Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Let's dance”-profilens ord om sonens sjukdom

Dermot Clemenger, känd som domare i ”Let's dance” berättar om känslorna när sonen Marcus fick diagnosen diabetes typ 1. Foto: TV3
Marcus var elva år när han fick diagnosen. Foto: TV3

"Let's dance"-profilen Dermot Clemengers 11-åriga son diagnostiserades i februari med diabetes typ 1.

Nu öppnar Clemenger upp om känslorna kring sonens dödliga sjukdom i Peter Jihdes dokumentärserie "Leva utan att dö" på TV3 – och hur det ändrat livet för familjen.

– Då förändrades allt i ett ögonblick, säger Dermot Clemenger i dokumentären.

Det var i slutet av februari som tidigare "Let's dance"-domaren Dermot Clemenger, 45, fick veta att sonen Marcus, 11, diagnostiserats med diabetes typ 1. Snabbt förändrades livet för hela familjen.

– Det var en onsdagsmorgon, och då förändrades allt i ett ögonblick, verkligen, säger Dermot Clemenger i "Leva utan att dö".

 

 

Marcus och Dermot Clemenger berättar i ”Leva utan att dö” om livet med diabetes. Foto: TV3

 

Nu har både dansprofilen och hans son vant sig vid diagnosen, och försöker leva ett så normalt liv som möjligt.

– Det är lätt att bara se det negativa. Och det är klart att det är supertrist för Marcus, men å andra sidan är jag tacksam att det är en sjukdom som man kan leva ett fullt normalt liv med. Fast det är en dödlig sjukdom om man inte sköter den, så går det att leva normalt, säger Dermot Clemenger.

 

 

”Man tror att man vet vad det är och vad det innebär, men jag insåg hur ignorant jag varit till diabetes”, berättar Dermot Clemenger. Foto: TV3

Berättar om sina fördomar om diabetes

Clemenger menar att han själv visste väldigt lite om diabetes innan de fick sjukdomen i familjen, och att han hade mycket fördomar – en anledning till att han nu vill berätta om sin och sonens upplevelse i "Leva utan att dö – en serie om diabetes" i TV3.

– Man tror att man vet vad det är och vad det innebär, men jag insåg hur ignorant jag varit till diabetes. Jag var lite fördomsfull och tänkte att man får det om man inte sköter sin kost och äter för mycket socker, men det är så långt ifrån sanningen man kan komma, säger Clemenger.

Han hyllar också sonens styrka och vilja att sköta hanteringen av sin sjukdom själv så mycket som möjligt. När sonen scannar sitt blodsocker får Clemenger direkt en notis i mobilen, något som hjälper honom hålla koll på lite håll.

– Marcus har varit så grym och tagit ansvar själv, jag blir fascinerad ha sköter det mesta själv.

”Leva utan att dö” sänds i TV3 på måndagar 21.00.