåret" med Johan Wester. "Lördag med Lisa" (2014-).

AKTUELL: Slutar med Ring så spelar vi. Fortsätter att sända "Lördag med Lisa" (lördagar kl 06.03 i P4) och "P4 plus" (söndagar kl 14-18).


LISAS VAL

Fotboll X– Ishockey X

Thailand – Fjällen X

Vin X– Vatten X

Soffa X – Löpband

Köttbullar – Fiskgratäng X

Flyg X – Tåg

Seriemaraton - Filmkväll X

Ostbågar - Ostbricka X

Hudvårdsrutin - Tvål X

Retro X - Trendigt

Deckare X- Biografi X

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.