Peter Englund. Foto: Jörgen Hildebrandt
Peter Englund. Foto: Jörgen Hildebrandt

"Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas"

Publicerad
Uppdaterad
Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund välkomnar allt som håller författaren Björn Ranelid borta från skrivandet. Nu får blogginlägget på Akademiens hemsida kritik från andra ledamöter.
- Vi ska inte lägga oss i vad Ranelid gör, säger författaren Kristina Lugn på stol nummer 14.
I en intervju inför "Let's dance" sa författaren Björn Ranelid att han är mer djärv än hela Svenska Akademien tillsammans och uppmuntrade ledamöterna att dansa:
- Jag sitter inte i Akademien och gömmer mig, sa han till Expressen.
I går kommenterade författaren och Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund, Ranelids uttalande på sin blogg.
"Noterar att Björn Ranelid uppmanat mig att följa hans exempel och delta i dokusåpor. Det kommer inte att ske. Däremot har jag inga invändningar mot att han gör så själv. Allt som håller Ranelid borta från skrivandet välkomnas," skrev Englund.
Bloggen ligger på Svenska Akademiens hemsida och Peter Englund bloggar i sitt ämbete. Nu får inlägget kritik av andra ledamöter i Akademien.
- Jag håller inte med Peter i det han skriver, jag tycker att det är bättre att Ranelid skriver än att han dansar, säger författaren Kristina Lugn.

Inte helt lyckat

Hon ser problem med att Akademiens ständige sekreterare uppmuntrar en författare att hålla sig borta från skrivandet.
- Jag tycker inte att det är helt lyckat att uttrycka sig så, vi ska inte lägga oss i vad Ranelid gör, säger hon.
Foto: Mattias AhlmBjörn Ranelid själv är upprörd:
- Att Svenska Akademiens sekreterare uppmuntrar Sveriges mest anlitade författare att sluta skriva är oerhört allvarligt, snudd på tjänstefel.
- Min senaste bok är tryckt i sjätte upplagan och jag är mer anlitad än han någonsin kommer att bli, säger han.
- Jag har aldrig sagt att han ska vara med i en dokusåpa bara uppmuntrat Akademiens ledamöter att dansa, är han inte läskunnig?
- Jag har vunnit Augustpriset, jag förstår inte hur Svenska Akademiens sekreterare kan uttrycka sig som han gör.
Peter Englund ville i går inte kommentera inlägget eller kritiken från ledamöterna i Akademien men lät hälsa via mejl:
"Det här är inte första gången Ranelid bär sig åt som en typisk skolgårdsbuse, som drar runt och muckar gräl och tycker att han har rätt att smälla till vem han vill när han vill, men som sedan piper i högan sky när han själv åker på en vinge."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Senaste nytt om nyheter, sport och nöje – www.expressen.se

Till Expressens startsida

Mest läst i dag