Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lill-Babs missade sista stunden med vännerna

Siw Malmkvist, Ann-Louise Hanson och Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Ann-Louise Hanson, Barbro ”Lill-Babs” Svensson och Siw Malmqvist gjorde i höstas den landsomfattande turnén ”Tillsammans i 183 år”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN

Dokumentären ”Siw, Lill-Babs och Ann-Louise” visar stjärntrion Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansons sista spelning i Karlstad i höstas.

Men Lill-Babs hann aldrig se dokumentären med dem - utan tvingades ställa in, och hade i stället sms-kontakt med filmskaparen Susanne Cederberg.

– Hon skrev jättefina sms, säger Susanne Cederberg.

På onsdagskvällen sände SVT dokumentären ”Siw, Lill-Babs och Ann-Louise”. Det blev den sista filmen Lill-Babs medverkade i.

Dokumentärfilmen visar Lill-Babs, Ann-Louise Hansons och Siw Malmkvists - alla tre giganter inom svensk showbiz - show på Scala i Karlstad den 26 november. Konserten skulle komma att bli stjärntrions sista. 

Siw Malmqvist har känt Lill-Babs sedan 1950-talet. De uppträdde ofta tillsammans och var nära vänner.

– Tänk ändå att vi inte visste det. Vi hade ingen aning om att hon var sjuk då. Det var precis som vanligt, hon var som vanligt. Jag tyckte hon hade lite dåligt flås. Men det märke man inte. Det enda man märkte var att hon gick lite grann som att hon hade lite ont i knäna eller höften, säger Siw Malmqvist.

Siw Malmqvist trodde att krämporna tillhörde åldern - och tanken på att inte få stå på scen tillsammans igen är tung. 

– Spelningen i Karlstad blev den allra sista. Det är så fruktansvärt sorgligt. Det visste vi inte då, att det skulle bli den sista. Jag har inte ord för hur ledsamt det känns, säger hon.

Siw Malmqvist berättar att vännerna skulle ha ätit middag och sett ”Siw, Lill-Babs och Ann-Louise” ihop, alla tre. 

– Vi skulle ha sett den innan hon dog. Då skulle vi bli bjudna hem till Susanne Cederberg, säger hon.

Men middagen blev aldrig av, och Lill-Babs fick aldrig se dokumentären.


LÄS MER: Så blir Lill-Babs begravning i Järvsö 

Sista sms:en

Filmskaparen Susanne Cederberg, journalist och tv-producent, berättar om sms-kontakten hon hade med Barbro Svensson.

– Hon skrev jättefina sms. Innan middagen frågade jag henne, är det någonting du inte äter? Då svarade hon att hon inte var så förtjust i majonnäs och blaskig havregrynsgröt. Hon hade en otrolig humor. Jag skrev att jag lovar, det blir ingen havregrynsgröt. 

– Hon var ju en fantastisk person. En otroligt fin person tycker jag. Det är precis så som alla säger, hon var väldigt generös och kärleksfull, säger Susanne Cederberg.

I den sista filmen om Barbro Svensson berättade hon själv om känslorna inför sin egen död.

– Jag är så rädd för att jag inte ska få uppleva mina barn och barnbarn. Och nu pratar vi inte mer om det för då börjar jag gråta, sa hon.

Dagar innan Barbro Svenssons 80-årsdag fick hon föras till sjukhus med hjärtsvikt. Där upptäcktes att hon hade cancer. Hon gick bort den 3 april i år.


LÄS MER: Döttrarnas kärleksfulla farväl till Lill-Babs 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.