Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gudrun Schymans krav ändrar "Let´s dance"

Gudrun Schyman och Björn Törnblom under onsdagens genrep inför säsongspremiären av "Let´s dance". Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
TV 4 gör om premiärens inledningsnummer i "Let's dance" efter krav från Gudrun Schyman.
- Alla vi som var kvinnor skulle falla ned på knä, och det fanns ingen anledning tyckte jag, säger hon
Samma sekund som Gudrun Schymans höga klackar slog i "Let's dance" dansgolv kom nervositeten.
- Jag är aldrig nervös, jag kan gå in och ställa mig var som helst och improvisera. Men då har jag situationen i min hand. Här är det inte så. Här ska man leverera. Jag vet inte hur jag ska hantera nerverna, säger Gudrun Schyman, och vänder sig mot danspartnern Björn Törnblom:
- Jag blev uppenbarligen nervös, jag gjorde fel på saker som jag kunnat i flera veckor, säger hon efter onsdagens repetition.

Bra grundfysik


Annars beskriver Schyman sig som väl förberedd. De senaste veckornas dansträning har förvandlat politikern till en dansös.
- Det har gått jättebra, vi är flitiga. Vi har börjat nosa på tredje dansen redan. Fysiken? Att träna fyra timmar om dagen känns i kroppen, men det går väldigt bra ändå. Jag har en bra grundfysik och jag är väldigt seg, envis.
- Så länge man hoppar och skuttar går det bra. Det är när jag sätter mig på bussen hem som jag blir stel, säger Gudrun Schyman.
Vilket dansmoment är du bäst på?
- Jag är alltid den som står på barrikaderna, men det visade sig att jag är jättebra på att följa. Det kunde man inte tro.
Och sämst?
- Det är det här med höfterna. De är lite stela. Jag har ju inte den kroppen, så man har ingen anledning att hålla på.

Tvingade TV4 till förändring


Samtidigt lovar hon att kasta om könsrollerna i dansen.
- Det kan bli så att man frågar sig vem som för, vem som tar initiativet, vem som bjuder upp och bjuder in... Det finns saker att leka med, säger hon.
Och hon har redan börjat.
Schyman har vägrat inledningsnumret i fredagens premiärprogram - och tvingat TV4 att ändra produktionen.
- När alla paren är på dansgolvet i första programmet så är slutpositionen på ett sätt som jag inte känner mig bekväm med. Alla vi som var kvinnor skulle falla ned på knä, och det fanns ingen anledning tyckte jag.
- Men producenten kom med en bra lösning; att dansarna faller ned och vi som är färskingar står upp, säger hon.

DISKUTERA "LET`S DANCE" HÄR!