Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lisa Nilssons vändning – efter svåra motgångarna

Lisa Nilssons svåra motgångar – berättar om vändningen
Lisa Nilsson väljs nu in i Swedish Music Hall of Fame.
Foto: Karin Törnblom/TT
För Expressen berättar artisten om hur priset känns som en viktig uppmuntring när hon själv har börjat tvivla.
Foto: Karin Törnblom/TT
Lisa Nilsson berättar om ett tufft år med flera motgångar.
Foto: Pär Bäckstrand / TV4

Lisa Nilsson, 50, har länge tillhört toppen av den svenska artisteliten och har nu dessutom valts in i Swedish Music Hall of Fame.

För Expressen berättar sångerskan om karriären, ekonomiska oron, singellivet – och om det tunga året som gått.

– Om man summerar det här året skulle jag säga att det varit ett av de svåraste och tyngsta åren i mitt liv, vilket det varit även om man bortsåg från pandemin.

Efter två mindre framgångsrika skivor slog Lisa Nilsson igenom med dunder och brak 1992 med albumet och singeln ”Himlen runt hörnet”.

Nu, 29 år senare med flera skivor, grammisar och andra priser i ryggen ansluter artisten till så kallade Swedish Music Hall of fame, där storheter som Abba, Monica Zetterlund, Ulf Lundell och Håkan Hellström redan återfinns.

– Det känns hedrande och peppigt. Särskilt nu under pandemi-perioden har man stundom haft en känsla av att branschen har dött. Finns det någon återvändo? Detta blev minst sagt en uppiggande påminnelse om att karriären och jag finns och lever. Att jag har gjort avtryck med det jag har skapat och att det har ett värde.

För pandemin och den avstannade livescenen har fått Lisa Nilsson att börja tvivla.

– Det är liknande som för en idrottsman, får man inte hålla på så tappar man kontakten med sin bästa gren. Man undrar, kommer jag kunna hoppa lika högt eller springa lika fort när jag kommer tillbaka? Har jag tappat greppet? 

”Grät bara av att spela ”

När allt stängde ner var Lisa Nilsson ute på vägarna med föreställningen ”En kvinna som jag”. Sedan dess har det varit en utmaning att närma sig musiken.

– Jag har haft svårt för att ens spela för mig själv hemma. Det har varit så känsloladdat att hålla på med musik så jag behövde pausa. Det är som att man öppnar dörren åt känsloregistret och jag har behövt hushålla lite med det, för det har varit för mycket känslor det här året för min del. För mycket bortgångar och sorg.

– När jag väl var tillbaka och kände att nu vågar jag nog öppna den där dörren och se... då grät jag bara av att spela ett vanligt C-dur-ackord.


Lisa Nilsson siktar nu på att kunna genomföra mindre spelningar i sommar och i höst.
Foto: Thomas Karlsson/DN/TT
”Mitt liv nu sedan sex år tillbaka är ett ensamstående varannan vecka-liv”, säger Lisa Nilsson.
Foto: CRISTIAN QUINTEROS / STELLA PICTURES CRISTIAN QUINTEROS

”Riktigt många smällar”

Bortgångar och sorg, säger artisten. Sommaren 2020 gick Lisa Nilssons mamma bort efter att varit sjuk i Alzheimers i många år. I början av förra året gick också vännen och musikerkollegan Ajax Olsson bort, 56 år gammal.

– Riktigt många smällar på en gång. Men samtidigt ett vackert år med tid för reflektion, insikt och förändring. Och sorg innehåller ju så mycket kärlek också, säger Nilsson.

Artisten pratar också om hur underhållningsbranschens kris i sammanhanget känns ”futtig” jämfört med vårdpersonalens oavbrutna slit på Iva. 

Men har du varit orolig rent ekonomiskt?

– Ja det får jag ärligt erkänna. Det har funnits oro. Om vi säger så här, det finns andra omständigheter som påverkat min ekonomiska situation. Hade det inte varit för det så hade jag inte haft anledning att oroa mig det här året.

Nilsson vill inte gå närmare gå in på vad det är som hänt.

– Jag kan inte göra det just nu. Men jag har drabbats av olyckssaliga omständigheter som förvärrat en redan kritisk situation.

Samtidigt finns en stolthet över att hon gått helskinnad ur prövningarna

– Men jag hade jobbat ihop en bra soliditet innan tack och lov. Jag har inte fått ett enda bidrag och klarat mig ändå. Så egentligen är min poäng att när jag kom ut ur alltihop och faktiskt hade haft marginal nog att klara både inkomstbortfallet och hela den andra krisen, då kände jag mig stolt över mig själv. Jag har turnerat ihop de pengarna som en tok i många år. Då kunde jag känna att jag faktiskt får klappa mig själv på axeln och säga ”bra jobbat, du klarade till och med det här alldeles själv”. 

De är med i Swedish Music Hall of Fame

Abba, Jan Johansson, Roxette, Eva Dahlgren, The Latin Kings, Evert Taube, Ebba Grön, Nationalteatern, Cornelis Vreeswijk, Entombed, Stina Nordenstam, Monica Zetterlund, Jussi Björling, Neneh Cherry, Anders Burman, Peps Persson, Alice Babs, Ulf Lundell, Carola Häggkvist, Yngwie Malmsteen, Gullan Bornemark, Robyn, Siw Malmkvist, Karl Gerhard, Kent, Leila K, Sven-Ingvars, Owe Thörnqvist, Monica Dominique, Denniz Pop, Barbro Hörberg, Lill-Babs, Looptroop Rockers, Britt Lindeborg, Magnus Uggla, Calle Jularbo, The Cardigans, Merit Hemmingson, Ola Håkansson, Ted och Kenneth Gärdestad, Kai Gullmar, Europe, Marie Bergman, Titiyo, Doris Svensson, Broder Daniel, Pugh Rogefeldt, Lill Lindfors, Infinite Mass, Håkan Hellström, Povel Ramel, Tant Strul, Karin Dreijer, Georg Riedel, Ingela ”Pling” Forsman och Max Martin.


Invalda 2021: Lisa Nilsson, Björn Skifs, Py Bäckman, Bathory, och Timbuktu. 

Lever singelliv

Själv. Det är Lisa Nilsson också de veckor som de två döttrarna är hos sin pappa.

– Mitt liv nu sedan sex år tillbaka är ett ensamstående varannan vecka-liv. Inga relationer.

Det är inget du strävar efter? Eller är du nöjd så?

– Nej jag är mycket nöjd. Eller så här, jag har ingen som helst ork eller intresse just nu.

Hon berättar hur hon på sin föreställning haft en monolog om svårigheterna med Tinder som känd och framgångsrik kvinna, och i nuläget är appen raderad.

– Jag erbjuder ingen rolig respons när jag blir uppvaktad via andra kanaler. Jag ber härmed om ursäkt offentligt för att jag har ett så tråkigt tonfall när jag svarar på främlingar som skriver till exempel ”här ser du en som vill bjuda på champagne i Askersund”. Där är väl inte mitt intresse tillbaka direkt brinnande. Men jag blir samtidigt smickrad över att folk fortfarande ser mig som en pingla de vill dejta.

I Swedish Music Hall of Fame ansluter Lisa Nilsson till namn som Carola Häggkvist, Max Martin och Ted Gärdestad.
Foto: Karl Melander/TT / TT NYHETSBYRÅN / Karl Melander

”Kommer inte slå på stort”

Fokus just nu är snarare på att komma i gång med musiken igen. Fler avskalade unplugged-spelningar är planerade i sommar. En julturné med en hittills hemlig kompanjon är också planerad.

– Jag utgår ifrån bottenläge nu. Släpper de upp publikkapaciteten blir det en välkommen bonus. Då blir det lite mer in i kassan som ju verkligen behöver påfyllning nu. Men jag kommer inte slå på stort och planera några större konserter förrän vi verkligen vet att det är ”safe to go”.

Pernilla Wahlgrens nya kärlek – bekräftar relationen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.