Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nu avgörs allt – med en unik kvinnokamp

Tony Irving tror det blir en jämn final i ”Let's dance”.Foto: OLLE SPORRONG
Kristin Kaspersen och Magdalena Forsberg tävlar mot varandra i Let's dance.Foto: OLLE SPORRONG

Magdalena Forsberg och Kristin Kaspersen är i final i årets ”Let's dance”.

Och det lär bli en jämn final – med två värdiga finalister – enligt domaren Tony Irving som samtidigt betonar hur viktigt det är att finalisterna nu tar i från tårna.

”De får ta till varenda knep för att se till att just deras sista dans blir segerdansen” skriver ”Let's dance”-domaren.

För första gången under fjorton år har vi en final där båda finalister förtjänar sin plats. Aldrig förut har vi haft så hög kvalitet och likvärdiga finalister. Båda har haft en tuff resa; Magdalena har fått byta partner och Kristin har haft en allvarlig huvudskada som påverkade hennes insats under ett flertal veckor. 

Båda två har övervunnit deras motstånd och motståndare. Med elva veckor och hård träning har både två utvecklat fenomenala dansfärdigheter och för första gången är jag nöjd över de som kvalificerat sig till finalen och längtar med hög spänning för att se vad de kan prestera i kvällens final. Utöver detta har vi hamnat i en mycket sällsynt situation där två starka mogna kvinnor är i finalen. Dessa två kvinnor har krossat alla de andra deltagarna och förtjänar sin plats i finalen. I kvällens final måste de leverera tre olika danser. De har fått välja mellan alla de danser de har fått lära sig under tävlingens gång, för att hitta just de två danser som de tror de dansade bäst. 

Det är just dessa danser de måste dansa först i kvällens tävling. 

Teknik, musikalitet, partneringskills och showmanship skall finnas representerade i båda danser samt ett otroligt högt underhållningsvärde. 

I dansens värld har vi två olika läger som har varsin tolkning av just de här klassiska pardanserna. 

I ena lägret finner vi de konstnärliga, i det andra finner vi de sportsliga.

De här lägren inom tävlingsdansvärlden har funnits i decennier, och vilken tolkning som är den bästa har vi inom dansen inte lyckats lösa. Men i kvällens Let´s Dance har ni möjlighet att finna vilken tolkning ni tycker är bäst då Kristin avspeglar den konstnärliga tolkningen och Magdalena den sportsliga. Själv har jag alltid sett mig som en kombination av de båda lägren och för att vinna min röst i just dessa två danser så förväntar jag mig en bra balans och en personlig tolkning av allt. Nu är det deras chans att glänsa för sista gången.

Den tredje dansen är deras största utmaning under hela Let´s Dance resan. SISTA DANSEN. De har fått välja en låt, skapat sin egen koreografi och skall utföra en dans som avspeglar allt de har lärt sig under de mer än 600 träningstimmarna de har genomfört denna säsong.

De får ta till varenda knep för att se till att just deras sista dans blir segerdansen och då dessa två ligger så nära varandra blir det svårt att skilja dem åt. Men tillsammans med mina och mina kollegors danskunskaper och dina upplevelser hemma som påverkar hur ni röstar så kommer vi att hitta den rätta vinnaren i Let´s Dance 2019. 

 

Magdalena

Dans 1: Paso Doble

Musik: Born This Way – Lady Gaga

”Nu är det dags för Magdalena att kliva in i en flamencodansös gestaltning. Snabba fötter med tydliga rytmer och placering, kontinuerliga rörelser i ryggen då hon skapar en förlängning av alla Tobias positioner när han formar sin kropp efter de traditionella tjurfäktarnas positioner.

Uttrycken skall vara arroganta, men inte aggressiva och det är just detta som är Magdalenas farhåga i Paso Doble då hennes temperament under dansen tenderar att vara lite för hårt.”  

Kristin

Dans 1: Cha Cha

Musik: To Late For Love – John Lundvik

”Den ultimata snabba kubanska dansen med mängder av rytmiska förändringar, snabba kroppsrörelser och explosiva rotationer måste Kristin leverera om hon skall lyckas att göra denna dans till en värdig finaldans. Att gestalta en dansare på scenen på ett kasino i Havanna under 50-talet är hennes mål. Det skall vara snabbt, flirtigt och fräckt. 

Utmaningen för Kristin ikväll blir att få till den snabbheten med synkopering i just denna dans då hon har haft lite återkommande problem med detta under säsongen.” 

 

Magdalena

Dans 2: Rumba

Musik: För Kärlekens skull – Ted Gärdestad

”Magdalena har visat att hon har mycket starka ben och ett otroligt tekniskt korrekt sätt att röra på dem så att de sträcker sig på ett mycket balettliknande sätt. Det är en stor risk för Magdalena att hon valt denna dans då den är den svåraste och långsammaste latindans där vi ser alla brister samt får tid att uppleva alla hennes känslor i detalj. Det skall vara sensuellt, mjukt och extremt rörligt i ryggen och det är just detta som tidigare varit hennes akilleshäl då vi tidigare har påpekat att hon är för stel.” 

Kristin

Dans 2: Slowfox

Musik: Shallow – Lady Gaga, Bradley Cooper

”Av alla de danser vi har inom dansvärlden så har Kristin valt den tuffaste dansen att utföra både tekniskt, musikaliskt och konstnärligt. 

I tävlingsdansvärlden så bedömer vi en dansares kvalitet på hur de presterar just denna dans. Kontinuerligt flyt över golvet, rullande fötter, drivande ben, mängder av växlande rytmer och kroppspositioner gör att dansens Rolls Royce är ett ovanligt val att genomföra i en så viktig final. 

Att utmana sig själv i sista stund är en stor chansning och då Kristin i vissa stunder visat sig ha problem med övergångarna mellan stegen som gör att flödet kan brytas är det här en stor risk att ta i en så viktig stund.” 

 

Dans 3: Sista dansen

Nu har vi kommit fram till den allra sista dansen och här har vi höga förväntningar. Allt skall sitta, allt skall vara perfekt. Det skall vara känsloladdat och showigt ut i deras fingertoppar. Nu gäller det att de tar ut svängarna och gör allt de har lärt sig med frihet och känslor för att skapa ett underhållande, konstnärligt, känsloladdat och spektakulärt nummer. De har valt musiken själva:

Magdalena

Musik: Sommarkort – Cornelis Wreeswijk 

Kristin

Musik: Lillbabs Medley

Med utgångspunkt från den låt respektive finalist valt så ser jag potential för två sista danser som överträffar allt vi har sett i tidigare säsonger av Let´s Dance. Med just deras kvalitetsnivå är vi garanterade att kvällen blir den tuffaste final vi haft någon gång. Jag längtar efter att bli berörd och underhållen av dessa två starka kvinnors framträdande som oavsett vad händer i kväll, redan tagit sina platser som danslegender. 

Men nu måste vi separera dem så att vi hittar den rätta att ta hem glasskon.