Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lill-Babs döttrar maxade sista åren med mamma

Barbro "Lill-Babs" Svensson med sina döttrar Monica, Malin och Kristin.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Barbro "Lill-Babs" Svensson.
Foto: PERNILLA WAHLMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Mona Tumba och ”Lill-Babs”
Foto: kalle karlsson / privat
Barbro "Lill-Babs" Svensson och prinsessan Birgitta.
Foto: CHARLES HAMMARSTEN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB
Barbro ”Lill-Babs” Svensson tillsammans med vännerna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Barbro ”Lill-Babs” Svensson spelade mycket golf.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND
Barbro "Lill-Babs" Svensson och prinsessan Birgitta.
Foto: Privat
1 / 8

Fram tills att ”Lill-Babs” las in på sjukhus var hon lika aktiv som någonsin tidigare. 

Så här maxade sångerskan sina sista år – hon åkte på resor med sina döttrar, spelade golf i solen med vänner och jobbade in i det sista. 

– Hon var ju så pigg när hon var här och hade inte ont någonstans, säger vännen Mona Tumba.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson blev 80 år gammal.

Fram till att hon lades in på sjukhus för hjärtflimmer levde hon ett väldigt aktivt liv. ”Lill-Babs” var känd för sin arbetsmoral och sista åren gjorde sångerskan mellan 80-100 spelningar, enligt managern Jan-Olov "Joffe" Enbom.

Utöver jobben – höstens turné med Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson blev en stor succé – maxade ”Lill-Babs” sina sista år tillsammans med familj och vänner.

Döttrarna tillbringade mer tid med sin mamma och Malin Berghagen, som bott fyra år i Mallorca, bestämde sig tidigare i våras för att hon skulle flytta hem till Stockholm igen, dels för att få vara mer med sin mamma på ålderns höst.

– Det betyder att man tänker mer på att spendera tid med henne. Mamma tycker det är jättemysigt, berättade Malin Berghagen då.

Barbro "Lill-Babs" Svensson.
Foto: DAN NORRÅ / STELLA PICTURES DAN NORRÅ

Umgicks in i det sista med vänner och familj

”Lill-Babs” firade alltid jul med sin familj, och så sent som förra året träffades Kristin Kaspersen, ”Lill-Babs”, och artistens exmake och tillika Kristin Kaspersens pappa Kjell Kaspersen för att fira en ”för-jul”.

– Vi är goda vänner nu och det har vi alltid varit. Vi ska vara tillsammans med vår dotter, berättade Kjell Kaspersen då. 

”Lill-Babs” ägnade sig också åt en stor passion i livet – nämligen golf. I oktober förra året hälsade ”Lill-Babs” och prinsessan Birgitta på hos vännen Mona Tumba, som bor i Florida.

– Vi fick en underbar vecka tillsammans och det får man leva på. Barbro och Birgitta spelade golf med min son Johan varenda dag. Sedan hade vi det så mysigt på kvällarna. Det var bara vi som var tillsammans. Vi åt frukost och gick på stranden, säger Mona Tumba och fortsätter:

– Vi går ju så långt tillbaka och har så många minnen. Hon var ju så pigg när hon var här och hade inte ont någonstans.


LÄS MER: Lill-Babs sista fest med vännerna 


”Lill-Babs” arbetade hårt

”Lill-Babs” reste mycket under sina sista år. 

I januari hade ”Lill-Babs” och Ann-Louise Hanson en härlig utekväll på Kanarieöarna där champagnen flödade.

– Vi var ett helt gäng som var ute och åt och höll i gång långt in på småtimmarna och vi tanter gick till och med på nattklubb. Vi hade det så roligt. När vi rullade hem från nattklubben tog hon min hand och så gick vi där som två småtjejer och vandrade i mörkret under de glimmande stjärnorna. Det är ett sagolikt minne att tänka på, säger hon.

I oktober förra året var ”Lill-Babs” dessutom på semester i Cannes och flera gånger åkte hon också till Mallorca för att hälsa på Malin Berghagen.

– Jag har haft en vansinnig tur med goda vänner, fantastiska barn och en underbar mamma. Familjen har alltid betytt väldigt mycket för mig, sa ”Lill-Babs” i januari.

”Lill-Babs” arbetade hårt, samtidigt fanns det tillfällen då hon kände att det var läge att börja varva ner.

– Jag säger ofta att jag vill ta det lugnt. Jag älskar mitt jobb men jag skulle också önska att jag var mer ledig så att jag kunde vara tillsammans med mina barn och barnbarn och resa mer. Men så har ju mitt liv varit och jag kan ju inte klaga på mitt liv som har varit så fantastiskt. Man kan ju bara älska det här, sa ”Lill-Babs” när Expressen intervjuade henne i januari.

Barbro "Lill-Babs" Svensson, prinsessan Birgitta.
Foto: FREDRIK HESSMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Vännerna uppmanade ”Lill-Babs” att ta det lugnare

Och det fanns de som försökte få ”Lill-Babs” att ta det lite lugnare på ålderns höst.

Siw Malmkvist berättar att hon och Ann-Louise Hanson åkte upp till Järvsö för att träffa ”Lill-Babs”, och där pratade de om att hon borde varva ner.

– Jag kommer så väl ihåg det för vi var uppe hos henne i Järvsö. Då sa jag till henne ”men varför bor du inte här för gott? Här kan du sitta och ha det gott och titta ut över den vackra utsikten?”. Nej, sa hon då, ”jag måste ju jobba. Men jag bor ju här också”, säger Siw Malmkvist. 


LÄS MER: Lill-Babs sista dagar – visste inte hur sjuk hon var 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.