Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lill-Babs sista dagar – hon visste inte hur sjuk hon var

Vännerna berättar nu om Lill-Babs sista tid.
Foto: PERNILLA WAHLMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Vicky von der Lancken och Lill-Babs i december 2015.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Barbro ”Lill-Babs” Svensson visste inte hur sjuk hon var. 

Under tisdagen chockades svenska folket av beskedet att den folkkära artisten gått bort efter att ha drabbats av hjärtproblem och cancer.

Nu berättar vännerna om sorgen, saknaden och den sista tiden.

– Vi kramades och sa att vi ses igen, säger vännen Vicky von der Lancken om sista mötet.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson stod på scen i 65 år. Och det var något hon tänkte fortsätta med. Men i början av mars tog det stopp när Lill-Babs lades in på sjukhus efter att ha drabbats av akut hjärtsvikt.

”Lill-Babs” tillbringade sin 80-årsdag på sjukhuset och tvingades ställa både in sin födelsedagsfest och flera inplanerade konserter.

Förhoppningen var att sångerskan skulle tillfriskna. Men efter en läkarundersökning fick familjen ett mörkt besked. Lill-Babs hade drabbats av en elakartad cancer.

Under tisdagen kom beskedet att ”Lill-Babs” somnat in, bara veckor efter att hon lades in på sjukhus.

Döttrarna var vid ”Lill-Babs” sida

Döttrarna Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen har hela tiden funnits vid sin mammas sida.

”Familjen har varit runt mamma varje dag sedan hon kom till sjukhuset och hon somnade in lugnt och stilla i dag på förmiddagen. Nu vilar hennes själ hos mamma Brita”, skriver Kristin Kaspersen och Malin Berghagen på Instagram.

”Lill-Babs ”levde sitt liv i ett rasande tempo – att hon fick tillbringa sin sista tid på sjukhus var en märklig känsla för vännerna. Beskedet om hennes bortgång togs emot med chock och bestörtning hos kollegerna i SVT-serien "Bonusfamiljen".

– Det här går inte att ta in. Jag kan inte förstå att hon är borta, säger motskådespelaren Marianne Mörck och menar att vännens sjukhusvistelse bara kändes som en ”tillfällig sak”.

– Hon var ju bara där för att bli frisk och sedan komma tillbaka som förut, säger hon till GP.

Barbro "Lill-Babs" Svensson och Marianne Mörck spelade tillsammans i "Bonusfamiljen"
Foto: Ulrika Malm/SVT

Enligt Siw Malmkvist, som turnerade med Lill-Babs så sent som förra året, kom dagens dödsbud oväntat, trots att hon visste att sångerskan var sjuk.

– Jag kan inte ta till mig att hon är borta även om jag visste varthän det barkade. Men nu när det är så vill jag inte ta åt mig att hon inte finns mer – det är obegripligt för mig, trots att hon var sjuk, säger hon till SVT.

Nöjesproducenten Vicky von der Lancken var en av ”Lill-Babs” äldsta vänner. Hon träffade ”Lill-Babs” förra torsdagen tillsammans med deras gemensamma vän, tv-producenten och regissören Karin Falck. Vicky von der Lancken träffade även ”Lill-Babs” på sjukhuset när hon fyllde år.

– Vi har alltid behållit en väldigt fin kontakt. Vi har varit med om så många fantastiska minnen, säger Vicky von der Lancken.


LÄS MER: Lill-Babs är död 


Hur var det sista mötet?

– Vi pratade om nästa gång vi skulle ses, att vi skulle sätta oss ner och titta på de första showerna vi gjorde tillsammans. Karin skulle leta fram dem. Sedan skulle vi sätta oss ner, titta, minnas och skratta. Vi kramades och sa att vi ses igen.

Vicky von der Lancken
Foto: JOHAN JEPPSSON/ EXPRESSEN

– Hon satt i sin fåtölj och skrattade men man kunde känna att det var en ansträngning. Men Barbro var en kämpe. Hon var verkligen den godaste av de goda, en riktig människovän. Jag känner en så stor sorg och kommer ha kvar alla underbara minnen i mitt hjärta.

Rolf Friberg: "Visste hur illa det var ställt"

Rolf Friberg och Barbro ”Lill-Babs” Svensson var ett par under 80-talet.

– De fem, sex år vi fick tillsammans var några av de lyckligaste i mitt liv. Vi hade väldigt trevligt ihop, säger han. Trots att Rolf Friberg och Lill-Babs inte varit ett par på många år har de hållit kontakten.

– Barbro stängda aldrig dörren till någon av sina bekanta. Det gällde både professionellt och privat. Vi hade en väldigt trevlig kontakt, en andlig kontakt som betyder att man inte alltid måste ha en fysisk kontakt, säger Rolf Friberg.

Lill-Babs och Rolf Friberg var ett par under 80-talet
Foto: PETER BERGGREN / PRESSENS BILD

Under ”Lill-Babs” sista tid hade han kontakt med hennes döttrar Malin Berghagen och Kristin Kaspersen.

– Jag visste hur illa ställt det var så jag var lite förberedd tack och lov, säger Rolf Friberg.

Han tog dock emot dödsbeskedet med stor sorg på tisdagen.

– Men vi har ändå många fina minnen tillsammans och inget varar för evigt.

Vännerna om Lill-Babs sista tid

Lasse Berghagen, som var gift med Barbro Svensson mellan 1965–1968 besökte sin exfru på sjukhuset för bara några dagar sedan.

– Jag var uppe till henne häromdagen på sjukhuset. Då sov hon. Jag vet inte om hon hade ont men jag vet att hon jobbade in i det sista. Hon var en fajter, säger han.

Lasse Berghagen berättar att han fick beskedet av hans och Barbro Svenssons dotter Malin Berghagen, som paret fick 1966.

– Det känns väldigt tomt. Hon har betytt väldigt mycket för mig för mig och min karriär. Hon var en bra kompis, godhjärtad. Men döden måste man acceptera. Utan mörker finns inget ljus. Nu får hon vila i frid. Vi kommer att minnas henne som en underbar människa.

”Lill-Babs” tidigare manager Eva Rodhe är en av de som sörjer  efter tisdagens tragiska dödsfall.

– Jag har inga ord att sätta på min sorg, min bästa vän har lämnat oss. Just nu känner jag bara en stor tomhet, säger Eva Rodhe.

Eva Rodhe
Foto: LEIF JACOBSSON

Vicky von der Lancken:

– Jag har känt henne i 43 år och arbetade tillsammans med henne i tolv år. Hon var en otroligt vänlig och god människa. Så jordnära och positivt inställd till tillvaron. Hon såg kärleken, säger Vicky von der Lancken och fortsätter:

– Hon var älskad av hela Sverige och hon älskade verkligen sin publik. Jag är så tacksam för allt hon har lärt mig och som jag tagit till mig. Som artist var hon outstanding, man trodde på vartenda ord hon sjöng. Hon var en mästare på det.

Samtidigt fanns det även tillfällen då ”Lill-Babs” var sorgsen.

– Det är klart, hon var inte övermänsklig. Visst var hon sorgsen och ledsen ibland men hon lät inte små förtretligheter ta över utan hon tänkte positivt.


Vicky von der Lancken tillsammans med Lill-babs 2016.
Foto: EXPRESSEN

”Lill-Babs” drabbades av hjärtflimmer för första gången 2004 men sångerskan fortsatte att jobba på i samma rasande tempo som hon alltid gjort – de senaste åren har hon enligt managern Jan-Olov "Joffe" Enbom gjort mellan 80-100 spelningar. När hon blev sjuk i mars tvingades Lill-Babs dock ställa in flera planerade uppträdanden – bland annat i Stockholm, Södertälje och Borås. Även hennes stora födelsedagskalas fick ställas in och flyttas fram.

Födelsedagen firades på sjukhuset och från sjukhussängen skickade ”Lill-Babs” en hälsning via sin dotter Malin Berghagen.

”Vi har läst alla hälsningar på sociala medier och hennes mobil för henne och hon har bett oss tacka alla från henne”, skrev Malin Berghagen då i ett sms. 

Förhoppningen var att ”Lill-Babs” snart skulle få komma hem från sjukhuset.

– Läkarna vill hellre förekomma än förekommas. Det krävs ju medicineringar och ändringar av mediciner. Hon har ju haft flimmer ganska länge. Det är det de håller på att utreda nu, vad de ska göra och se till så att hon får rätt medicinering, sa Jan-Olov Enbom då.

Men så blev det inte. En månad senare somnade ”Lill-Babs” in.

”Vår älskade mamma, syster, mormor, gammelmormor, faster och moster har nu somnat in lugnt och stilla efter en kort tids sjukdom. Hennes hjärta har slagit många sköna slag för publiken, familjen, kolleger och vännerna men nu får det vila. Mamma kom in akut för hjärtsvikt och då upptäcktes en elakartad cancer. En kombination som blev för tuff för vår så annars envisa och starka mamma”, skriver döttrarna Kristin Kaspersen och Malin Berghagen på Instagram.

Lill-Babs och Lasse Berghagen tillsammans 1965.
Foto: STAFFAN JOHANSSON / SYDSVENSKAN / IBL B / IBL BILDBYRÅ SYDSVENSKAN BILD/ KVP / IBLAB

Lill-Babs hade planer inför framtiden

”Lill-Babs” bodde själv i Järvsö de sista åren. Hennes sista tv-framträdande blev i TV4-programmet "Anders knackar på". Där berättade hon om ensamheten.

– Hon tycker att det är väldigt jobbigt... hon kan känna att det är skönt att leva själv men ensamheten gnager rätt hårt på henne. Därför är tv:n alltid på för det blir ju sällskap hemma. Det är ensamheten som blir tråkig för henne tror jag, berättade programledaren Anders Öfvergård, som även kände Lill-Babs privat, då.

Barbro Svensson sa själv så här till Expressen:

– Det är fantastiskt att få vara själv, men det är aldrig roligt att vara ensam. Och det tror jag att alla kan känna. Ensamheten är inte rolig för någon människa. Men sedan kan man tycka att det är jätteskönt att vara ensam ibland.


LÄS MER: Lill-Babs planerade för en sommarturné


Samtidigt hade ”Lill-Babs” sin familj som alltid fanns där.

– Jag har haft en vansinnig tur med goda vänner, fantastiska barn och en underbar mamma. Familjen har alltid betytt väldigt mycket för mig. Min mamma är fortfarande ryggraden i vår familj, det var för henne jag byggde huset i Järvsö 1973-1974. Hon sitter i väggarna.

Så sent som i januari berättade hon för Expressen om sina framtidsplaner.

– Vi ska ut och turnera i sommar och i dag flyger jag till Malmö fram och tillbaka för en PR-grej, det är folkparkerna som presenterar sitt sommarprogram. Det är bara över dagen men det är mitt liv, sa hon då.

”Lill-Babs” var mån om sin kropp och både simmade och golfade. När sångerskan fick frågan om hon inte ville trappa ner skrattade hon.

– Haha, märks det att jag gillar mitt jobb alltså? Ja du efter 65 år utan comeback så gör man nog det, sa hon och tillade:

– Men jo, jag säger ofta att jag vill ta det lugnt. Jag älskar mitt jobb men jag skulle också önska att jag var mer ledig så att jag kunde vara tillsammans med mina barn och barnbarn och resa mer. Men så har ju mitt liv varit och jag kan ju inte klaga på mitt liv som har varit så fantastiskt. Man kan ju bara älska det här.

”Lill-Babs” blev 80 år gammal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.