Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lill-Babs tårar – ville lägga av för barnen

Barbro ”Lill-Babs” Svensson ville sluta med turnerandet – för att få mer tid med barnen och barnbarnen.
Foto: SVT
Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
Foto: SVT
Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
Foto: SVT
Lill-Babs med döttrarna Kristin Kaspersen och Malin Berghagen.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
Foto: EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
Malin Berghagen, Kristin Kaspersen, Monica Svensson.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
1 / 8

Barbro ”Lill-Babs” Svensson ville sluta med turnerandet – för att få mer tid med barnen och barnbarnen. 

Hon grät när hon pratade om längtan efter familjen – något som skildras i den nya SVT-dokumentären ”Siw, Lill-Babs och Ann-Louise”. 

– Nu längtar jag alldeles för mycket. Det är den enda orsaken till att jag har lust att sluta, säger Barbro Svensson i filmen. 

I november förra året gjorde Barbro ”Lill-Babs” Svensson och vännerna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson sin sista spelning tillsammans. 

Turnén ”Tillsammans – 183 år” pågick i två år.

Den 26 november stod de tre vännerna tillsammans på scenen på Scala i Karlstad. 

Det var inte meningen att det skulle vara en avskedskonsert. Men det blev trions sista. 

Dokumentärfilmaren Susanne Cederberg var på plats för att föreviga konserten – hennes film, ”Siw, Lill-Babs och Ann-Louise”, visas i SVT1 på onsdag. 

Funderade på att sluta

I en intervju i logen berättar Barbro Svensson att hon funderade på att sluta med turnerandet. Hon var 79 då och hade aldrig riktigt slagit ned på takten eller levt pensionärsliv. 

– Jag tror jag ser på livet precis som jag alltid har gjort. Att jag vill leva livet. Slutar vi leva, då slutar vi vara nyfikna, då slutar vi leva. Fortsätt vara nyfiken och lek, och var intresserad av saker. Och längta, säger Barbro Svensson.


LÄS MER: Malin Berghagens fina ord om ”Lill-Babs” 


Hon säger i intervjun att hon kände en stor längtan – efter kvalitetstid med barnen och barnbarnen.

– Nu längtar jag alldeles för mycket. Det är den enda orsaken till att jag har lust att sluta. För att nu, när man börjar närma sig 80... Då är det liksom, jag måste träffa alla mina barn, och barnbarn, och alla kompisar. Inte bara träffa, jag måste få umgås. Så länge jag orkar. Nu orkar jag ju. Så det är därför jag just nu har lust att, nu gör vi inget mer. 

I intervjun börjar Barbro Svensson att gråta. 

– Jag är så rädd för att jag inte ska få uppleva mina barn och barnbarn. Och nu pratar vi inte mer om det för då börjar jag gråta, säger Lill-Babs.

Men samtidigt lockade scenerna. Då filmen spelades in var Barbro Svensson just i färd med att tacka ja till en folkparksturné tillsammans med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson. 

– Så kommer de och säger, ”Men du, folkparkerna i sommar...”. Det är ju jättekul. Jaha, jag säger bara ja till det, säger Barbro Svensson. 

Såg fram emot folkparksturnén

Siw Malmkvist tror inte att Barbro Svensson verkligen ville sluta turnera. 

– Det där har hon sagt i flera år. Nu ska hon trappa ner. Men det var kanske mest snack tror jag. Hon önskade kanske att hon skulle göra det. Samtidigt ville hon jobba, hon ville resa. Hon var sån. 

Siw Malmkvist säger att Barbro Svensson såg fram emot folkparksturnén.

– Det var hon ju entusiastisk över. Det var ju där vi började. Det betydde mycket för henne att göra den turnén. 


LÄS MER: Döttrarnas fina gest inför Lill-Babs begravning 


Men sjukdomen kom emellan. Dagar innan Barbro Svenssons 80-årsdag fick hon föras till sjukhus med hjärtsvikt. Där upptäcktes att hon hade cancer. Hon gick bort den 3 april i år. 

– Tyvärr blev det vår sista show. Det är hemskt, hemskt tråkigt. Aldrig mer får vi göra den showen. Det känns väldigt ledsamt, säger Siw Malmkvist.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.