Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget
 Foto: Bo Håkansson, Bilduppdraget

Lindströms pinsamma
miss fick klippas bort

Publicerad

Trots att han är språkvetare och doktorand i nordisk språkhistoria - här är Fredrik Lindströms bortklippta språktabbe som blev så pinsam att den klipptes bort.

– Helvete att jag gav mig till känna. Jag och min stora käft har kunnat hålla tyst så hade vi sluppit allt det här, säger han i bortklippta scenen.

Under inspelningarna av veckans "På spåret" i SVT visade det sig att publiken hade besök av en långväga, amerikansk gäst. Domaren Fredrik Lindström, som har gjort sig rikskänd som svenska folkets mest populäre språkvetare efter tv-program som "Värsta språket", uppmärksammar detta.

Men när svenskan byts mot engelska får han svårare för språket. Plötsligt står doktoranden i nordisk språkhistoria och stammar fram osammanhängande ord på knacklig engelska.

Luuk hånar Lindström

Hela publiken börjar skratta och hela scenen klipptes bort, SVT kallar det "översättningskaos". Tittarna fick alltså inte se hur Kristian Luuk hånade Fredrik Lindström i veckans "På spåret".

– Det är roligt att höra dig på engelska, det hör man sällan, säger Kristian Luuk i klippet.

– Nej, det är sällan, svarar Fredrik Lindström.

 

LÄS MER: TEST: Hänger du med i "På Spåret"-frågorna?

 

Då slår Luuk till med sin diskreta, men vassa, pik:

– Du är väldigt bra på svenska.

Fredrik Lindström grämer sig över att han ens försökte prata engelska i tv, hysteriskt skrattande utbrister han:

– Sitter och tänker här... Helvete att jag gav mig till känna. Jag och min stora käft har kunnat hålla tyst så hade vi sluppit allt det här.

 

LÄS MER: Sekunddramat – i "På spåret": "Drog exakt"

 

Andra försöket i "På spåret"

Trots fiaskot slutar allt med att han gör ett nytt försök, som även det faller platt.

– Vi borde prata mycket mer engelska känner jag. När du går in i dina historiesvängningar borde jag få kliva in lite på engelska för att kontra, Avslutar Kristian Luuk.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag