Lindorffs tvekan kring barn – vändningen med kärleken

Linda Lindorff
Foto: Magnus Ragnvid / TV4
Spannmålsbonden Joacim Rickling och brevskrivaren Caroline Kejbert från förra säsongen har precis fått sin andra dotter.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Bonde” Magnus tillsammans med kärleken Emma Englund, 2010.
Foto: MARTINA HUBER
Andreas Vestesson, 2013.
Foto: CHRISTOFFER HJALMARSSON / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Sedan 2006 har Linda Lindorff varit svenska bönders kärleksmakare.

I sin roll som programledare har hon hjälpt över 100 personer att hitta kärleken.

Och även om inte alla förhållanden har hållit över tid, har ”Bonde söker fru”-paren fått över 30 bebisar genom åren.

Nu berättar hon om rollen som Bondesveriges kärleksguru och hur hennes egen tveksamhet kring barn ändrades när hon träffade sin make Jacob Lindorff.

– Jag var själv så att jag var tveksam till att vilja ha barn i mitt liv när jag var yngre. Det var ingenting jag drömde om, att bli mamma eller att få många barn, säger hon.

Linda Lindorff, 49, är glad när Expressen talar med henne. 

En säsong med kyssrekord och flera bönder som parats ihop, med vad hon hoppas ska kunna vara en varaktig kärlek, ligger bakom henne – samtidigt är teamet bakom ”Bonde söker fru” i full gång med nästa säsong av TV4:s långkörare.

– Jag tycker att det var kul att vi får möjligheten att fortsätta sprida kärlek, säger hon.

Programledaren har sedan 2006, då programmet hade premiär, inte bara hunnit med att bli synonym med bönder och kärlek. Själv har hon gift sig och fått tre barn. 

Och just frågan om barn är speciell för Linda Lindorff. Hon var själv tveksam till att ha barn som yngre. 

– Det var ingenting jag drömde om, att bli mamma eller att få många barn. Men när jag träffade Jacob var det så självklart att jag skulle ha barn, inte bara ett utan flera. Det är någonting som händer när man träffar rätt och känner den här sortens kärlek. Att vi har fått se det under så många år, det är häftigt, säger hon.

Linda Lindorff syftar till vad ”Bonde söker fru” inneburit för många av dem som varit med. Människor har inte bara hittat kärleken, utan en medverkan i programmet har för många inneburit att man gift sig och bildat familj – och fått barn. 

Sedan starten 2006 har över 30 barn blivit till mellan par som växt fram ur programmet, något programledaren är väldigt stolt och glad över.

– Bara att bli bjuden på bröllop hos de som har gift sig, det är annorlunda. Det är speciellt eftersom livet förändras för så många.

Linda Lindorff med dåvarande pojkvännen Jacob Lindorff 2005. Paret skulle senare gifta sig och få tre barn ihop.
Foto: IBL BILDBYRÅ

Linda Lindorff: ”Kan vara bättre att tänka efter”

Andreas Vestesson, en av de allra första deltagarna och som medverkade i första säsongen av programmet 2006, har fått tre barn med sin fru Jessica.

– Han och Jessica, oförglömligt!, säger Linda Lindorff.

Anders Jönsson, som var med året efter, har också han fått tre barn med brevskrivaren Isabelle.

– Herregud vilken kärlekshistoria. När han såg henne, när hon kom in i sin hallonröda klänning så sa det liksom pang. Det var verkligen så, kärlek vid första ögonkastet.

Men för hennes egen del har programmet också varit något av ett riktmärke.

– Magnus Englund och David Ivarsson 2008, året då Lykke föddes. Så tänker jag, mitt liv går parallellt med ”Bonde söker fru”. Jag har också fått alla mina tre barn under de här säsongerna.

Och tiden går fort.

– Lykke fyller 14 i år, och Vilhelmina fyller 13. Det är inte klokt, säger Linda Lindorff om två av sina döttrar.

Linda Lindorff tillsammans med dottern Lykke på en premiär tidigare i höstas.
Foto: Johan Jeppsson/TT / TT NYHETSBYRÅN / Johan Jeppsson / Johan Jeppsson

Om bebisfabriken ”Bonde söker fru”

När hon ser listan över alla ”Bonde söker fru”-bebisar som blivit till över åren kommer minnena tillbaka.

– Hur jag mådde då och hur mitt familjeförhållande var, allt vävs ihop. ”Bonde söker fru” pågår hela året för mig och de senaste 17 åren har jag gjort det här, säger hon och fortsätter:

– Vi börjar i januari, februari med castingen och börjar spela in. Och sedan sänds sista programmet vid jul och då har vi redan gått ut och börjat söka nya bönder. I mitt huvud och mitt hjärta lever den här produktionen året runt. Det är också därför jag minns alla så väl, jag är som ett levande arkiv.

En person hon minns särskilt väl är bonden Thilde Höök, som har två barn med brevskrivaren Stefan.

– Det var en väldigt speciell sommar med tanke på att jag var höggravid. Vi spelade in i den nionde månaden. Tilde har en speciell plats i mitt hjärta, en fantastisk kvinna.

Paret är inte längre tillsammans. Efter sju år ihop gick de skilda vägar. I dag är Thilde Höök gift med Benedicte Kihle.

– Men ”Bonde söker fru” är som livet självt, det är klart inte alla kärlekshistorier kan hålla, det hade varit mycket speciellt.

Thilde Höök var en av deltagarna i programmet 2013.
Foto: DANIEL OHLSSON / TV4.

Jag tänker att den här listan skulle kunna användas som argument för att du blivit en av Sveriges absolut främsta dejtingexperter. Finns det några tips som du kan dela med dig av?

– Med facit i hand så kan jag gå i god för att det inte finns någon nackdel i kärlek att dra ut på det lite grann. Det kan vara bättre att tänka efter och känna efter och landa i sina känslor lite.

Och din roll i det hela då, hur ser du på den?

– Jag tror väl att jag ser mer och känner in bättre än många andra just för att jag har gjort det här i så många år och jag har varit med när det faktiskt händer. Det beror inte på att jag är smartare än någon annan, eller är utbildad i ämnet utan helt enkelt för att jag har varit med i så många år och sett verkligheten. Jag har den typen av erfarenhet och det är det jag baserar mina tankar och åsikter på.

– Sedan försöker jag inte på något vis säga till våra bönder vad jag ser eller vad jag tänker, utan ställer frågor kring vad de själva tänker kring situationen som uppstått. Jag vill absolut inte påverka våra bönder utan mer bara förstå vad som händer och hjälpa dem att reda ut sina egna känslor genom att ställa frågor.

Hur fungerar det i ”Bonde söker fru”?

– Vi har försökt att ha folk runtikring bönderna och deltagarna som ska se till att de inte träffas när det inte är planerat att de inte ska träffas.

När du ser tillbaka på alla säsonger, personer och par, vad ser du då?

– Det är många kärlekshistorier där man har känt att den utvalda, det är svalt ganska länge och man tänker: ”Vad är det som händer?” och så helt plötsligt smäller det bara till.

Även om Linda Lindorff är väldigt stolt över det programmet åstadkommit under åren, så har det inte varit utan att de har ställts inför en hel del svårigheter.

– Det är ju så varje år att när vi har castat våra fantastiska bönder och de vet om att de ska få vara med, från den stunden laddar de järnet. Men de är tokladdade singlar som är på jakt efter sitt livs kärlek, redan där, när man sätter de här singlarna tillsammans att laddningar kan uppstå. Det är vårt primära mål att laddningar ska uppstå, men vi vill kunna hänga med när det väl händer.

Programledaren resonerar vidare och har ett tips att tänka på:

– Det finns en viss fara i att man ibland kan bli så fysiskt attraherad och så förförd att det kan gå för fort, och då kanske man lurar sig själv att tro att den personen är den perfekta för en själv. Men sen, när det har gått en stund, så kanske man inser att det inte är han eller hon som är perfekt. Det har vi sett mycket av i ”Bonde söker fru”.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.