Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lill-Babs okända dotter om sista mötet med mamman

Hemmets Journal nr 30 2019.
Barbro ”Lill-Babs” Svensson.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÒN
Monica Svensson är Barbro ”Lill-Babs” Svenssons äldsta dotter.
Foto: Thomas Carlgren / Fotografen Thomas Carlgren AB
Kristin Kaspersen, Monica Svensson och Malin Berghagen på mamma Lill-Babs begravning i Järvsö.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Monica Svensson är Lill-Babs okända dotter – som i alla år stått i skuggan av sina berömda systrar Malin och Kristin.

Nu berättar hon öppenhjärtigt för Hemmets Journal om sista mötet med mamman, om sin livsändring efter Lill-Babs död och om sin egen utmattningsdepression tidigare.

– När hon dog förlorade jag inte bara min mamma utan också min bästa vän, säger Monica. 

Monica Svensson, 64, bor i Järvsö i Hälsingland där hon bland annat står bakom Lill-Babs museum. Barbro Svensson var bara 16 år när hon fick Monica tillsammans med en man från Järvsö – och den senare så berömda artisten Lill-Babs berättade ofta att det var en avgörande händelse i hennes liv att bli mamma så tidigt.

Storasyster Monica valde en karriär utanför rampljuset till skillnad från sina kända yngre systrar, skådespelaren Malin Berghagen, 53, och programledaren Kristin Kaspersen, 49.  Hon säger att systrarna ”föddes in i branschen”, men att hon själv har valt bort offentligheten.

Berättar om livet och sorgen

Men nu träder hon fram och berättar om sitt liv och om sorgen efter mamman för Hemmets Journals reporter Linda Andersson i en lång intervju.

– När mamma blev sjuk fick vi i familjen för första gången ha henne helt för oss själva, vilket var oerhört skönt. Vi fick en jättefin sista tid tillsammans. Även om det gick väldigt, väldigt fort hann vi ändå ta till oss att hon inte skulle överleva, säger hon.

Monica berättar att hennes dotter Sara fyllde år sex dagar före Lill-Babs död. Mormodern var mycket trött på slutet, men när familjen skulle sjunga för Sara som var på resa i Spanien satte sig Lill-Babs upp i sängen och ”sjöng för full hals”.

Sara hann hem från Spanien och Monicas barnbarn Elina hann hem från Australien för att ta farväl av Lill-Babs. På påskafton förra året samlades hela familjen på Stockholms sjukhem där Lill-Babs vårdades.

”Hon kände att vi var där”

– Vi satt och åt påskmiddag i avdelningens matsal och gick in till mamma med jämna mellanrum. Jag tror absolut att hon kände att vi var där, säger Monica till Hemmets Journal.

Hon och dottern fick dödsbudet i telefon från Kristin Kaspersen när de var på väg till sjukhemmet. Monica berättar om när hon såg sin mamma sista gången. Hela familjen satt vid Lill-Babs säng.

– Mamma såg ut precis som om hon låg och sov. Det fanns ingenting i hennes ansikte som avslöjade hennes sjukdom. Hon var lika brunbränd och vacker som hon varit en vecka tidigare. Det är jätteskönt att få bära med sig det sista minnet av henne, säger hon till tidningen.

Köpte grannhuset

En kort tid efter Lill-Babs död kom Monica att genomföra en förändring i sitt liv. Hon och hennes man flyttade in i ett hus strax intill mammans trävilla i Järvsö. Grannhuset blev plötsligt till salu – och de köpte det.

– Det kändes som att det var meningen att jag och min man skulle köpa huset, så det gjorde vi. När jag sitter i vårt vardagsrum ser jag mammas hus. I början tänkte jag: Men hon kommer ju tillbaka. Jag var så van vid att hon reste mycket och var borta långa tider. Fast till slut blev jag tvungen att inse att nej, mamma kommer inte tillbaka, säger Monica till Hemmets Journal.

Monica har bott i Stockholm där hon arbete inom vården, på kontor och i tygaffär. Efter återkomsten till Järvsö drev hon fiket Lill-Babs Caffär och jobbade i mammans hotell. I dag är hon receptionist på Järvsöbaden.

Står bakom Lill-Babs museum

Tillsammans med systrarna står hon också bakom det nyöppnade Lill-Babs museum i Järvsö.

Hon berättar att hon stod mycket nära sin mamma, bland annat på grund att åldersskillnaden var så liten, och att hon i dag har en mycket god relation till sin pappa, som bor i Järvsö. Hon har två bröder på pappans sida.

– Det skilde bara 16 år mellan henne och mig. När hon dog förlorade jag inte bara min mamma utan också min bästa vän. Men jag pratar fortfarande med henne varje dag och känner också av hennes närvaro. Hon har sina egna små subtila sätt att tala om att hon fortfarande finns med oss, säger Monica och tillägger att hon inte har ”hunnit bearbeta min sorg ordentligt”.

Gick in i väggen

Monica Svensson är gift med Gunnar, 67, och har barnen Jennifer, 44, Stefan, 34, och Sara, 32 från tidigare relationer samt barnbarnet Elina, 23.

För tio år sedan drabbades Monica av en livskris. Hon gick in i en utmattningsdepression eftersom hon arbetade för mycket och inte lyssnade på kroppens varningssignaler. 

– En dag gick det inte längre. Jag kollapsade och var borta från arbetslivet helt i tre–fyra år. Med tiden har jag tvingats acceptera att jag aldrig kommer att bli fullt återställd. Numera jobbar jag halvtid och är pensionär den övriga tiden, säger hon till Hemmets Journal.

Expressen har sökt Monica Svensson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.