Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lill-Babs sista underbara år – med sina döttrar

Malin Berghagen och Lill-Babs Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Lill-Babs och Kristin Kaspersen Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Barbro ”Lill-Babs” Svensson fick flera underbara år på slutet.

Sångerskan fortsatte att arbeta in i det sista, reste, ägnade sig åt motion och var omgiven av sin älskade familj.

I höstas beslutade dottern Malin Berghagen sig för att flytta hem till Sverige för att vara närmare sin mamma.

– Jag har haft en vansinnig tur med goda vänner, fantastiska barn och en underbar mamma, sa ”Lill-Babs” i januari.

Den 9 mars fyllde Barbro "Lill-Babs" Svensson 80 år. Den älskade artisten tvingades fira sin födelsedag från sjukhussängen men hade trots allt flera underbara år att blicka tillbaka på.

Sångerskan stod fortfarande, efter mer än sex decennier, på höjdpunkten av sin karriär – så sent som i höstas turnerade hon tillsammans med Anne-Louise Hanson och Siw Malmkvist med föreställningen ”Tillsammans med 183 år”.

De senaste åren gjorde Lill-Babs mellan 80-100 spelningar enligt managern Jan-Olov "Joffe" Enbom.

Samtidigt reste hon mycket – så sent som i januari var Lill-Babs på Gran Canaria där hon gav flera utsålda spelningar på Playa del Sol. I oktober var hon på semester i Cannes tillsammans med vänner.

https://www.instagram.com/p/BauTq5SFdXN/?hl=sv&taken-by=lillbabsofficial

Hon var också omgiven av familjen. Julafton firades med såväl döttrarna Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen som de många barnbarnen.

När Lill-Babs gick bort kärlekshyllades hon av döttrarna.

”Hennes hjärta har slagit många sköna slag för publiken, familjen, kolleger och vännerna men nu får det vila", skriver Kristin Kaspersen på Instagram.

”Barbro 'Lill-Babs' Svenssons torg i Järvsö börjar fyllas av blommor. I kväll är kyrkan i Järvsö öppen till 20.30 för kondoleanser. Fina mamma... så älskad”, skriver Malin Berghagen.

https://www.instagram.com/p/BhHFAs3lq6Z/?hl=sv&taken-by=mberghagen

Malin Berghagens beslut för sin mammas skull

I oktober berättade dottern Malin Berghagen dessutom att hon bestämt sig för att flytta hem till Sverige efter fyra år i Palma, Mallorca.

Detta för att komma närmare sin mamma.

– Mamma fyller 80 i mars, vilket är helt otroligt. Vi ska ha mycket fest och det är roliga saker som händer. Men det betyder också att man tänker mer på att spendera tid med henne. Nu tror jag ju att mamma kommer överleva oss allihopa, hon är så himla envis. Men man värderar ändå det. Det gäller även för pappa, berättade Malin Berghagen då.

https://www.instagram.com/p/BelGvA6BYjt/?hl=sv&taken-by=lillbabsofficial

Lill-Babs var också noga med att hålla sig i form. När Lill-Babs var med i TV4-programmet ”Anders knackar på” grät hon när programledaren Anders Öfvergård lagade hennes pool så att hon skulle kunna fortsätta sin simträning.

Hon ägnade också mycket tid åt en annan stor passion i livet, nämligen golf. När Expressen intervjuade henne i januari hade hon precis gått 18 hål.

– Jag har haft en vansinnig tur med goda vänner, fantastiska barn och en underbar mamma. Familjen har alltid betytt väldigt mycket för mig. Min mamma är fortfarande ryggraden i vår familj, det var för henne jag byggde huset i Järvsö 1973-1974. Hon sitter i väggarna, sa Lill-Babs då.

Sångerskan berättade också att hon träffade sina barn och barnbarn så ofta hon kunde.

– Vi tar ju våra chanser. Det går inte att säga hur många gånger det går utan vi får ta de chanser som kommer. Vi är väldigt rädda om de stunder som vi får tillsammans.

Lill-Babs ville inte gå i pension

Lill-Babs hade inga några tankar på att gå i pension.

– Haha, märks det att jag gillar mitt jobb alltså? Ja du efter 65 år utan comeback så gör man nog det, sa en skrattande Lill-Babs i januari innan hon tillade:

– Men jo, jag säger ofta att jag vill ta det lugnt. Jag älskar mitt jobb men jag skulle också önska att jag var mer ledig så att jag kunde vara tillsammans med mina barn och barnbarn och resa mer. Men så har ju mitt liv varit och jag kan ju inte klaga på mitt liv som har varit så fantastiskt. Man kan ju bara älska det här.

När Lill-Babs blev sjuk var familjen hos henne hela tiden och när Malin Berghagen såg vilken usel mat hennes mamma fick på sjukhuset reagerade hon starkt och tillsammans med sina syskon såg hon till att Lill-Babs fick bättre mat.

På sin 80-årsdag hyllades Lill-Babs va dottern Kristin Kaspersen.

”Du är alltid nära, alltid en hjälpande hand, alltid blommor när du hälsar på, är du barnvakt så hinner du stryka och tvätta allt i hela lägenheten och skämma bort grabbarna. Du har alltid sagt 'varför ska man vara arg eller sur? Nej det är jobbigt, mycket härligare att vara glad och snäll'. Du är den snällaste och mest godhjärtade människa jag vet! Grattis på födelsedagen världens bästa mamma och mormor! Vi älskar dig så galet mycket!”, skrev Kristin Kaspersen då.

Malin Berghagens hyllning till Lill-Babs

Även Malin Berghagen hyllade sin mamma i ett inlägg på Instagram där hon publicerade en bild på sin mamma klädd i bikini.

”Älskade mamma på den här bilden var du 40 år. Du gjorde reklam för en bikini. Du är ju bara helt otrolig! Idag fyller du 80 år och vi pysslar om dig på grund av att du troligen har jobbat för mycket de senaste åren”, skrev Malin Berghagen och fortsatte:

”Du går in och diskar på restaurangen du just ätit om du märker att personalen har för mycket att göra. Du har lärt mig så otroligt mycket. Framför allt att godhet, vänlighet och omtänksamhet alltid vinner. Och sträcka ut sin hand när någon behöver. Jag älskar dig så oerhört mycket”.

Lill-Babs hyllades även av sin hemort Järvsö, där hon i år fick sitt eget torg.

– Det är fantastiskt vad jag får vara med om, det är inte klokt, sa ”Lill-Babs” då till Helahälsingland.