Lill Lindfors knep för att hålla kärleken vid liv

Vem är Lill Lindfors?
Lill Lindfors berättar för Expressen om hur hon håller kärleken vid liv.
Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVP
Lill Lindfors och Anders Byström.
Foto: EXPRESSEN
Lill Lindfors med Måns Zelmerlöw.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
”Vi hade jobbat tillsammans men det var inte ett etablerat förhållande. Det blev det i Paris”, säger Lill Lindfors.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL

Lill Lindfors och Anders Byström stämde träff på Café de Flore i slutet på 1980-talet – sedan dess har de varit ett par.

Nu berättar artisten om knepen för att få relationen att hålla.

– Ibland måste man leka, jag tror att det är viktigt, säger hon från sin corona-isolering på Öland – där hon lever på en gård med höns.

Lill Lindfors, 79, och maken Anders Byström, 76, har precis kommit hem efter en lång hundpromenad vid havet. Sedan 2003 har de Öland som bas och de två långa promenaderna varje dag är viktiga för välmåendet.

– Du får skriva att jag just i dag är 62 år. Åldern varierar ju men när jag just har kommit en från en lång promenad så är jag 62, säger Lill Lindfors och skrattar.

Hur gör man för att känna så?

– Det där är ett själsligt tankemönster, det handlar om hur man tänker. Jag bruka säga att livet är ett förhållningssätt.

Paret har också boende i Stockholm men i och med den rådande coronapandemin håller de sig på Öland och isolerar sig så gott det går.

– Jag är otroligt tacksam över att vi kan vara här, ta långa promenader, kratta i trädgården och äta goda middagar. Vi har en liten gård där vi har byggt ett nytt huvudhus och vi har höns, så vi har färska ägg så att vi klarar oss, säger Lill Lindfors.

– Vi bor ganska avskilt så det sociala umgänget är inte så stort, inte rent fysiskt i alla fall. Men man kan ju umgås via Facetime och ute på nätet. 

Har respekt för smittan

Precis om många andra artister har hon fått se sina konserter flyttas framåt i tiden men hon berättar att hon ser det som en välkommen ledighet.

Samtidigt berättar Lill Lindfors att hon och maken diskuterar alla synpunkter kring coronapandemin och säger att hon har respekt för smittan.

– Det gäller ju att ha det oavsett om man är äldre eller yngre, jag har en väldig respekt. Här på Öland har man bestämt sig för att om man är över 70 kan man gå och handla tidigt på morgonen, de hjälper också till med att plocka ihop varor. Vi är båda friska så om vi är försiktiga kan vi handla själva, bara man ser till att hålla det där avståndet, säger hon.

– Jag tror att det är betydligt mer problematiskt om man är i stan, det är jag övertygad om.

Under den ofrivilliga ledigheten passar Lill Lindfors på att göra sådant som inte har hunnits med.

– Man kan också gå tillbaka i sitt eget liv och göra sådana där saker som har hamnat på vänt, som jag brukar kalla det. Böcker som man inte har hunnit läsa, till exempel. Jag ska gå igenom gamla videoband, för att se om det är något att spara. Det finns en massa saker att sysselsätta sig med och hinna i fatt, säger hon.

– Jag såg att Dramaten och Operan visar olika föreställningar som man har bandet tidigare på SVT Scen, jag tycker att det är fantastiskt hur alla nu tänker på hur man förbättra tillvaron för människor.

Hemligt möte i Paris med kärleken

Det är också en tid att vårda relationer.

Lill Lindfors och Anders Byström träffade när de arbetade tillsammans med renoveringen av Berns Salonger i Stockholm i slutet av 1980-talet. Av en slump skulle de båda åka till Frankrike och de stämde träff på Café de Flore i Paris – där skulle Anders ha en tidning under armen och de låtsades att det var ett hemligt möte.

– Vi hade jobbat tillsammans men det var inte ett etablerat förhållande. Det blev det i Paris, säger Lill Lindfors.

Väldigt romantiskt!

– Ja, visst var det? Jag tror att man måste hitta på sådant där ibland. Ibland måste man leka, det tror jag är viktigt. 

Lill Lindfors och Anders Byström gifte sig 1991 och hon berättar att det viktigaste knepet för att hålla ihop är att se saker med humor.

– Jag tror att man måste humor, man måste se saker och ting på ett humoristiskt sätt. Ja, humorn spelar en viktig roll. Då släpper det i kanten och man kan umgås med lätthet, säger hon.

– Vi har det bra, vi har ett väldigt bra liv.

Lill Lindfors om oväntade samarbetet med Måns

Duon samarbetade i Melodifestivalen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.