Lill Lindfors otäcka olycka – nu vill hon varna andra

Det här är Lill Lindfors.
Lill Lindfors drabbades av en otäck olycka.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Nu berättar hon för att varna andra om gammal taggtråd som ligger kvar.
Foto: OLLE SPORRONG

Lill Lindfors fyller 80 nästa år och firar genom att åka på turné.

Samtidigt har hon precis läkt ihop efter den blodiga taggtrådsolyckan på Öland.

– Det var ett sår som inte ville läka. Det var lite obehagligt, säger artisten.

Det var i början av juli som Lill Lindfors, 79, skadade sig under en promenad hemma på Öland. Hon ramlade på gränsen mellan två åkrar och fastnade med benen i gammal rostigt taggtråd.

Stora sår revs upp i benen och blodet forsade.

Lill Lindfors valde att gå ut och berätta om olyckan för att väcka frågan om gammal taggtråd som ligger och skräpar i naturen runtom i landet.

– Det ligger väldigt mycket taggtråd kvar på Öland på sina ställen och det kan ju skada inte bara människor utan också djur, säger hon.

Nu berättar hon att såren inte var helt läkta förrän i oktober, flera månader efter olyckan.

– Det tog väldigt lång tid. Det var ett sår som inte vill läka för det var en rostig tagg som hade gått in. Jag var uppskrapad på benet, säger Lill Lindfors.

Lill Lindfors är aktuell med föreställningen ”Musik ska byggas utav glädje”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Lill Lindfors rädsla för blodförgiftning

Hon säger att det var ”obehagligt” att såret inte ville läka – trots att hon gick på olika kurer. Först salva och sedan penicillin.

– Jag gick och skötte såret på vårdcentralen för att de skulle ha lite koll på det. Det är ju sådant där man kan få blodförgiftning av. Det finns ett ordspråk som säger att ”små sår och fattiga vänner ska man inte förakta”, säger Lill Lindfors.

– Nu är det läkt men det är ganska fula ärr. Men jag bekymrar mig inte om det, det är en bagatell.

När Lill Lindfors nu är återställd fortsätter hon med det hon alltid gjort – konserter och turnéer. Hon berättar att scenen håller henne fräsch.

– Varje scenföreställning är en utmaning, det är vitaliserande för hjärnan och det ingår också en sorts motion eftersom jag rör mig till musiken. Man kan också säga att det är en sorts ljusterapi, jag står ju i scenbelysning. Jag tror att det är en sorts terapi, säger Lill Lindfors.

Så håller hon sig vid god hälsa

Hon fyller 80 nästa år och under januari och februari är hon ute och turnerar med föreställningen ”Musik ska byggas utav glädje”. Åldern vill hon egentligen inte fokusera på men säger att hon är glad över att hon är vid god hälsa.

– Det finns inga hemligheter, det finns bara bra val av föräldrar. Genetiken spelar en stor roll men det gäller också att ta vara på de gåvor man har fått, vara rädd om sin kropp och leva någorlunda sunt. Det är en fantastisk tillgång att få vara frisk, att ha en snäll kropp, säger Lill Lindfors.


Lill Lindfors "Musik ska byggas utav glädje"-turné

26 januari: Västerås konserthus

30 januari: Malmö, Palladium

4 februari: Linköping konsert & kongress

5 februari: Örebro konserthus

6 februari: Norrköping, Louis de Geer

8 februari: Nyköping, Culturum

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.