Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisa Syrén lämnar succén

Sista programmet julafton. Lisa Syrén lämnar "Karlavagnen" i radion efter 16 år. Foto: Scanpix
Efter 900 program genom 16 år slutar nu en av radions populäraste programledare för ett av radions populäraste program. Lisa Syrén i Växjö lämnar succén "Karlvagnen". På julafton leder hon programmet för sista gången.
- Jag vill sluta innan någon annan ber mig göra det, säger hon. Att leda ett och samma program i 16 år är en lång tid, och allt har en ände. Jag har tidigare försökt att sluta, men det har inte gått. Men nu så...
- Dessutom ska kanske programmet förlängas till ett på natten efter årsskiftet och så börjar "Ring så spelar vi" sju på morgonen. Håll med om att det blir en haltande dagsrytm.


Biskopen i studion

Lisa Syrén minns särskilt de "Karlavagnar" som ägt rum efter några av landets största tragedier.
- Kvällen efter Estonias förlisning 1994 förstod jag vad "Karlavagnen" verkligen betydde för människor. I studion med mig satt dåvarande ärkebiskopen Gunnar Weman och hanterade människors chock och förstämning.


Spelade stor roll

- Jag tror att vi spelade stor roll för en massa personer den där kvällen, bara genom att stillsamt och respektfullt lyssna och prata med de som ringde till programmet.
- Göteborgsbranden 1998 och mordet på Anna Lindh är andra kvällar som "satt sig" i minnet, minns Lisa Syrén, som själv startade "Karlavagnen" 1993 tillsammans med Bengt Grafström.
På julafton sänds den allra sista "Karlavagnen" med Lisa Syrén. Ett bandat program som kommer att innehålla glimtar från Lisa Syrens 16 år med programmet. Sedan är det slut för hennes del.


Stjärnan släcks

- Därmed släcks "Karlavagnens" starkast lysande stjärna, säger producenten Roger Bengtsson, som även han lämnar "Karlavagnen" då, efter fyra år.
Sista chansen att ringa och tala med Syrén direkt blir 17 december.
- Då ska det troligen handla om snällhet, säger hon, och då måste ju författaren Stefan Einhorn finnas med på ett hörn.
- Han har ju skrivit boken "Konsten att vara snäll", vilket inte är detsamma som att vara mesig.


Telefonväkteri

"Karlavagnen" sänds varje vardag klockan 21.40- 24.00 i P4 och är ett telefonväkteri med olika programledare. Bo Petersén måndagar, Kjell Peder Johansson tisdagar, Lisa Syrén onsdagar, Stina Wollter torsdagar och Marcus Birro fredagar. Vem som ska ersätta Syrén var inte klart i går.
"Karlavagnen"på sen kvällstid har närmare en miljon lyssnare per program.
Lisa Syrén fortsätter dock med "Ring så spelar vi" på lördagsmorgnarna.