Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lili och Susies uppbrott och den stora saknaden

Susie och Lili Päivärinta.
Foto: Peter Knutson
Susie och Lili Päivärinta.
Foto: Peter Knutson
Lili och Susie 1990.
Foto: ROGER TILLBERG / IBL

Lili och Susie Päivärinta arbetar återigen på nya låtar med samma gäng som på 1980-talet.

Nu berättar popduon om hur de hanterade hysterin under succéåren – och om hur uppehållet på nästan tio år var nödvändigt.

– Vi kom nära varandra som systrar igen, säger Lili.

De är det första syskonparet som deltar i ”Så mycket bättre” på TV4.

Årets säsong spelades in i juni under coronarestriktioner med sammanlagt 13 artister. Plura Jonsson, Markus Krunegård och Ana Diaz var de tre musiker som bodde på pensionat Grå gåsen under hela inspelningen. Övriga stannade under en begränsad tid.

Lili Päivärinta, 54, beskriver upplägget som intensivt.

– När man kommer in som vi gjorde och är med i typ tre avsnitt blir det väldigt mycket. Alla intervjuer och allting måste samlas på de dagarna. Det var väldigt hektiskt kan man lugnt säga, säger hon.

Susie Päivärinta, 56, håller med.

– Det är inte så harmoniskt som det ser ut. Jag tyckte det var rätt stressigt faktiskt. Nu med covid-19 var det lite speciellt. Men det var spännande och kul, en ny erfarenhet.

Lili & Susie

Susanne Päivärinta föddes 1964 och Inga-Lill Päivärinta 1966.

De turnerade med Suzzies orkester 1984 när de upptäcktes av skivbolaget EMI under ett tv-framträdande. Debutalbumet ”Lili & Susie” släpptes 1985. Ett par år senare slog de igenom rejält när låten ”Oh mama” blev en hit.

Bland deras andra hitlåtar finns ”Bara du och jag”, ”We were only dancing” och ”What's the colour of love”.

1989 medverkade de i Melodifestivalen med låten ”Okey okey!”, som hamnade på en femteplats. 2009 var de återigen med i Melodifestivalen, då med ”Show me heaven”.

Systrarna är vid sidan av musiken även kända för sitt stora engagemang för djurens rättigheter.

Susie har tre barn med hockeyprofilen Stefan ”Myran” Gustavson.

Lili delar sedan många år livet med särbon Pär Sjödin.

Lili och Susie: ”Vi möttes där vi slutade”

Systrarna slog i genom som artister i mitten av 1980-talet.

De turnerade tillsammans med Suzzies orkester innan de satsade vidare som duon Lili & Susie. Förutom Suzzie Tapper samarbetade de då med Ola Håkansson, Tim Norell och Anders Hansson som låtskrivare och producenter.

När de skulle tolka de andra artisternas låtar inför ”Så mycket bättre” tog de återigen hjälp av Anders Hansson.

Lili berättar att det var något de funderat på och pratat om genom åren. Men tillfället hade aldrig varit rätt – förrän nu.

Väl tillbaka i studion var det som om tiden stått still.

– Det var så märkligt. När vi jobbade med en av låtarna så bara stannade vi upp, ”känner ni”, sa alla. Just den magin som vi hade på 80-talet infann sig. Det var häftigt. Vi möttes där vi slutade för över 30 år sedan. Samma känsla igen, säger Lili.

– Vi behövde inte traggla. Han hittade direkt och vi hittade direkt, hur vi skulle göra låtarna. Vi har jobbat med många producenter genom åren och det är inte så ofta man känner det här, att allt funkar.

Det nygamla samarbetet har fortsatt med två nyskrivna låtar. Och med fler på gång. Förhoppningen är att det ska resultera i ett nytt album.

– Nu har vi kommit i gång igen med nytt material. Så oavsett vad ”Så mycket bättre” ger så har det gett oss det här, och det är helt fantastiskt, säger Susie.

Folkparksturné fick ställas in

De tycker året började lovande. En turné var planerad under våren och sommaren. De hade arbetat hårt med konceptet ”80-talsnatt” – en folkparksturné med Micke ”Syd” Andersson och artister som Ankie Bagger och Herreys.

Men allt grusades av coronapandemin.

– Alla artister sitter i samma båt. Vi har inget annat jobb. Det är en tuff situation och man hade inte trott att det skulle hänga i så länge. Vi sökte inte krisstödet först. Men nu börjar det bli riktigt jobbigt, säger Lili.

Samtidigt finns det ljusglimtar.

– Vi har haft mer tid att skriva, att jobba med nya låtidéer och också gå tillbaka och titta på gamla idéer. Det är väl det som har varit bra med det här, säger Susie.

”Det var hysteriskt”

Efter albumdebuten ”Lili & Susie” 1985 rullade det på i några år för systrarna med hitlåtar och succé på de europeiska dansgolven.

När genombrottet kom på allvar 1987 med svensktoppsettan ”Oh mama” var hysterin total. Förtrollade killar svimmade och fick åka till sjukhus vid deras konserter. Systrarna eskorterades av polis.

Trots den omskakande framgången tycker systrarna att de behöll fotfästet.

– Det var hysteriskt, men vi hade jobbat hårt innan. Vi kom också från en musikfamilj där vi sett hur pappa och brorsan kämpat. Vi var nog inställda från början på att det var hårt jobb, säger Susie och fortsätter:

– Vi har också alltid varit väldigt ”vi” med publiken. Vi känner en stor gemenskap. Vi har aldrig tagit något för givet och står ödmjuka inför att ha fått göra det här.

De visste att de ville satsa på musiken redan som små barn och började tidigt vara med i olika band. Lili hoppade av sista året i gymnasiet.

– Vi hade jobbat i flera år innan vi slog igenom, bland annat i Suzzies orkester. Vi kände på turnélivet och kände att det var ett jäkla slit. Vi jobbade stenhårt på de olika bitarna, med att vara ute och sjunga, sjunga i studion, och lärde oss den hårda vägen. När vi väl slog igenom var vi redo. Genomslaget kom rätt fort men arbetet innan gjorde att vi klarade av det bra, säger hon.

Lili minns ett tillfälle mitt i hysterin då de förstod att det var på riktigt.

– Vi båda sa till varandra, ”Nu börjar det och det kommer vara hårt jobb”. Jag tror vi har det även i dag. Man hade inte hållit så länge annars.

Uppehåll på tio år – nu aktuella i ”Så mycket bättre”

Musikkarriären mattades under första halvan av 1990-talet. Lili och Susie släppte ett samlingsalbum och försökte sig på en comeback 1996 med ett par singlar.

Kring millennieskiftet bestämde de sig för att upplösa gruppen och satsa på egna projekt.

Lili fördjupade sitt arbete med att rädda och ta hand om skadade vilda djur med stiftelsen Djurens ö. Verksamheten skildrades i ett tv-program med samma namn. Susie startade upp sitt produktionsbolag och började skriva låtar till andra artister. Hon släppte också soloalbumet ”In the sun”.

Det dröjde till 2009 innan systrarna återkom som musikalisk duo på de stora scenerna, då med låten ”Show me heaven” i Melodifestivalen.

När systrarna ser tillbaka på det tioåriga uppehållet inser de att det var välbehövligt. Antagligen nödvändigt.

– Vi trodde inte någon av oss att vi skulle återuppstå som Lili & Susie. När vi bröt upp var vi ganska trötta på konceptet. Det hade varit konstant med hit på hit och release av skivor och turnéer. Man sökte någonting annat, säger Lili.

Susie tror att det helt enkelt var ett sätt att vårda relationen.

– Jag kände att jag hade så mycket annan typ av musik inom mig som jag ville utforska. Och det ville jag göra som Susie, inte som Lili och Susie. Det var en viktig resa att göra, säger hon och förklarar att systrarna var oskiljaktiga i mångas ögon.

– När jag gick på stan så sa folk, ”Där går Lili och Susie”. Och så gick jag ensam.

”Återförening på två olika sätt”

Susie fick tre barn med hockeyspelaren Stefan ”Myran” Gustavson under perioden, medan Lili reste runt i världen med sin tv-serie.

– Jag utvecklades som person. Jag utvecklades också mycket som sångare och låtskrivare, och hade aldrig gjort den resan som låtskrivare om vi fortsatt jobba ihop, säger Susie.

Enligt Lili hade de mindre kontakt även privat.

– Vi sågs då och då. Men vi hade helt olika liv. Det var ett break från Lili & Susie, men också från det mer nära systerskapet som vi hade haft.

Hon konstaterar att ”Show me heaven” och återföreningen blev en hit – och starten på ett nytt kapitel.

– Då drog hela apparaten i gång på nytt. Det var magiskt. Vi kom nära varandra både musikaliskt och som systrar igen. Vi kände hur vi hade saknat varandra. Det var en återförening på två olika sätt.

Benjamin Ingrossos familjedilemma: "Fått Youtuba fram"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.