Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tony Irvings varning till dansparet: ”Ligger i farozonen”

Deltagarna i ”Let's Dance” 2019. Foto: OLLE SPORRONG
Tony Irvings varning inför ”Let's Dance”. Foto: OLLE SPORRONG

Magdalena Forsberg måste övervinna sin spärr och Robin Bengtsson behöver mjuka upp höfterna – men Lance Hedman kan bli en riktig hit.

Här låter vi "Let's Dance"-domaren Tony Irving säga sitt om hur det kommer att gå i fredagens veckofinal.

Under de fjorton år som ”Let's dance” har existerat har programmet berört otroligt många personer. En hel generation har växt upp med dans som en del av deras fredagsunderhållning och detta har gjort att pardansen har klivit in i vardagsrummet. 

När vi började visste ingen vad en cha cha cha var, men i dag känner de flesta svenskar till de grundkaraktärer, känslor och utgångspunkter för tekniken som är en stark del av den succé som är ”Let's dance”. Att vara elegant i en foxtrot, skaka rumpa i en samba och ha en bra hållning är för tre månader per år en del av svenskarnas vardagsspråk. 

Att ”Let's dance” berör kan ingen ha gått miste om. Vi blir berörda när någon åker ut och irriterade när vissa personer blir kvar i programmet och jag vet att många till och med blir förbannade över vissa av mina yttranden. Men jag är en av ”svenska folket” och ”Let's dance” har påverkat mitt liv i fjorton år nu. Detta inte bara arbetsmässigt, men även privat har det gjort så. Nu på fredag är det sex år sedan min man Alexander och jag hade vår första träff på ”Let's dance” finalens efterfest, tack vare att Dermot och Ann fixade en dejt åt mig till efterfesten.

Denna vecka är utmaningen för deltagarna att tillägna deras dans till en speciell person i deras liv. Det blir privat, emotionellt och dramatiskt då våra deltagare tar oss in i deras hemliga liv. Hade jag möjligheten att tillägna en dans så hade det blivit till min man, men jag dansar inte utan jag måste utvärdera och värdera deltagarnas insats. Jag vet att dansen är en enkel sak för mig att bedöma, då jag har gjort det i trettiosju år. De känslor som kommer när våra deltagare blottar sig och öppnar upp sina liv med deras berättelser om för dem viktiga personer och förhållande för att skapa dans på en djup, konstnärlig och betydelsefull nivå påverkar mig otroligt mycket.

Som dansare har man som mål att beröra åskådarna så att känslan blir kvar långt efter att dansen tagit slut. Nu måste våra deltagare gräva djupt ned i sig själva för att förmedla viktigheten av den här personen. Ett uppdrag som jag som före detta yrkesdansare inte är avundsjuk på då det är otroligt svårt.

Thomas och Jasmine

Thomas Ravelli och danspartnern Jasmine Takacs. Foto: OLLE SPORRONG

Dans: Vals

Musik: När Vi Gräver Guld i U.S.A. - GES

”Thomas har hamnat i botten varje vecka, trots detta kämpar han vidare med en stark vilja som har sett till att han sakta men säkert har utvecklats. Jag har själv varit mycket tuff mot honom då jag förväntar mig att en före detta elitidrottsstjärna skall ha kontroll över kroppen. Hittills har Thomas visat att han har en bättre naturlig känsla för standarddanser och då han i kväll tävlar i vals borde detta bli kvällen då alla polletter trillar på plats. Kvällens genombrott.”

 

Linnea och Jacob

Linnea Claeson och danspartnern Jacob Persson. Foto: OLLE SPORRONG

Dans: Vals

Musik: What The World Needs Now is Love – Jackie DeShannon

”Linnea har visat bra teknisk förmåga och vågar tolka danserna på just sitt eget sätt. Hennes starkaste sida har varit de snabba danserna, där hon exploderat över golvet, men i kvällens vals krävs det en omväxling av fysisk styrka samt en klassisk tolkning. Tar hon i för mycket med att tänja på gränserna riskerar hon att misslyckas uppnå målet. Hon ligger i farozonen.”

 

Magdalena och Tobias

Magdalena Forsberg och danspartnern Tobias Karlsson. Foto: OLLE SPORRONG

Dans: American Smooth

Musik: Super Trouper - ABBA

”Vilket genombrott som Magdalena bjöd på förra veckan! För mig var det hittills säsongens höjdpunkt. Kontroll, karisma och kvalitet har hon bevisat att hon behärskar i en dans, men nu måste hon upprepa samma kvalitetsnivå samt lägga till de känslor knutna till den person hon dedikerar sin dans till och där ligger hennes problem. Den emotionella sidan av dans har varit otroligt svår för henne och i kväll måste hon överkomma den spärren för att behålla sin plats i toppen.”

 

LaGaylia och Tobias

LaGaylia Frazier och danspartnern Tobias Bader. Foto: OLLE SPORRONG

Dans: Slowfox

Musik: Don't You Worry 'Bout a Thing – Stevie Wonder

”Jag blev förälskad i LaGaylia förra veckan! Mycket sällan under Let's Dance historia har en deltagare lyckats att få mig känna varje taktslag i deras dans, men detta gjorde LaGaylia förra veckan. I kväll förutspår jag att den känslomässiga sidan av dansen blir ett enkelt uppdrag för LaGaylia då det ligger starkt knutet till hennes konstnärliga själ, men slowfox är den svåraste pardansen som finns och det kräver en höjd teknisk kompetens för henne. Tekniken har varit hennes svaga punkt.”

 

Dan och Cecilia

Dan Ekborg och danspartnern Cecilia Ehrling. Foto: OLLE SPORRONG

Dans: Slowfox

Musik: Jump – Van Halen

”När Dan började trodde jag att han skulle åka ut ganska fort då han var rätt begränsad i sin rörelse, men jag upptäckte ganska snabbt att jag hade fel. Det är inte nog med att gubben har visat att han kan svänga på höfterna, han kan göra det med en rätt rolig tolkning också. Det har gjort att Dan står för årets största utveckling och därmed årets Let's Dance resa. I kvällens slowfox krävs det en kontrollerad och svävande rörelse som sveper sig över golvet med en tillbakablick till 40-talets svartvita musikalfilmer. Gestaltandet tror jag att han lyckas med, men den tekniska utvecklingen tror jag däremot blir svår. Kvällens wild card.”

 

Lancelot och Linn

Lancelot Hedman Graaf och danspartnern Linn Hegdal. Foto: OLLE SPORRONG

Dans: Slowfox

Musik: More Than You Know – Axwell/Ingrosso

”Lancelot är en enigma för mig. Ena veckan är han en katastrof och den andra är han golvets prins. I kvällens slowfox behöver han uppvakta den eleganta och mogna sidan av sig själv, då det ungdomliga måste bort från den här dansen. I förra veckans vals visade han att de långsamma danserna är han mogen nog att behärska och jag förutspår att detta blir kvällens hit.”

 

Robin och Sigrid

Robin Bengtsson och danspartnern Sigrid Bernson. Foto: OLLE SPORRONG

Dans: Rumba

Musik: Diamonds - Rihanna

”Det känns som om jag tjatar vecka efter vecka om hans hållning, och anledningen är att hållning ger balans och balans ger kontroll. I rumba som är extremt långsam krävs det otroligt mycket kontroll och om han inte har löst sitt bekymmer till i kväll så ligger han illa till. Som artist borde det vara enkelt för honom att tolka musiken och förmedla sina känslor, men ribban på svårigheten höjs i kväll då han även måste röra på sina höfter och han har visat sig vara lite stel.”

 

Kristin och Calle

Kristin Kaspersen och danspartnern Calle Sterner. Foto: OLLE SPORRONG

Dans: Rumba

Musik: Strangers In The Night – Frank Sinatra

”Ingen kan ha gått miste om att Kristin har dominerat säsongen hittills. Men hon har haft sina svagheter och det är just då hon dansar långsamt som svagheterna lyser igenom. I kvällens rumba gäller det för Kristin att hon rör sig som ”ett” med sin partner, jobbar inifrån och utåt i stället för att klistra på en fasad samt att avsluta varje rörelse på det korrekta sättet. Mina ögon kommer att ha stenkoll på alla de fina detaljerna då hon redan dansar på en sådan hög nivå. ”