"Idol"-finalisten Linda Seppänen växte upp i ett religöst hem och fick en sträng uppfostran. Nu har hon brutit med den religösa rörelsen och i dag ser hennes liv helt annorlunda ut.
"Idol"-finalisten Linda Seppänen växte upp i ett religöst hem och fick en sträng uppfostran. Nu har hon brutit med den religösa rörelsen och i dag ser hennes liv helt annorlunda ut.

Linda bröt med kristna rörelsen

Publicerad
Uppdaterad
När hon var liten fick hon inte lyssna på popmusik, inte titta på tv.
I dag är hon popartist i tv.
"Idol"-finalisten Linda Seppänen, 21, har numera brutit med den kristna rörelsen som låg bakom alla förbuden.
När Linda Seppänen växte upp i Stockholm, levde hon ett annorlunda liv än sina jämnåriga kamrater. Hennes föräldrar tillhörde väckelserörelsen læstadianerna, så de hade inte tv, lyssnade inte på modern musik och ansåg att dans var vulgärt. - Vi levde utan media. Det var naturligt för mig. Varje söndag gick familjen på kristna möten. Många av deras släktingar och vänner tillhörde læstadianerna.

Bröt med rörelsen

Men helt plötsligt bröt föräldrarna med rörelsens sätt att leva. De ringde runt till släktingar och vänner och berättade om sitt beslut. - Vi ville leva efter våra egna normer och ha ett normalt liv. Dagen efter målade den då 11-åriga Linda naglarna och visade stolt upp dem för sina vänner.

"Ljuger aldrig"

I dag är hon piercad, har färgat håret och sjunger rock. Hon kallar sig inte kristen. - Jag har inget emot tro, men ibland tror jag att det stoppar ens drömmar. Jag och min familj har inget med læstadianerna att göra i dag. Trots allt tycker hon att hennes barndom var väldigt bra. - Jag är glad över att jag uppfostrades så. Det gjorde mig till den som jag är i dag. Hon har tagit med sig bra saker från sitt förra liv. - Jag svär aldrig, jag ljuger aldrig. Dessutom tycker jag att det är viktigt att ha respekt för de äldre.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag