Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lina försvann helt – efter SVT-succén

Foto: PRIVAT
"Svensson Svensson". Foto: / SVERIGES TELEVISION AB

De har blivit en lika självklar del av tv-julen som Kalle och Karl-Bertil.

Men till skillnad från de tecknade figurerna som återkommer år efter år utan minsta förändring har livet bortom tv:n blivit helt annorlunda för flera av profilerna i ”Svensson, Svensson”.

Chelsie Dickson – som spelade dottern Lina i serien – har lagt skådespeleriet bakom sig och är i dag ansvarig för en smedja på Ovakos stålverk i Hofors.

En sak grämer henne fortfarande med insatsen i tittarfavoriten. 

– Det är ju det som är meningen med julen! Allting ska vara exakt likadant år från år! utbrister Gustav när det är nubbekris vid jullunchen hemma hos Svenssons.

Hur det än gick med rutinerna hemma hos familjen Svensson så är verklighetens tv-tablå i juletid något som seriens Gustav Svensson skulle uppskatta – evergreens och klassiker timme ut och timme in. 

Och där är familjen Svensson nu given. 

3,4 miljoner tittare som mest

De första tv-säsongerna om familjen gjordes 1994 och 1996, därefter kom en långfilm. Och tio år senare kom en omgång till; två tv-säsonger och därefter en film till. Som mest hade serien 3,4 miljoner tittare. Men det är julavsnittet från första säsongen som har blivit Klassikern. 

Den har, med något undantag, gått i SVT varje jul sedan 2000. (Även om man i år hamnade på dan före dan, i stället för på själva julafton.)

Alla är inte odelat förtjusta.

”LINA”: Jag brukar inte titta på programmet

ETT ANNAT LIV. Chelsie Dickson vid en invigning på jobbet på Ovako Steel. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM / MITTMEDIA

– Jag kan ju den där, så nä, jag brukar inte kolla. Men barnen brukar titta, säger Chelsie Dickson, i dag 38, som spelade dottern ”Lina” i serien. 

– Jag kan ju säga så här: Hade jag vetat att det här skulle gå varje jul så här många år efter hade jag gett hundratio procent under inspelningen! 

Hon är inte så förtjust i att bli påmind om, och uppmärksammad för, sin gamla roll. Men det är ändå klart mest positiva minnen från ”Svensson, Svensson”-tiden, även om hon inte har nån kontakt med någon från serien nu. 

– Det var en jättehärlig upplevelse att få vara med och veta hur det går till. Man lärde sig jättemycket om media och tv och att jobba. Så jag ångrar ju inte att jag var med, säger Dickson. 

Det dröjde inte så länge efter de tidiga skådisframgångarna innan Chelsie Dickson insåg att det var nåt annat hon ville göra med sitt liv. 

 

LÄS MER: Rickard Olssons kärleks- press på Suzanne Reuter 

 

I en intervju med Aftonbladet från 2000 berättade Dickson att hon insett att framgångarna gjort att hon hade lagt sig till med divafasoner, och att det inte var så hon ville ha det. I stället började hon plugga till ingenjör på KTH i Stockholm.

– Jag hoppas bo i en villa på landet, i en lagom stor bygd, och köra Volvo. Det är faktiskt så. Det är trygghet för mig. Lugnt och stilla, sa hon då. 

”Det blev en Toyota”

Och nu, när hon får citatet uppläst för sig, 17 år senare: 

–  Det blev en Toyota, men annars så stämmer det väldigt bra överens, haha. 

Dicksons lagoma bygd är i Gästrikland, där hon bor med sina två barn efter en skilsmässa, och jobbar på Ovako Steel i Hofors. Titeln är sektionschef. 

– Jag ansvarar för en smedja och en ämnesbehandling som gör stål. 

– Jag är verkligen nöjd. Det blir som man gör sig. 

”MAX”: Sadlade om efter depressionen

PÅMINNS ÄNNU. Flera gånger i veckan kommer folk fram till Gabriel Odenhammar och känner igenom honom från ”Svensson, Svensson” och rollen som Håkan i Sunefilmerna.Foto: PRIVAT

Gabriel Odenhammar, 34, har inga problem med att se julprogrammet, även om han ”inte är drivande” i att få familjen att bänka sig i soffan när det är dags. Han var redan etablerad som barnskådis efter rollerna som Sunes lillebror Håkan, och trivdes utmärkt som den lillgamla Max. 

– Det var en väldig rolig tid. Jag minns att jag var väldigt trygg i den rollen också, jag kunde komma med idéer till regissören fast jag bara var elva år, typ att ”vore det inte roligare om den personen sa det i stället?” och sånt, och ibland blev det så också. 

Samtidigt som Odenhammar nådde stora framgångar som barnskådis var han otroligt noga med att gå i skolan, och flera av hans inspelningar fick anpassas så att han inte missade för många skoldagar. 

– Jag ville ju gå samtidigt som mina kompisar. Jag fick med mig prov i förslutna kuvert – och det var aldrig att jag tjuvkikade! – och på rasterna var det att "nu ska jag in och göra det där provet i Europas huvudstäder" eller vad det var, och sen tillbaka, säger Odenhammar i podden "Filmlandsfärjan"

Han påminns fortfarande om sina roller, trots att det har gått över 20 år sedan de först gick på tv och bio. 

– Det är ett par gånger i veckan nån kommer fram och stannar, men då är det också ”Håkan-Bråkan”. Och på jobbet… när det är nån som löser korsord och det är nåt om skådespelare, då är det ”Hörru Gabbe, det här är väl ditt bord”.

Bröt ihop på pendeltåget

I 20-årsåldern kom en tidig livskris för Odenhammar. Han har tidigare berättat för ETC att han bröt ihop på pendeltåget och bara satt och grät och grät. Han kände att han var på väg att bli vuxen, men att han inte hade tagit några stora beslut i livet på egen hand, allt hade dittills berott på något eller någon annan. 

– Jag låg på sängen hemma hos mamma och pappa i tre månader. Hade jag lyckats plocka ur diskmaskinen tills de kom hem från jobbet så var det som att jag var nöjd att jag hade gjort nåt den dagen. 

Odenhammar började studera saker han själv var intresserad av – media och ekonomi bland annat – och lyckades hitta en ny riktning i livet. 

Efter att ha jobbat som flygplatsbrandman på Bromma flygplats, och haft en hel del kontakt med flygledningstornet där, sökte han en utbildning som flygledare. 

Det är det han jobbar som nu, i Norrköping. Odenhammar håller koll på planen i regionen från Skavsta ner till Linköping, mellan Vättern och Östersjön. Kort och gott håller han ordning på flygtrafiken.

Han låter tillfreds med livet med frun Malin och barnen Elvira, snart 4, och Hugo, 2,5. 

– Tio minuter till förskolan, tio minuter till så är man vid jobbet. Det får man inte i Stockholm. 

”LENA”: ”Vad fan ska jag med en karl till?”

Suzanne Reuter är trippelt aktuell just nu. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Suzanne Reuter, mamma Lena i serien, var det största namnet redan när det klassiska julavsnittet spelades in, och är också den som har fortsatt skådespelandet i störst utsträckning.

Reuter fyllde 65 i somras, men rollen som folkpensionär verkar avlägsen – hon är akttuell på flera fronter just nu. Biofilen ”All inclusive”, jättesatsningen ”Vår tid är nu” som gått på SVT i höst, och så den tredje filmen med Lorrygänget, ”Lyrro – ut&invandrarna”, som ska komma upp på bioduken under 2018. 

Men det är få människor som går igenom livet som om det vore en oavbruten dans på rosor – så inte heller Reuter. 

2004 gick Suzanne Reuter ut och berättade att hon är alkoholist. 

– Min hjärna var kidnappad av tre saker. Jag tänkte på hur och när ska jag skulle kunna dricka, hur jag skulle kunna dra ner och sedan energin som krävdes för att bearbeta ångesten som kom efteråt, sa hon i en intervju med Expressen samma år. 

Insikten var smärtsam:  

– När jag ville ställa undan flaskan upptäckte jag att jag inte kunde göra det.

Hon bestämde sig för att söka hjälp, och sedan, som nykter alkoholist berätta om sin sjukdom för att kunna hjälpa andra drabbade mot bättring.

 

LÄS MER: Suzanne Reuter: ”De trodde vi spelade in en porrfilm”

 

Några år dessförinnan hade Reuter skilt sig från Dramatenskådisen Tomas Pontén efter ett 17 år långt äktenskap.

– Jag har haft många mulna och riktigt mörka perioder där jag har ifrågasatt vad jag håller på med. Bara det här a­tt använda sitt liv till ett enda yrke. Det är så mycket jag vill göra! Jag är entreprenörstypen, uppfinner saker hela tiden, jobbar ihjäl mig på tomten. Landskaps­arkitekt, varför slog det mig aldrig att jag kunde bli det?, sa Reuter i en intervju med Göteborgs-Posten i höstas. 

Efter ett förhållande med den 15 år yngre regissören Leif Lindblom har Suzanne Reuter berättat att hon lever ett nöjt singelliv. 

– Jag har en hund, jag har katter, jag har en häst och jag har jättetrevliga grannar. Vad fan ska jag med en karl till? sa hon i ”Hellenius hörna” 2015. 

”GUSTAV”: Spelade ”Kapten klänning”

Allan Svensson som Frithiof Johannesson i ”Fröken Frimans krig”. Foto: SVT

Allan Svensson, 66, som spelade den utbrottsbenägna pappa Gustav hade en temperamentsfull bakgrund långt innan ”Svensson, Svensson”. 

I en intervju med Expressen Hälsoliv 2016 beskrevs hur han gått under namnet ”Stadsteaterns McEnroe”, efter Björn Borgs rival med legendariskt kort stubin. 

”Var inte agressiv”

– Haha, på den tiden var jag lite impulsstyrd men nu är jag betydligt mer diplomatisk. Jag har visserligen temperament och lätt att visa känslor men det är inte samma sak som att vara aggressiv. Det är också en tillgång i jobbet, en temperamentdöd skådespelare blir helt utan spänning, sa han då. 

Sedan han la brevbärarmössan på hyllan efter serien har Allan Svensson spelat i en rad olika uppsättningar – allt från en roll som ”Kapten klänning” (den våldtäktsdömda polischefen Göran Lindberg) på Uppsala stadsteater till farser i Kalmar. Nu är han också tv-aktuell i sista säsongen av ”Fröken Frimans krig” på SVT. 

”SARA”: Tog över roll i Galenskaparnas ”Macken”

Och så var det Sara, förstås. 

Grannen som var lika mycket glädjeämne som irritationsmoment, beroende vem i familjen Svensson man frågade.

Charlott Strandberg, 55, har precis som Svensson och Reuter jobbat vidare som skådisspelare, men precis som i serien i något mindre framträdande roller än de andra två. 

Hon är just nu aktuell i teateruppsättningen av Galenskaparnas tv-klassiker ”Macken” på Lorensbergsteatern i Göteborg, där hon tagit över Kerstin Granlunds roller. 

Strandberg har också en roll i nya säsongen av ”Jordskott”.