Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Lill-Babs” väntrio splittrad – efter 55 år

Prinsessan Birgitta och Barbro "Lill-Babs" Svensson.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Mona Tumba.
Foto: AXEL ÖBERG / AXEL ÖBERG EXPRESSEN
Prinsessan Birgitta.
Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Barbro "Lill-Babs" Svensson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÒN

Deras vänskap sträckte sig över ett halvt sekel.

Nu har trion Barbro ”Lill-Babs” Svensson, prinsessan Birgitta och Mona Tumba splittrats.

– Det finns inga ord för det här, säger Hagasessan om sorgen efter Barbro ”Lill-Babs” Svenssons bortgång.

De lärde känna varandra på 60-talet – och blev vänner för resten livet. Prinsessan Birgitta, Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Mona Tumba stöttade varandra genom både i sorg och i glädje.

Men i tisdags splittrades väntrion när beskedet att ”Lill-Babs” hastigt gått bort efter att ha drabbats av hjärtsvikt och cancer.

– Det är så tragiskt. Hon var en otroligt varm människa som brydde sig så mycket om andra. Hon bodde hos oss i Florida så många gånger och låg hon inte i trädgården och resande ogräs så var hon i köket och diskade. Hon var helt otrolig och gav så mycket, säger Mona Tumba.


LÄS MER: Lill-Babs sista fest med vännerna 


Prinsessan Birgitta är även hon i sorg:

– Hur ska man reagera? Man är ledsen. Det finns inga ord för det här. Jag har ju följt det den sista veckan och visste att det skulle hända tyvärr, säger hon.

Så sent som i oktober förra året hälsade ”Lill-Babs” och prinsessan Birgitta på hos Mona Tumba, som bor i Florida.

– Vi fick en underbar vecka tillsammans och det får man leva på. Barbro och Birgitta spelade golf med min son Johan varenda dag. Sedan hade vi det så mysigt på kvällarna. Det var bara vi som var tillsammans. Vi åt frukost och gick på stranden, säger Mona Tumba och fortsätter:

– Vi går ju så långt tillbaka och har så många minnen. Hon var ju så pigg när hon var här och hade inte ont någonstans.

”Lill-Babs” var stöd när Sven Tumba gick bort

Den starka vänskapen bildades i samband med att Mona Tumba gifte sig med den legendariska ishockeyspelaren Sven ”Nenne” Tumba som var god vän både med prinsessan Birgitta och ”Lill-Babs”.

– Vi var väldigt nära varandra och har haft otroligt mycket roligt ihop.

Samtidigt delade vännerna också tunga stunder. När Mona Tumba berättar om vad ”Lill-Babs” betytt för henne kommer tårarna.

– Usch nu börjar jag gråta igen. Det är inte lätt. Hon fanns alltid där.

Natten då Sven Tumba avled, den 1 oktober 2011, var ”Lill-Babs” hemma hos Mona Tumba.

– Vi satt och pratade och plötsligt var klockan 01. Då frågade jag om hon inte skulle gå hem. ”Gå hem? Jag ska sova här. Jag har tandborste och nattlinne med mig”, svarade Barbro.

– Jag hade bara en uppblåsbar madrass och jag sa ”herregud du sover inte bra på den”. Då sa hon ”jag ska sova här, punkt slut!”. Klockan 02.20 ringer de från sjukhuset och berättade att ”Nenne” hade gått bort. Och hon envisades med att vara där. Jag var så tacksam för att hon var hos mig. Det är konstigt det där.


LÄS MER: Lill-Babs hastiga farväl på sjukhuset 


Slutet kom hastigt. ”Lill-Babs" lades in på sjukhus i början av mars, bara veckor senare var den folkkära sångerskan död.

– Det låter hemskt men det var nog skönt att det gick snabbt.

Ni var en stark trio.

– Ja, när vi fick beskedet pratade jag mycket med Birgitta och vi har våra minnen. Och vi har varandra. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.