Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lia Boysens dubbla sjukdomsbesked

Lia anser att en skilsmässa kan vara lycklig. Foto: Johan Lindskog
Lia Boysen tillsammans med kärleken Per Broman, som skapat succén Fotografiska tillsammans med sin bror Jan. Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
"Efter många tuffa år är jag äntligen lycklig", säger Lia Boysen. Foto: Johan Lindskog

Det är en av de varmaste dagarna i mannaminne och vi sitter i somriga hettan på mellersta Gotland. 

Det är även högsommar i Lia Boysens liv.

– Efter många tuffa år är jag äntligen lycklig, säger hon.

Det har varit år kantade av skilsmässa, sjukdom och dödsfall i familjen för Lia Boysen. Men nu har livet vänt för den firade skådespelerskan. Hon har funnit kärleken, fått hälsan åter och efter otaliga roller i film och tv har hon valt att ställa sig på scenen igen.

Senaste tiden har hon jobbat mycket internationellt med tysk och Indisk film men just nu spelar hon hela sommaren Desirèe Armfeldt i Ingmar Bergmans komedi "Sommarnattens leende" på Romateatern på Gotland. Även recensionerna har varit heta. Stående ovationer och hyllningar i pressen. Hon har aldrig tidigare spelat något av Bergman men hon var en gång nära i filmen "Söndagsbarn" som Ingmar skrev och som sonen Daniel Bergman regisserade.

”Smickrande omdöme”

– Daniel och jag hade jobbat i serien Storstad och han ville ha mig i rollen som pigan, men Ingmar sade till slut nej. Jag blev otroligt sårad. Han tyckte att jag såg för aristokratisk ut och hade för mycket sexuell utstrålning.

Låter ju i och för sig som om det skulle passa Bergman. Stämmer hans intryck av dig?

– Det är ju ett smickrande omdöme, kan jag tycka i dag. Lite aristokratiskt blod har jag ju. Min släkt är en konstig korsning av konstnärer, adel och dansk arbetarklass. Och sexuell, det är i alla fall väldigt bra för den roll jag spelar nu. Jag har alltid inspirerats av starka kvinnor. Inte minst Eva Dahlbeck som hade den här rollen i Bergmans film. Hon har varit en stor förebild och jag tycker att det är viktigt att använda sin kvinnlighet, sin sexualitet. Att njuta av sig själv utan att vara till lags.

 

LÄS MER: Nu berättar Lia Boysen om dödliga sjukdomen 

 

Känner du den njutningen?

– Ja, det tycker jag. Men det är en ständig kamp att fokusera på det inre och inte det yttre. Att sluta vara till lags som vi kvinnor uppfostrats till i oändliga tider. I så väl utseende som våra drömmar och vår njutning. Jag är otroligt lycklig och stolt över att vi kvinnor är inne i en sån stor förändring. Extra stolt blir jag när jag tittar på mina egna döttrar att dom har det naturligt att bryta strukturen o normen.

Fick dödlig sjukdom

Påverkar åldrandet hur du känner dig?

– Den sjukdom jag hade fick mig att tänka till, på ett bra sätt.

Berätta om sjukdomen.

– Giftstruma. Kan bli dödlig om den inte behandlas. Det resulterade bland annat i att mina ögon påverkades och växte. Att tackla det gjorde att allt annat blev lättare. Att få rynkor. Att bli äldre. Inget av det betyder lika mycket när man sett ut som jag gjorde under ett år. Jag genomgick fler operationer. Jag är fortfarande inte helt klar med det. Det konstiga är att jag träffade en vän en tid innan jag fick sjukdomen. Hon som alltid varit oerhört vacker hade fått ögonpåverkan, giftstruma. Och jag tänkte att vad som helst utom just det. Och så får jag just den sjukdomen.

Hur förklarar du det?

– Det finns en väldig kraft i vad vi tänker och fokuserar på. Att lägga fokus på vad man vill, och inte på vad man inte vill. Att försöka slå bort negativa tankar och rädsla så mycket det bara går. Jag har en väldigt stark tro på att det finns mycket som hänger ihop som vi inte alltid kan förklara. Jag tror inte det var en slump att jag fick en sjukdom som satte sig på mina ögon. Om inte annat gäller det att hitta en mening. Det handlar om hur man tänker.

Lia Boysen är aktuell med "Sommarnattens leende" på Romateatern. Foto: Johan Lindskog

Du har sagt något liknande kring skilsmässan från din tidigare man (skådespelaren Anders Ekborg). Att en skilsmässa kan vara lycklig om man bara fokuserar på rätt saker.

– Ja, det stämmer. När det var som värst efter skilsmässan så började jag titta på gamla bilder för att erövra tillbaka allt det fina vi hade haft. Det funkade. Jag är mer glad i dag över allt vi gjort än ledsen över att det inte höll.

En lycklig skilsmässa.

– Ja, jag är lycklig men det har framför allt att göra med att jag är så otroligt mycket klokare efter skilsmässan. Herregud vad man utvecklas. Tidigare såg jag saker så mycket i svart och vitt. Och jag dömde mycket mer då. Jag kan skämmas över hur jag kunde säga att du är si och du är så. Det är ju inte sant. Vi kan alla förändras och vi är alla olika i olika sammanhang.

I samband med skilsmässan 2012 från Anders Ekborg och den brutala sjukdomen gick dessutom Lias älskade styvfar bort. Cancern tog hans liv. 

Och bara en kort tid senare var Lia tillbaka på Radiumhemmet. Nu var det inte styvfadern utan den nya kärleken som drabbats av cancern. Endast några månader efter att de träffats får han besked om att han har cancer. Tårarna reser sig i ögonen när Lia berättar.

 

LÄS MER: Lia Boysen kränktes – av ”mäktig man” i svensk film 

”Det var en tuff tid”

– Det var så överjävligt att vara tillbaka på Karolinska i samma korridorer, där vi fått beskedet att inget gick att göra för min styvfar. Och att nu gå där med Per (Broman, reds anm) för att få besked av läkarna hur illa det var. Jag väntade utanför läkarens rum men jag sa till Per att om beskedet är dåligt så får han hämta mig. En stund senare kom en läkare och sa: Per vill gärna att du ska vara med nu.

Per Broman är fotografen som skapade succén Fotografiska tillsammans med sin bror Jan.

Lia och Per hade precis träffats när cancerbeskedet kom. 

– Det var en tuff tid och ett mycket märkligt sätt att inleda en relation. Vi var ju mitt i den här första förälskelsen. Per ville göra slut. Han ville inte att jag skulle behöva vara där när han gick igenom allt, att jag skulle se honom i det skicket. Men jag sa att nu är jag här så nu går vi igenom det tillsammans. Om man inte kan gå igenom det då är det ju bara yta allting. Då är det inte på riktigt. Kanske var jag också stärkt i att jag själv gått igenom en allvarlig sjukdom.

Är det över nu?

– Ja, Per är frisk. Jag är frisk. Sommaren är magisk. Jag älskar att vara här på Gotland. Livet är fantastiskt när man kommer ut på andra sidan men jäklar vad tuffa år det varit. Men just nu är jag så väldigt lycklig.

Vad är nästa steg?

– Jag funderar mycket på hur jag ska leva. Jag är nyfiken på alternativa sätt att leva ihop. Jag tror att när man varit i en lång relation så är man livrädd att hamna i samma hjulspår. Jag har en frihet nu som både är härlig och ger en galopperande ångest. Mina barn är vuxna nu så jag är inte behövd på samma sätt längre. Samtidigt är jag tillbaka i någon sorts tonårstänk. Allt kan hända nu.

 

Text & foto: Johan Lindskog

 

 

FAKTA

Namn: Lia Boysen

Ålder: 52

Yrke: Skådespelerska

Aktuell: "Sommarnattens leende" på Romateatern, Gotland fram till 18 augusti och Vitabergsparken Stockholm 23 och 24 augusti.

Familj: Döttrarna Channa 22 och Dina 20.

Tillsammans med: Per Broman, grundare av Fotografiska museet i Stockholm