Lisa Nilsson och programledaren Jill Johnson.Lisa Nilsson och programledaren Jill Johnson.
Lisa Nilsson och programledaren Jill Johnson.
Jennifer Hicks.Jennifer Hicks.
Jennifer Hicks.
Lisa Nilsson i "Jills veranda".Lisa Nilsson i "Jills veranda".
Lisa Nilsson i "Jills veranda".
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSENFoto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
 Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Foto: OLLE SPORRONGFoto: OLLE SPORRONG
 Foto: OLLE SPORRONG

Lisa Nilsson tvingas avbryta – berättar om svåra livsvalet

Publicerad

Lisa Nilsson träffar en abortmotståndare i Nashville som ifrågasätter hennes livsval – något som rör upp starka känslor. 

I "Jills veranda" berättar Lisa Nilsson om det svåra beslutet att göra abort, ett ämne som är så känsligt att hon tvingas avbryta intervjun. 

– Det kan jag inte prata om, det ska inte vi prata om, säger Lisa Nilsson i programmet. 

Lisa Nilsson besöker Jill Johnson i "Jills veranda". 

I programmet, som utspelar sig i musikstaden Nashville i Tennessee i USA, besöker de två artisterna bland annat en kläddesigner som formgivit Johnny Cashs scenkläder, och countrystjärnan Carlene Carter.

Men Lisa Nilsson bestämmer sig även för att ta sig an ett svårt ämne – abort. 

Hon förklarar i programmet: 

– Jag vill besöka verkligheten på något sätt, och då tänker jag att det skulle vara roligt att få träffa någon som har lite tråkig kvinnosyn, för att förstå var det kommer ifrån. Varför tycker man som man gör? 

Lisa Nilsson och Jill Johnson på scenen i Nashville.

Lisa Nilsson och Jill Johnson träffar abortmotståndare

Jill Johnson och Lisa Nilsson besöker aktivistföreningen "Nashville right to life", och pratar med abortmotståndaren Jennifer Hicks. 

– Jag har pratat med så många kvinnor, hundratals kvinnor, som känner sådan stark ånger för att de gått igenom proceduren, för att de inte kände till alla fakta, säger Jennifer Hicks. 

 

LÄS MER: Lisa Nilssons liv efter separationen

 

Jennifer Hicks berättar även att hon använder små modeller av foster i sina samtal med kvinnor – något som hon menar får majoriteten att tänka om. 

Lisa Nilsson berättar om aborten 

Lisa Nilsson är upprörd efter mötet och menar att abortmotståndare som Jennifer Hicks missleder kvinnor i sina försök att få dem att inte göra abort. 

– Jag har i en tid i livet valt att göra abort, och beslutet föregicks ju av mycket stora funderingar och resonemang. Det här att man kommer att bli så ledsen om man gör abort, att bara generalisera på det sättet är svårt förminskande, säger Lisa Nilsson och fortsätter: 

– Att manipulera tjejer på det här sättet med rena metoder för att få dem att utsättas för konfrontationen med sitt beslut ur ett sådant perspektiv. Det är för jävligt verkligen. Det är så kärlekslöst gjort. 

Lisa Nilsson: "Det kan jag inte prata om" 

Lisa Nilsson berättar även att hon kände sig personligen ifrågasatt i samtalet med Jennifer Hicks. 

– Hon klev på i sitt synsätt, som hon utan att veta om det ifrågasatte massa stora beslut som jag har tagit. Som man sörjt många gånger om och inte sörjt färdigt...

Samtalsämnet blir för mycket för Lisa Nilsson och hon säger att hon inte vill prata mer: 

– Det kan jag inte prata om, det ska vi inte prata om. 

"Jills veranda" sänds i SVT1 klockan 21 på tisdagen. 

 

LÄS MER: Jill Johnsons stora sorg 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag