Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linköpingsfestival avbokar Kartellen

Kartellen skulle ha spelat på Linköpingsfestivalen "Keep it Loud" – men stoppas av kommunen.
Kartellens Sebbe Stakset tillsammans med vännen Ola Rapace.

Finansieringen av Kartellens spelning på Keep it Loud i Linköping dras in.

Om gruppen ska få spela måste de bevisa att de tar avstånd från våld.

– Facit är att vi är anti våld och att vi är demokratiska, säger Kartellens frontman Sebbe Stakset.

Nästa helg var det tänkt att hiphop-gruppen Kartellen skulle spela på festivalen Keep it Loud i Linköping. Nu drar kommunen in finansieringen av spelningen och festivalen tvingas avboka den kontroversiella gruppen. Kartellen glorifierar våld och därför kan de inte spela där, menar kommunen.

– De har tagit ett felaktigt beslut på populistiska grunder. Vi är emot våld, anledningen till att vi är socialt engagerade är att vi försöker förhindra våld, säger en upprörd Sebbe Stakset.

"De vill ha populistisk vinning"

Med avbokningen på Peace & Love-festivalen färskt i minnet förstår han inte hur det här kan hända – igen.

– Peace & Love var facit på en sådan här händelse. Facit är att vi inte värnar om våld, facit är att vi är anti våld och att vi är demokratiska. Det är facit. Den enda anledningen jag kan tänka mig till varför de håller på så här är att de vill ha någon populistisk vinning och synas i media. Den här moderatpolitikern för att han vill ha ut sitt namn nu under valåret. Det är det enda jag kan tänka mig, säger Stakset:

– Fansen i Linköping är besvikna, så klart.

Kommunstyrelsens ordförande i Linköping, Paul Lindvall (M), säger att bara Kartellens spelning kommer stoppas. Keep it Loud finansieras främst av kommunala skattepengar.

– Rätten att framföra sin mening har man, men man har inte rätten att få betalt med skattepengar. Det finns en lång historia där Kartellen har glorifierat just våld och man har varit otydliga med avståndstagandet, säger han.

Hoppas på återbokning

Två dagar efter att Peace & Love avbokade gruppen återbokades den. I stället avbröts festivalens samarbete med finansiären Dalarnas Tidningar, som hade krävt gruppens försvinnande.

Även denna gång hoppas Sebbe Stakset på en återbokning.

– Det är vad de borde göra. Jag har pratat med centerpartisten (Lars Vikinge, reds. anm) och han sa: ”Boka ingenting nästa helg för jag tror att ni kanske får komma i alla fall”. Så då undrar jag ens varför det är på tapeten. Det är därför jag tänkte att det var en populistisk move från några politiker som ville synas, säger han.

Paul Lindvall säger att det är en möjlighet. Men då måste Kartellen bevisa var de står i frågan tydligare.

– Det återstår en stor bevisbörda på gruppen om man har ändrat sig eller inte. Då får vi ta en ny diskussion i kommunen, säger han.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!