Lisa Nilssons ärliga ord om Brasilienresan: ”Jag blev en annan person”

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Lisa Nilsson rymde till Brasilien för att hon var trött på svensk musikindustri.

Men resan blev avgörande för artisten.

– Det var superhelande för mig, jag blev en annan person, berättar hon i TV4:s program ”En smak på livet”.

I veckans avsnitt av TV4:s program ”En smak på livet” har det blivit dags för artisten Lisa Nilsson, 52, att få njuta av livets goda och samtidigt berätta om livet.

Samtidigt som hon bjuds på mimosasallad, hummersås och kycklinglevermos berättar hon om känslorna från barndomen fram tills nu. När hon bjuds på mariekex och smör dras hon tillbaka in i ångest och mörker.

– Det här är för mig förknippat med slutsteget innan den totala uppgivenheten, det här är djup depression. Det här är ”dra åt helvete livet”, säger hon

– Det har hänt flera gånger att vi hamnat här? frågar programledaren Lotta Lundgren, varpå Lisa svarar:

– Några få.

Lisa Nilsson flydde landet: ”Trött på Sverige”

Lisa Nilsson berättar om när hon flydde till Brasilien. Det var under 2004 som artisten skrev  ett ”avskedsbrev” till sina fans, och styrde sin kos. Fyra månader senare hade hon sin första konsert, på en restaurang i São Paulo. 

– Jag hamnade där. Jag åkte själv, jag var så förbaskat trött på Sverige och svensk musikindustri. Det var hela streamingchocken, alla var så ängsliga. Det var tråkig vibb på hela grejen. Så jag rymde. Det är inte ofta det händer i livet att man är vuxen och fri, berättar Lisa Nilsson.

Hon berättar att hon skickade ett mejl om att hon skulle åka till Brasilien på obestämd tid.

– Jag skojade när jag skrev det, men det blev så.

– Det var superhelande för mig, jag blev en annan person, säger hon.

”Det var en förlegad syn”

I programmet återskapar programledarna nyårsafton 1982, och efterfesten som blir en symbol för Lisa Nilssons artistkarriär.

Efter att Lisa Nilsson var med i tv-programmet ”Lördag med Larsson”, blev hon erbjuden skivkontrakt av tre olika skivbolag. Bland annat Bert Karlssons och William Michael ”Billy” Butts.

– ”Billy Butt” var den enda som var öppen för att jag fick göra soulmusik. Därför valde jag det, för min frihet.

– Det var en förlegad syn när jag började. Hela 80-talseran, det är bara att tänka på alla musikvideor. Det har ju gått framåt vad det gäller kvinnosyn, berättar Lisa Nilsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.