Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lill Lindfors hjärtproblem var dold hormonsjukdom

Lill Lindfors.
Foto: GUSTAV CEDER
Karin Schenck-Gustafsson är hjärtprofessor och chef för centrum för genusmedicin på KI.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Med hjälp av medicinering mår Lill Lindfors bra idag.
Foto: /IBL / /IBL
Lill Lindfors.
Foto: OLLE SPORRONG

Artisten Lill Lindfors, 78, drabbades av oregelbunden hjärtrytm. 

Extraslagen var symtom på den kroniska sköldkörtelsjukdomen hypertyreos. 

– Det var som att hjärtat hoppade över ett slag. Kadonk, kadonk kändes det! Men jag fick behandling och idag mår jag jättebra. 

Lill Lindfors är med i kärntruppen för 1,6 miljonerklubben och är starkt engagerad för kvinnors hälsa. Just nu genomför klubben, tillsammans med forskare på Karolinska institutet, en stor studie av kvinnor som lider av hjärtklappning. Kvinnorna får själva undersöka sitt hjärta varje dag med hjälp av en liten EKG- monitor. Som Expressen tidigare kunnat berätta upptäckte Christina Schollin att hon hade hjärtflimmer tack vare studien. 

– Det är ett tydligt exempel på hur monitorn kan användas, så fantastiskt att det upptäcktes, säger Lill Lindfors.

Hon har själv testat den lilla EKG-monitorn. 

– Mitt EKG är jättebra, jag har inte extraslag nu. 

– Men när jag är stressad kan jag känna att pulsen ökar, kanske får jag något extraslag då också. Men då får jag sätta mig ner och försöka andas lugnt och slappna av. 

Hon tycker att den lilla hjärtmonitorn är praktisk, men att det krävs att en läkare hjälper till att tolka resultatet.

– Det är genialt att man kan mäta sitt EKG och skicka det till läkare. Det kan vara fint och lugnande, att få hör att det är okej. 

Hjärtklappningen var hypertyreos

Lill Lindfors har själv haft symtom från hjärtat. För ungefär tio år sen drabbades hon av besvärlig hjärtklappning.

– Det kändes som hjärtat hoppade, att jag hade extraslag. Jag är beroende av att vara i fysisk form eftersom jag använder kroppen som instrument i mitt yrke. Då känner man efter. Så jag kollade upp det. 

Hon sökte läkare som tog EKG och olika prover. Ett enkelt blodprov avslöjade sig att hon hade hypertyreos. Enkelt uttryckt innebär sjukdomen att kroppen går på högvarv, man har hög ämnesomsättning. Lill Lindfors fick behandling med radioaktivt jod för att slå ut delar av sköldkörteln. Hon behöver också ta Levaxin, som är ett konstgjort sköldkörtelhormon, varje dag.   

– Jag har fortfarande viss funktion i sköldkörteln och behöver bara ta en liten dos. Levaxin är den enda medicinen jag tar. 

Hon är glad över att sjukdomen upptäcktes så tidigt.

– Det var inte så att jag hade problem med ögonen, darrningar eller struma. Det gick inte så långt.

– Men jag har förstått att det är genetiskt, min mamma hade problem med sköldkörteln och min dotter har det också.   

Hon går på hälsoundersökning varje år och tar sköldkörtelprover.

– Mina värden håller sig bra och jag mår jättebra. 

Lill Lindfors.
Foto: KARL NILSSON

Hjärtklappning vanligt symtom 

Karin Schenck-Gustafsson, hjärtprofessor och chef för centrum för genusmedicin på Karolinska institutet, berättar att hjärtklappning är vanligt vid hypertyreos. 

– Hjärtklappning är ett ganska typiskt symtom vid överfunktion av sköldkörteln. Hypertyreos är också en sjukdom som är vanligare hos kvinnor.

Hon berättar att forskarna snabbt fick in de 1000 kvinnor som de behövde till studien.

Hjärtflimmer kan ha flera olika orsaker, berättar Karin Schenck-Gustafsson. Hypertyreos är bara en av dem. Andra orsaker är hjärtsjukdomar, dåliga hjärtklaffar och lungsjukdom.

– Överkonsumtion av alkohol är en annan orsak. Det finns också de som är extra känsliga och får hjärtflimmer av ett halvt glas vin.   

"Var uppmärksam på nya symtom"

Lill Lindfors tycker att det är hoppfullt att kunskapen om kvinnors hälsa ökar, exempelvis att allt fler är medvetna om att kvinnor inte alltid får samma symtom vid hjärtinfarkter. 

– Kvinnors sjukdomar måste tas på allvar, säger Lill Lindfors. 

Lill Lindfors konstaterar att många kvinnor lever ett väldigt hektiskt liv. Hon vill uppmana kvinnor att inte nonchalera sina symtom. 

– Jag tycker att man ska vara observant på om man blir andfådd, får bröstsmärta eller tryck över bröstet. Över huvud taget tycker jag att man ska vara observant på allt symtom som är nya, säger hon. 

Hennes bästa hälsoknep är att vara noga med återhämtningen och att se till att få sova. 

– Sömn och vatten, det är universalmedel för mig. Och att bada nu när det är så varmt! Sen promenerar jag gärna. 

– Jag ser också till att ha dagar då jag inte dricker vin. Rosévin är ju läckert och läskande, det är lätt att man dricker för mycket. 


Hypertyreos

Hypertyreos betyder överskott av sköldkörtelhormon. 

Varje år insjuknar cirka 3000 personer i hypertyreos, och år 2017 behandlades 9661 personer med tyreostatika mot hypertyreos. Hypertyreos kallas också tyreotoxikos eller giftstruma.

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Om sköldkörteln tillverkar för mycket hormoner får du hypertyreos. Då ökar ämnesomsättningen och kroppen går på högvarv. Sjukdomen kan behandlas med läkemedel, radioaktivt jod eller med operation.

Hypertyreos kan ge många olika symtom. Ibland är sköldkörteln förstorad och ibland, men inte alltid, kan då kännas som ett tryck på halsen. Några vanliga symtom är svettningar och värmekänsla, trötthet och dålig sömn, menstruationsrubbningar, hjärtklappning, ökad puls, darrningar, aptitlöshet, lös mage, viktnedgång, nervositet, oro och lätt för att gråta, irritation och ilska samt muskelsvaghet. Man kan också få hudproblem, naglar som släpper från nagelbädden och håravfall. 

Äldre personer kan även få besvär med hög puls och förmaksflimmer. En del som får hypertyreos får besvär med ögonen. De kan se uppspärrade och stirriga ut och bli irriterade med gruskänsla, rodnad och sveda. 

Källa: Sköldkörtelförbundet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.