Kartellen skulle ha spelat på Linköpingsfestivalen "Keep it Loud" – men stoppas av kommunen.Kartellen skulle ha spelat på Linköpingsfestivalen "Keep it Loud" – men stoppas av kommunen.
Kartellen skulle ha spelat på Linköpingsfestivalen "Keep it Loud" – men stoppas av kommunen.
Kartellens Sebbe Stakset tillsammans med vännen Ola Rapace.Kartellens Sebbe Stakset tillsammans med vännen Ola Rapace.
Kartellens Sebbe Stakset tillsammans med vännen Ola Rapace.

Linköpingsfestival avbokar Kartellen

Publicerad

Finansieringen av Kartellens spelning på Keep it Loud i Linköping dras in.

Om gruppen ska få spela måste de bevisa att de tar avstånd från våld.

– Facit är att vi är anti våld och att vi är demokratiska, säger Kartellens frontman Sebbe Stakset.

Nästa helg var det tänkt att hiphop-gruppen Kartellen skulle spela på festivalen Keep it Loud i Linköping. Nu drar kommunen in finansieringen av spelningen och festivalen tvingas avboka den kontroversiella gruppen. Kartellen glorifierar våld och därför kan de inte spela där, menar kommunen.

– De har tagit ett felaktigt beslut på populistiska grunder. Vi är emot våld, anledningen till att vi är socialt engagerade är att vi försöker förhindra våld, säger en upprörd Sebbe Stakset.

"De vill ha populistisk vinning"

Med avbokningen på Peace & Love-festivalen färskt i minnet förstår han inte hur det här kan hända – igen.

– Peace & Love var facit på en sådan här händelse. Facit är att vi inte värnar om våld, facit är att vi är anti våld och att vi är demokratiska. Det är facit. Den enda anledningen jag kan tänka mig till varför de håller på så här är att de vill ha någon populistisk vinning och synas i media. Den här moderatpolitikern för att han vill ha ut sitt namn nu under valåret. Det är det enda jag kan tänka mig, säger Stakset:

– Fansen i Linköping är besvikna, så klart.

Kommunstyrelsens ordförande i Linköping, Paul Lindvall (M), säger att bara Kartellens spelning kommer stoppas. Keep it Loud finansieras främst av kommunala skattepengar.

– Rätten att framföra sin mening har man, men man har inte rätten att få betalt med skattepengar. Det finns en lång historia där Kartellen har glorifierat just våld och man har varit otydliga med avståndstagandet, säger han.

Hoppas på återbokning

Två dagar efter att Peace & Love avbokade gruppen återbokades den. I stället avbröts festivalens samarbete med finansiären Dalarnas Tidningar, som hade krävt gruppens försvinnande.

Även denna gång hoppas Sebbe Stakset på en återbokning.

– Det är vad de borde göra. Jag har pratat med centerpartisten (Lars Vikinge, reds. anm) och han sa: ”Boka ingenting nästa helg för jag tror att ni kanske får komma i alla fall”. Så då undrar jag ens varför det är på tapeten. Det är därför jag tänkte att det var en populistisk move från några politiker som ville synas, säger han.

Paul Lindvall säger att det är en möjlighet. Men då måste Kartellen bevisa var de står i frågan tydligare.

– Det återstår en stor bevisbörda på gruppen om man har ändrat sig eller inte. Då får vi ta en ny diskussion i kommunen, säger han.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag