Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lindmarkers upplägg – med kärleken Lasse

Leonbergern Plexus väger 68 kilo, vilket är mer än vad Anna Lindmarker själv väger. "Men håller man på med hästar så tycker man inte att en stor hund så stor i alla fall", säger hon. Foto: OLLE SPORRONG
Anna Lindmarker berättar för Expressens Karin Sörbring om förberedelserna inför partiledardebatten och statsministerduellen. Foto: OLLE SPORRONG
Anna Lindmarker sände från Almedalen i somras. "Jag var i Almedalen i fjol också. Det är bra att vara där ett valår. När jag har varit ute på fältet har jag jobbat mest som radioreporter och då håller man mikrofonen på ett annat sätt än i tv. I Almedalen lärde TV4:s politiska reporter Helena Gissén mig hur man bäst ska hålla mikrofonen i direktsändningarna", säger Anna Lindmarker Foto: /IBL
Anna Lindmarker och Jenny Strömstedt leder partiledardebatten och statsministerduellen ihop inför valet. Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Foto: JACKELINE PEREZ
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 8

Vid 57 års ålder debuterar Anna Lindmarker som programledare för partiledardebatten och statsministerduellen.

– När man har varit med länge i gemet är det bra att utmana sig själv och göra saker man är lite rädd för, säger TV4-ankaret och tillägger lite kaxigt att hon faktiskt tycker att det var självklart att hon skulle tillfrågas om uppdraget.

Anna Lindmarker sitter vid det mörka matbordet på mellanvåningen i huset på en höjd utanför Stockholm med högar av tidningar och utskrifter av intervjuer, samtidigt som hon lyssnar och ser på radio- och tv-utfrågningar av partiledarna.

– Seriöst, det är så mycket att omfamna! Till slut kanske man måste sovra lite grann? säger Anna, som är känd för att dubbel- och trippelkolla allt.

Visst blir det här första gången som du programleder just partiledardebatten och statsministerduellen?

– Ja, det blir det. Jag har gjort liknande saker förut, exempelvis runt USA-valet, så just valnattssändningen är jag bekant med. Men jag ser verkligen fram emot de här uppdragen i Gävle och Linköping, för jag älskar direktsändningar.

Expressens Karin Sörbring intervjuar Anna Lindmarker och världens gulligaste leonberger, Plexus (som brukar vara med i "Nyhetsmorgon"). Foto: OLLE SPORRONG

Hur kommer det sig att du inte har gjort det tidigare?

– Jag har inte blivit tillfrågad och heller inte anmält intresse och legat på. Jag har tänkt att "det där sköter andra jättebra" och det gör de ju.

Vad var det som gjorde att det blev du den här gången?

– Viveka Hansson (programdirektör för "TV4 Nyheterna") frågade i mars-april och jag säger ogärna nej till nya spännande saker. Det är väldigt bra när man har varit i gemet så länge som jag att faktiskt utmana sig själv, att våga, göra saker som man är lite rädd för... Skrämma upp sig lite! Det är det det handlar om.

Tillfrågades som ung, men tackade nej

Då jag intervjuade dig i april i år sade du att du runt 2002 kände ett utanförskap som kvinna på TV4. I tv-branschen har jag fått intrycket av att en del kvinnor snarare får chansen då de är unga och nya i yrket än när de är erfarna? 

– Nu erinrar jag mig att jag nog faktiskt tillfrågades när jag var ung, men att jag var smart nog att tacka nej. Det är en svår balansgång. Man ska utmana sig själv, men ändå vara medveten om sina begräsningar. Jag hade aldrig klarat det här som ny.

"Jag sover jättebra inför valsändningarna och är inte orolig. Vi har ett extremt bra team med en redaktör som planerar minutiöst och researchers som jobbar lika noggrant och teknisk personal som jag känner mig helt trygg med. För mig som programledare betyder det otroligt mycket att veta att kompetensen runtomkring funkar", säger Lindmarker. Foto: OLLE SPORRONG

Vad tänker du om att du faktiskt tillfrågas nu när du har den här erfarenheten?

– Då är jag så kaxig att jag tycker att det är självklart (Anna skrattar, reds anm). Jag har nog inte ens reflekterat över det. 

 

LÄS MER: Anna Lindmarker om lönekampen och kärleken 

 

Men SVT:s tidigare programledare Marianne Rundström berättade när jag intervjuade henne att hon redan efter 55 kunde känna att hon inte längre lika självklart räknades med i viktiga sammanhang som hon tidigare ingått i?

– Någon sådan attityd uppfattar jag inte att det finns på TV4. Jag vet att jag någon gång har frågat någon chef hur länge jag ska hålla på. "Va? Vad menar du? Det är klart att du ska fortsätta. Eller vill du hålla på med något annat?", svarade han.

– Utan att slå mig för bröstet så är det faktiskt inte så himla enkelt att hitta bra programledare och det tror jag att cheferna är medvetna om. Bara för att man uppfyller vissa kriterier är det inte givet att man fungerar som programledare. När det gäller nyheter behövs också en stor kunskap och allmänbildning. Jag var inte alls lika kunnig när jag var yngre! Det är klart att det kan tänkas finnas något slags "bäst före datum", men på min arbetsplats tror jag inte att man resonerar på det sättet och i så fall har jag nog inte nått fram till den punkten (skrattar, reds anm). 

Så har du ju också 36 års erfarenhet av direktsändningar... Vad är skillnaderna när du förbereder partiledardebatten och statsministerduellen jämfört med när du programleder "Nyheterna"?

– Det är ganska stor skillnad. På "Nyheterna" kommer jag in mitt på dagen och jobbar på oavbrutet. Det är väldigt strukturerat att förbereda en sändning där. Men att göra det här... Här handlar det om att ha självdisciplin och en god dialog med våra researchers. Jenny Strömstedt som jag sänder tillsammans med har så fruktansvärt mycket att göra så jag försöker avlasta henne lite grann och jag vet inte hur bra det går, men det är åtminstone min ambition.

Anna Lindmarker och Jenny Strömstedt leder partiledardebatten och statsministerduellen ihop inför valet. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Hur ska det bli att leda valprogrammen med just Jenny Strömstedt?

– Jättekul. Hon har jobbat med så många val och vet precis hur det här ska göras, vilket är väldigt skönt. Jag gillar verkligen att jobba med kvinnor och det tror jag att hon också gör.

Fakta/ Leder partiledardebatten och duellen

NAMN: Anna Birgitta Lindmarker.

ÅLDER: 57.

YRKE: Journalist, programledare.

BOR: Hus utanför Stockholm.

FAMILJ: Maken Lasse Weiss, 72, journalist, mediekonsult och författare. Gemensamma sonen Willie, 12. Barnen Axel, 27, och Patrik, 24, från ett tidigare äktenskap. Lasses vuxna dotter Maria, 42. Leonbergern Plexus och omplaceringshunden Pixie.

INKOMST: 1 098 900 kronor (2017).

FÖDD OCH UPPVUXEN: Föddes i Sverige som nummer två i en skara på fyra systrar. Bodde i Moskva sina första tre år, därefter ett år i Västsverige, sedan i New York i fem år. Flyttade som tioåring hem till Sverige och tillbaka till USA och Washington då hon var tolv (blev kvar där till hon var 16).

MAMMA VAR: Birgitta Walles Lindmarker, aktiv hemmaförälder. Dog 2013, 81 år gammal.

PAPPA VAR: Ingmar Lindmarker, författare, pressråd och utrikeskorrespondent på Svenska Dagbladet. Dog 2015, 83 år gammal.

UTBILDNING: Poppius journalistskola. Litteraturvetenskap, informationskunskap med mera vid Stockholms universitet.

KARRIÄR I URVAL: Lokalradion i Dalarna och Uppland, reporter på Sveriges Radios Ekonyheter, programledare på Aktuellt (1989-). Köptes över till TV4 1997. Programledare för "TV4 Nyhetsmorgon". Gästprofessor vid Södertörns högskola (2011). Leder sedan 1997 nyhetssändningar i TV4. Medverkar med hittehunden Plexus i "Nyhetsmorgon" och delar med sig av hunduppfostringstips.

AKTUELL: Leder tillsammans med Jenny Strömstedt TV4:s partiledardebatt i Gävle 6 september och statsministerduellen i Linköping 8 september. Sänder även under valnatten.

"Kvinnor är duktiga på att hitta en samsyn"

Varför gillar du att arbeta med kvinnor?

– Jag gillar att jobba med män också. Men kvinnor är duktiga på att hitta samsyn. Vissa män kan ibland - framför allt när jag var yngre - ha ett behov av att framhäva sig själva. Kvinnor är mer inriktade på att samarbeta och få till en riktigt, riktigt bra slutprodukt.

Leonbergern Plexus väger 68 kilo, vilket är mer än vad Anna Lindmarker själv väger. "Men håller man på med hästar så tycker man inte att en stor hund så stor i alla fall", säger hon. Foto: OLLE SPORRONG

 

I detta förberedelsearbete är livet med hundarna en ventil, har jag förstått. Och nu har du utöver leonbergern Plexus – känd från TV4:s "Nyhetsmorgon" – en ny omplaceringshund, Pixie?

– Pixie är snart ett år. Kenneln som jag tog Plexus från ringde och sade att Pixie hade farit illa. Hon verkar ha stannat i växten och har nog inte fått tillräckligt med mat. Hon är inte socialiserad, var livrädd för allt när hon kom. Nu har hon varit hos oss i två veckor och är mycket tryggare... Vi försöker öka på hennes självförtroende, lära henne regler. Jag är väldigt sträng, det är enda sättet. All sådan där träning tycker jag är superrolig och det är bra avkoppling från att förbereda sig inför valet. 

– När Plexus kom som omplaceringshund var han faktiskt ett monster. Han utmanade mig, ville inte följa några regler, var jättestor, betedde sig som en valp, knyckte kuddar, sprang ut och bet sönder dem... Nu är han världens finaste.

 

https://www.instagram.com/p/Bm-jXahltml/?hl=sv&taken-by=anna.lindmarker

"Lasse och jag avlastar varandra hela tiden"

När Lasse och du blev ett par var du nyhetsankare och han högt uppsatt tv-chef och ni jobbade båda lika mycket. Vad har Lasse för roll under valrörelsen?

– Lasse jobbar med film och har sitt kontor hemma. Vi brukar synka våra scheman så att han är hemma när jag jobbar kvällar. Då tar han både hundar och fixar mat till Willie. Vi avlastar varandra hela tiden. Och så kan jag prata med Lasse om olika frågor. Han har ett bra öga och öra för vad som är viktigt och är intresserad, kunnig och insatt.

 

https://www.instagram.com/p/BmQ7LXWFBpg/?hl=sv&taken-by=anna.lindmarker

 

Då jag var hemma hos dig i våras hade du precis tapetserat ett rum på övervåningen. Har du hunnit med att göra någonting mer sedan dess?

Att måla om är väldigt tillfredsställande. Nu senast stod jag på en stege och lyssnade på "Bergmanpodden" medan jag målade första vändan i ena sovrummet som ska få en grågrön lite kalkaktig nyans. Det blir något av en katharsis, en rening. 

– I somras målade jag köket vitt. Det var så mörkt där tidigare. Härnäst skulle jag vilja måla om ytterligare ett sovrum som känns lite sjavigt, men Lasse tycker inte att det behövs. Han tycker nog att det blir stökigt och jobbigt när jag renoverar och att det duger som det är. Nu har jag hotat med att jag tar det rummet nästa gång han reser bort. Han är så disträ att jag lovar att han inte kommer märka om det är en annan nyans (skrattar, reds anm). Han har dock resignerat inför att jag tycker att det är roligt att vara kreativ och måla och möblera om.

Fördel i förhållandet att kunna bo ganska stort

Hur har ni gjort för att slipa av kanterna i ert förhållande?

– En fördel vi har haft är att vi har haft möjlighet att bo ganska stort. Det betyder att vi alla i familjen har möjlighet att gå undan i en egen vrå. Lasse har sitt kontor i källaren och där kan han sitta och arbeta och dra sig undan. Jag brukar hållas i vardagsrummet på mellanplanet och Willie en trappa upp i sitt rum och även om vi alla tre tycker om att umgås med varandra så gillar vi också om att ha tid och plats för oss själva.

– Jag tycker att man ska få göra lite som man vill. Man måste inte spendera hela sommaren krampaktigt tillsammans. Man kan få komma och gå lite som man vill. Det gäller även Lasse. Jag placerar mig gärna på Västkusten och så kommer Lasse då och då och kan åka i väg och göra annat. Så har det varit med mina söner Axel och Patrik också. När de blev tillräckligt stora var det inget tvång att alla skulle vara på Västkusten samtidigt. Man måste också få komma ifrån och vara lite ensam.

Anna Lindmarker och Lasse Weiss har varit ett par i 15 år (här på Guldbaggevimmel 2017). Foto: OLLE SPORRONG

Anna Lindmarker närstuderar golvet och utbrister:

– Jag dammsög i går och nu när vi pratar ser jag att hur mycket skräp två leonbergerhundar släpar in. De är ute och leker när det är blött ute och det blir ett berg av lera inomhus. Man får inta inställningen att det är roligt att dammsuga.

En av få personliga tweets som du har formulerat var efter författaren David Lagercrantz sommarprat 2016 om hur han kämpade för att få sin fars erkännande. "Total igenkänning i fadersbeskrivningen", skrev du. Din pappa Ingmar Lindmarker som gick bort för tre år sedan var ju en legendarisk utrikeskorrespondent för Svenska Dagbladet. Vad tror du att din pappa skulle ha sagt om han kunnat se dig leda partiledardebatten och duellen?

– Det skulle han ha gillat! Han blev nog med tiden ganska stolt över mig. Det här hade han sett som ett gott betyg. 

Tror du att han på något sätt ser dig nu?

– Oj, det där är en känslig fråga... Jag tror nog att han ser mig med ett gillande någonstans ifrån.

"Jag var i Almedalen i fjol också. Det är bra att vara där ett valår. När jag har varit ute på fältet har jag jobbat mest som radioreporter och då håller man mikrofonen på ett annat sätt än i tv. I Almedalen lärde TV4:s politiska reporter Helena Gissén mig hur man bäst ska hålla mikrofonen i direktsändningarna", säger Anna Lindmarker. Foto: OLLE SPORRONG

 

Anna Lindmarkers val

Fotboll – Ishockey

Thailand – Fjällen

Vin – Vatten

Soffa – Löpband

Köttbullar – Fiskgratäng

Seriemaraton - Filmkväll 

Ostbågar - Ostbricka 

Hudvårdsrutin - Tvål 

Retro - Trendigt

Deckare - Biografi

 

"Pixie kom till oss för två veckor sedan som omplaceringshund. Tanken är att hon när hon har fått följa med till jobbet och vänja sig vid studion kanske ska medverka i "Nyhetsmorgon" även hon, precis som Plexus", säger Anna Lindmarker. Foto: OLLE SPORRONG

LÄS MER: Anna Lindmarkers tuffa kamp med omplaceringshunden