Linda Hammar: "Vi kan mycket mer än ni tror"

Linda Hammar
Foto: Anna-Karin Nilsson
Linda Hammar
Foto: Anna-Karin Nilsson

KÖPING. Det fanns en tid då Linda Hammar skämdes för att hon var annorlunda.

I dag kämpar hon för att människor med funktionsvariationer ska bli accepterade precis som de är.

– Vi kan mycket mer än ni tror, säger den 44-åriga profilen från TV4-serien "I en annan del av Köping".

Linda Hammar förklarar:

– Jag kan ju inte hjälpa att mina ben inte alltid lyder och att jag måste köra rullstol ibland. Då är det viktigt att man får vara sig själv.

Hon har en uppmaning till den som inte är van att umgås med personer som har funktionsvariationer.

– Fråga om det är något som du undrar över. Jag tar inte illa upp om du undrar något om mitt handikapp om du bara frågar på ett snällt sätt.

Hur skulle du beskriva ditt annorlundaskap?

– Jag har ett lätt handikapp och har lite svårt att gå, men min hjärna fungerar som den ska.


LÄS MER:  Linda Hammar: Mår bättre med min drömprins


Linda Hammar säger att hon blir glad av att se Mats Melin från Glada Hudikteatern som Ica-Jerry i reklamfilmerna och får ofta höra att tittarna blir varma om hjärtat av att få följa Lindas, Frasses, Tobbes och Mats liv på gruppboendet i tv-serien "I en annan del av Köping".

– Men det var hemskt i filmen "Livet är en schlager", där Jonas Karlsson (som spelar David som har celebral pares, reds anm) får frågan om han kan prata. Vi som har handikapp kan mycket mer än ni tror!


LÄS MER: Linda Hammar om nya kärleken


Lindas bror Filip Hammar är stolt i dag


Lindas lillebror, programledaren Filip Hammar, berättade i sitt "Sommar i P1" att barn i Köping retades då han höll Lindas hand då de var barn och att andra kunde fråga "vad det var för fel på henne".

– Jag var killen med den konstiga syrran. Hon ställde till det för mig, förklarade Filip Hammar och medgav att det hände att han släppte Lindas hand när det kom tråkningar.

I dag är Filip Hammar oerhört stolt över Linda och har som drivkraft att visa att människor är olika och har precis samma rättigheter.

Linda Hammar minns hur det var när hon och brorsan var små.

– Han ville beskydda mig. Vi tjafsade ibland, men han var jättesnäll mot mig. För några veckor sedan fixade han så att min pojkvän Lars-Åke och jag fick komma till Stockholm och vara med när "Breaking News" spelades in, säger hon.

Vad behöver du hjälp med?

– Att få på skorna och att duscha. Jag klär på mig själv och borstar tänderna på morgonen, men på kvällen får jag hjälp med tandborstningen. Ibland behöver jag hjälp att komma ner i varv också.

Och vad hjälper du andra med?

– Att peppa och vara en bra kompis. Jag läser ofta tidningen högt för mina kompisar, för jag är bra på att läsa. Och så plockar jag i och ur diskmaskinen på jobbet. Då jag speakade in de sista avsnitten i fredags och var borta från jobbet fick de andra ta hand om disken och då blev det en himla röra.


LÄS MER: Linda Hammar om relationsproblemen


Följ Expressen Nöje på Facebook!

Linda Hammars råd om hur man ska bemöta människor med funktionsvariationer:

* Ta oss som vi är. En del föds homosexuella, en del med handikapp. Det är lika rätt som något annat och vi är alla lika mycket värda.

* Fråga om det är något som du undrar över. Jag tar inte illa upp om du undrar något om mitt handikapp om du bara frågar på ett snällt sätt.

* Jag säger till om jag behöver hjälp, men först vill jag försöka själv. Jag är jätteduktig och kan massor, mycket mer än många tror.

* Ta hänsyn och var rädda om folk.

* Säg inte dumma saker till den som är annorlunda.

FAKTA

Fakta/Har vunnit tv-priset "Kristallen"

NAMN: Linda Larsdotter Hammar, 44.

YRKE: Daglig verksamhet där hon lagar mat, bakar, plockar i och ur diskmaskinen och åker på utflykter.

BOR: Gruppboende i Köping.

FAMILJ: Fästmannen Lars-Åke Fransson, 61. Mamma, pappa, lillebror, syskonbarnen Ilse och Tage.

FÖDD OCH UPPVUXEN: I Köping med tre år yngre brodern Filip Hammar, 41, programledare och medieprofil.

KARRIÄR: Har jobbat på resebyrå. Serien har vunnit tv-priset "Kristallen" i kategorierna "Årets program" och "Årets dokumentärprogram" vid galan 2007 och var året efter nominerad i kategorin årets dokumentär.

AKTUELL: Medverkar och är berättarröst i "I en annan del av Köping" som sänds i TV4 måndagar klockan 20.30.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.