Lina Hedlunds framtidsdröm på Franska rivieran – ändringen i livet

Ur arkivet: Romantiska kärleksgesten
Lina och Hanna Hedlund.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN / Karin Törnblom
Paret har hemliga bröllopsplaner.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Artisten Lina Hedlund befinner sig på en bra plats i livet.

I höst har det gått fem år sedan Nassim Al Fakirs spektakulära frieri i direktsändning.

I en lång intervju ger hon en uppdatering om bröllopsplanerna, berättar om nya livet i villa och om framtidsdrömmarna i Frankrike.

– Jag har alltid levt för att jobba, men sen ändrade jag den meningen för några år sedan till att jobba för att leva.

Lina Hedlund har precis kommit hem till Sverige efter att ha semestrat med familjen i franska Provence.

Och läget, det är på topp.

– Det är jättebra, det är jättejättebra. Jag är glad, jag har fått solen som man inte kan räkna med i det här oberäkneliga vädret i Sverige.

Just Frankrike har en särskild plats i Lina Hedlunds hjärta. Med en fransklärare som pappa fick hon tidigt en relation med landet som hon burit med sig hela livet – och som hon vill befästa än mer i framtiden.

– Det är något med just Frankrike och franskan. Jag älskar det.

– Det är något sensuellt, något eldigt. Det är så vackert där nere. Mer Frankrikeresor ska det bli. Det känner man nu när man har fått börja resa, vad man har saknat det att få ta del av andra kulturer, maten, miljön och att få ta med killarna. Ju äldre de blir desto roligare blir det att resa med dem och skapa såna minnen tillsammans.

Kan det vara så att du i framtiden kanske står som registrerad ägare på ett hus i Frankrike, om du själv får bestämma.

– Vet du vad jag har för dröm? Att ha ett pensionärskollektiv på Franska rivieran, fatta vad gött. Ett pensionärskollektiv på Franska rivieran där man har sina egna små krypin och gemensamma utrymmen där man hänger och minglar. Och så kommer barn och barnbarn ner och så åker man hem till Sverige när man vill. Fan vad härligt!

– Det är en dröm jag har haft, fy fasen vad gött det skulle vara. Man kommer och går, familjer och vänner. Men just nu är jag lite grann inne i en tid i livet där jag: tänk att få flytta till Costa Rica i tre månader med familjen och bara fota och surfa. Hang loose, vänta in vågen och ta dagen som den kommer.

Lina Hedlund uppträder på Lotta på Lisberg den 15 augusti.
Foto: Karin Törnblom/TT / KARIN TÖRNBLOM
Lina Hedlund har gjort flera programledarjobb – som här för Melodifestivalen.
Foto: OLLE SPORRONG
Lina Hedlund och blivande maken på fest.
Foto: OLLE SPORRONG
Lina Hedlund har en dröm om ett pensionärskollektiv i Frankrike.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Du, det låter inte dumt.

– Jag har alltid levt för att jobba, men sen ändrade jag den meningen för några år sedan till: att jobba för att leva. Någonstans tror jag att det nu har ramlat ner, när man får tid att stanna upp.

Hur kan det ta sig uttryck?

– Jag åkte i väg under pandemin på ett tyst retreat själv i fem dagar och lämnade bort telefonen. Jag var tyst, mediterade, gjorde olika former av fysiska och mentala övningar, en inre resa för mig själv, vilket var otroligt nyttigt.

Wow. Du hade inga svårigheter att klara av det?

– Tvärtom – jag var så nervös när jag satte mig i bilen och körde själv i fem timmar. Vad väntar mig nu? Jag hade ingen aning. Men så fort jag hade checkat in och lämnat telefonen så njöt jag. Det var helt underbart. Jag var nervös sen när jag skulle få tillbaka telefonen och skulle tillbaka ut igen.

Hur var det att återvända?

– Men jag tog med mig den känslan och var gladare än någonsin när jag satte mig i bilen och kände mig så full av tacksamhet till allt jag har i mitt liv, till alla människor, till min familj till allt jag har fått uppleva och till allt jag kommer få uppleva.

– Alla borde nästan ha rätten att åka i väg själv i några dagar och prata med sig själv och vända sig inåt. Det går så snabbt allt i dag och det är svårt att stanna upp och lyssna på sig själv.

Hur ser sommaren ut annars då, jobbar du något eller har du sommarlov?

– Jag är väldigt ledig den här sommaren och det är Nassim som är ute och jobbar och jag är in charge över barnen, vilket är underbart härligt.

Berätta, hur spenderar du dagarna?

– Vi blev husägare för 2,5 år sedan och jag brukar säga att jag har blivit värsta tanten. Jag njuter av att gå hemma påta med mina blommor och se så att allt växer som det ska. Jag vet inte vad som har hänt, jag är chockad själv över vad som har hänt med den här rastlösa människan som alltid vill vara på väg.

Med ett hus blir man aldrig färdig

Vad odlar du?

– Framför allt blommor, men även lite tomater, jordgubbar och jag tycker det är helt fantastiskt med känslan och tillfredsställelsen av att ha satt en lök på hösten och se hur den kommer upp ur jorden och formar sig och blir en blomma. Jag har blivit trädgårdsfrälst.

Du har landat som husägare?

– Jag har landat och njuter, som jag aldrig har gjort, av att vara hemma. Jag tror att pandemin gjorde någonting när man tvingades stanna upp och dra i handbromsen som jag inte har gjort någonsin tidigare och inse vad tiden, tystnaden och lugnet är viktigt. Det är en härlig utveckling och resa i sig själv, och det njuter jag verkligen av, säger Lina Hedlund och fortsätter:

– När vi tog steget och flyttade till hus... jag har flyttat vart tredje år och jag inser att jag har haft svårt för känslan att bli klar – då måste jag dra vidare. Jag har insett att med ett hus blir man aldrig färdig, och det passar mig perfekt. Det finns alltid något att göra. Det är hela tiden en pågående process.

Nu har paret bestämt hur de ska gifta sig.
Foto: SVEN LINDWALL
Nassim friade till Lina Hedlund i tv-rutan.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Och lyckan var total.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

På tal om hus och Nassim – ni ska ju bygga vidare på er relation. Det har väl gått fem år sedan han friade i höst, vad är det senaste?

– Det ligger ett bröllop i framtiden. Men just att pandemin kom, vi la alla såna planer på is, säger hon och fortsätter:

– Nu när allt det har släppt kan man börja planera. Vi har kommit en bit på vägen, nu vet vi hur vi vill ha vårt bröllop, men jag kommer inte berätta hur! Vi kommer inte ha något traditionellt bröllop utan det kommer att bli roligt.

Idéer finns?

– Ja men herregud, väljer han att fria på det där sättet då får man krav på sig att bröllopet ska vara något speciellt. Det ska vara roligt och nu har vi verkligen knäckt idén för det, men det kommer absolut inte att vara tv-sänt, som förlovningen var, säger hon med ett skratt.

Kul! Vad pratar vi, nästa år?

– Vi ska sätta ett datum, kanske att det blir under nästa år, svarar hon kryptisk innan hon fortsätter:

– Nu känner jag också att det är kul att våra barn blir äldre. För mig var nästan förlovningen det största. Nu känns det bara roligt att se framemot ett bröllop och att killarna är äldre och också kommer att komma ihåg och minnas. Det är inte bara ni som frågar, barnen frågar också: ”när ska ni gifta er, mamma och pappa? När blir det?”.

Det låter som att du är på en bra plats i livet.

– Jag vaknar varje morgon och känner tacksamhet. Jag är tacksam över vad jag har, friska barn, familj, vänner, jobb. Jag har så mycket att vara tacksam för. Ur det kommer en jäkla lust och nyfikenhet på framtiden, vad den ska fortsätta ge.

Hyllningen till Lotta Engberg

Vart kommer det från?

– Man blir ju äldre, jag tror det kommer av att vara i medelåldern, helt plötsligt har man en, två generationer över sig och tre under sig på något vis. Det händer saker med en mentalt. Vissa saker blir viktigare och andra saker blir så otroligt oviktiga, som man förut gått och ängslat sig och oroat sig för. Det som är viktigt är att alla mår bra.

Men efter sommarlovet, den 15 augusti, är du väl tillbaka på scen igen när du och Nanne Grönvall ska uppträda på ”Lotta på Liseberg”?

– Jag och syrran har en allsång uppe i Hälsingland som heter ”Lattas döttrar” i början av augusti. Vi hade den första sommaren 2017, året efter att vår pappa gick bort. Så startade allsången som en hyllningskväll till honom, han var jazzmusiker och en otrolig allsångsentusiast.

Jaha – vad kul! Hur känns det att göra det tillsammans med Hanna?

– Hon är min älskade syster och vi kommer alltid att vara familj och nära varandra.

Men sen blir det väl ändå Lotta och Liseberg med Nanne. Hur är peppen där?

– Jag längtar efter att få möta publiken tillsammans med Nanne. Det ska bli så kul. Jag ser så mycket framemot att komma ner till Liseberg, jag älskar ju Lotta.

Oj, det var en fin hyllning!

– Hon är unik och så otroligt genuin, varm och spontan. Jag är otroligt imponerad av henne.

Lotta Engberg får en hyllning av Lina Hedlund.
Foto: FREDRIK JONASSON / STELLA PICTURES/FREDRIK JONASSON FREDRIK JONASSON

Hedlunds kärlekshyllning: 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.