Lindorffs tårar efter grälet med Kristjan

Linda Lindorff svarar nu upp om hur tiden i "Let's dance" påverkat henne.
Foto: Olle Sporrong
Lindorff dansar tillsammans med Kristjan Lootus.
Foto: Olle Sporrong
"Jag gillar piskor oväntat mycket", säger Linda inför fredagens piskdans.
Foto: Olle Sporrong

Hennes tårar har lyckats reta upp ett flertal av våra svenska kändisar.

Själv hävdar Linda Lindorff sin rätt att öppet visa känslor och berättar hur "Let's dance" hottat upp hennes eget samliv – inför kvällens direktsändning har hon piskat sin dansare som straff.

- Jag behöver inte terapi – jag behöver kärlek, säger hon.

Linda Lindorff, 44, släpar runt på sitt liv i två väskor. Mycket, både i väskorna och i hennes liv, kretsar just nu kring "Let's dance".

– En tidning med en fin recension, min dator, ombyteskläder, tre olika träningsoutfits, tre par skor, latino-klackar, standard-klackar och ett par gympaskor, säger hon och rotar runt en stund i en av väskorna.

Men framgångarna i "Let's dance" har haft ett pris. Det har varit muskelbristningar, kroppen har strejkat, ett jack i bakhuvudet. Den här veckan är det en nagel som dansats sönder.

– Nageln har släppt. Jag har bara nio naglar. Det är obehagligt, konstaterar hon.

De senaste två månaderna har hon tränat i snitt tre timmar per dag. Den värsta kroppsliga chocken har lagt sig.

– Kristjan har väckt min kropp till liv på ett nytt sätt. Han är världens bästa. Jag tycker så mycket om Kristjan han är den bästa danstränaren för mig och han får mig att göra saker med min kropp som jag inte trodde var möjliga.

Men dagen innan vi ses har hon och danspartnern Kristjan Lootus bråkat.

– Vi hade ett gräl jag och Kristjan. Jag tycker att det är svårt när någon säger åt mig vad jag ska göra. Jag hade ledsnat, ville gå hem från träningslokalen. Det har varit tungt stundtals. Och han är som en militär nästan och jag säger "okej, vi tränar väl igen då". Någon gång när jag har gråtit säger han "jag kommer stå här till du kliver hit och gör det igen". Till slut gör jag det. "Hur kommer det sig att du inte ens frågar varför jag gråter", frågade jag. "Äh, du gråter varje måndag", sa han.

Linda Lindorff tävlar i kväll med ett Indiana Jones-inspirerat nummer – professor Jones är hennes idol. Det innebär att hon får leka med en piska.

– Jag gillar piskor oväntat mycket. Det är nästan lite skämmigt, för jag var säkert 12 år och egentligen lite för gammal, säger hon och fortsätter:

– Det finns ju de som använder piskor i andra sammanhang än på dansgolvet.

Under repetitionerna straffade hon Kristjan Lootus med hjälp av piskan. Lindorff tyckte att han varit för hårt mot henne.

– Jag blev småsur och snärtade till, men han förtjänade det! Han tiggde om det. Han höll med om att han förtjänade det. Men han fick ett snärtmärke och jag fick skämmas jättemycket, säger hon.LÄS MER: Laila Bagges kritik - mot Linda LindorffLinda, vissa tycks anse att du tar det här med "Let's dance" lite för seriöst...

– Jag tar allt jag gör seriöst. Tar man sig an någonting ska man göra det engagerat. Jag är sån. Det är min personlighet. Vill folk störa sig på det så får de göra det. Jag är så här.

Blir du likadan när du blir kär?

– Ja! Jag är tjurskallig, man ska ta det man vill ha. Inte ge upp. Jag fick kämpa lite för min man Jacob. Uppvaktade honom på alla möjliga vis. När jag blir förälskad är jag svår att säga nej till. Det blir mycket kraft och energi. Pjuuuusch! Jag var väldigt flörtig med honom. Och det fungerade.

Laila Bagge och Babsan är två stycken har uttalat sig offentligt om att du just nu syns överallt, vad…

– Jag hade inte räknat med att vara med i "Let's dance" så länge. Jag har känt mig lite hämmad. Är man som jag, med mycket känslor, och kär i sin man blir det jobbigt med närheten till en främmande man. Sätta sig grensle över honom. Det var jobbigt. Jag har respekt för min man och vår intimitet.

Talade ni om det innan?

– Absolut. Jag och Jacob är väldigt trygga i vår kärlek, han tyckte att jag skulle vara med.

Men det här med Laila Bagge och Bab…

– Jag vill fokusera på det som är kärleksfullt och positivt. Det gör livet bättre.

Okej. Blir du inte ledsen när folk kritiserar dig offentligt?

– Jag tycker att man ska fokusera på kärlek, inte elakheter.

Du är väldigt känslosam.

– Det har det tjatats mycket om på sistone. Kan man få vara det eller?

Haha, ja, det får man. Men det är rätt kul. Som när du drog från Kristallengalan för att "Bonde söker fru" inte vann – det var ju det mest upplyftande som hänt på den där tv-sända syjuntan på tio år.

– Jag trodde inte att det skulle få de proportionerna. Jag är en tävlingsmänniska. Jag har lite svårt att kontrollera mina känslor. De tar över mig. När jag växte upp slutade vi spela spel. Det gick inte. Jag blev odräglig, jag kunde inte ändra mig. Spelade jag Monopol med min syster skulle jag få börja med ett hotell på Karlaplan så att jag visste att jag skulle vinna. Jag är kanske lite bortskämd med kärlek.

Vad gjorde du i taxin på väg hem från Kristallen?

– Ringde min man. Han sa "ta bort Instagram-bilden du lade upp". Vilket jag gjorde. Jag hade skrivit något i stil med "hur sjutton…" Det är inte tråkigt att leva med mig, sällan en neutral dag.LÄS MER: Linda Lindorffs tårar under repetitionernaHur har du förändrats av att vara med i "Let's dance"?

– Jag vågar mer. Vågar anspela på att vara sensuell, ha röda läppar, jag har i hela mitt liv varit livrädd för att vara sexig . Eller för att gå runt och folk ska tro att jag tycker att jag är sexig. Jag känner mig sexigare och kvinnligare nu. Kristjan har fått mig att våga vara kvinnlig utan att det känns fånigt.

Plötsligt rycker Linda åt sig en sked från bordet och börjar gestalta en graciös Slow Fox med den.

Hur definierar du kvinnlig?

– I dansen handlar det mycket om mjukhet, att vara graciös och att visa en viss sårbarhet. Att våga bli för och förförd av den du dansar med i dina rörelser. Våga tillåta sig att ses som kvinnlig, och röra sig på ett sätt som kan anses vara sensuella för att se sexig eller sensuell eller kvinnlig ut.

Då är vi tillbaka i att kvinnor ska se sexiga ut?

– I vissa danser ska en kvinna, tydligen, se sensuell och förförisk ut. Det är en roll som man har. I rumban till exempel.

Känner du dig sexig då?

– Nej. Eller ja, kanske när jag kommer hem till Jacob. Jag får väldigt fina ord av honom. Jag kände mig väldigt sensuell på dansgolvet senast. Det var som att vara nyförälskad. Jag kände mig förförd av musiken, stämningen och vår mjuka svävande dans. Jag njöt av verkligen. Förra veckan var ett uppvaknande när det gäller dans - jag har fattat nu vad det handlar om. Det handlar om känslor och att leva sig in i dansen. Jag har lärt mig njuta av det och det är då man blir bra - och sensuell.

Det här med att du känner dig sexig när du kommer hem...

– Du menar om vi fått bättre sexliv? Ja, sämre har det inte blivit, haha.

Nu rodnar jag, Linda.

– Haha. "Let's dance" har tagit mig både uppåt och neråt. På måndagar gråter jag, sen är det toppar och dalar. På fredagar exploderar jag i någon form av extas. Jag vill inte leva livet utan toppar och dalar. Ibland har jag försökt vara lite avtrubbad, men det går inte. Jag vill inte leva så.

Allt verkar ju gå som tåget i ditt liv. När hade du det tufft?

– Jag har varit olycklig. Inte vetat var jag varit på väg, vad jag håller på med, inte vetat vem jag ska älska och inte älska. Jag älskade att resa runt, men var lite… känslomässigt farlig. Jag sökte bekräftelse på ett osunt sätt. Jag flörtade hej vilt med folk, för att se om det fungerade.LÄS MER: Så gick det sedan för kärleksparen i "Let's dance"Fungerade det?

– Ganska ofta. Men jag flörtade liksom utan att vilja något mer.

För bekräftelse?

– Ja, för bekräftelse. När det inte räckte med människor sökte jag spänning i farliga möten med djur, känna livet fysiskt. Det skulle bränna till. Få svårt att andas för att man känner så mycket. Benen värker för att man längtar. Jag ville bara känna mer och mer och mer. Varje dag ha känslor som inte var de vanliga.

Har du fortfarande ett bekräftelsebehov?

– Jag har ett stort bekräftelsebehov, fortfarande. Jag vill ha min mans uppmärksamhet, varje dag. Jag behöver mycket kärlek. Jag måste få veta att jag duger till, att folk ser att jag gör rätt för mig. Jag vet inte om det behövs för att jag ska vara lycklig, men det gör mig lyckligare.

Har du aldrig gått i terapi?

– Nej, nej, nej. Jag behöver inte terapi – jag behöver kärlek.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

FAKTA

Namn: Linda Lindorff.

Ålder: 44.

Bor: Villa på Lidingö.

Familj: Maken Jacob. Döttrarna Lykke, Wilhelmina och Benedicte.

Aktuell: I "Let's dance" och i "Linda och djurens hjältar".