Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Let's dance”-profilen väljer att berätta: Jag är hiv-positiv

”Let's dance”-profilen Tobias Karlsson, här med Nikki Amini, berättar nu att han är hiv-positiv.
Foto: OLLE SPORRONG
”Jag känner att jag i dag, har blivit ett bättre jag än för tre år sedan”, säger Tobias Karlsson till QX.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

”Let's dance”-profilen Tobias Karlsson, 42, är hiv-positiv.

I en intervju med QX berättar dansaren om hemligheten som han nu väljer att gå ut med.

– Jag orkar inte outa mig varje gång hiv kommer på tal, så jag gör det här nu och sen kan jag förvänta mig att folk vet om det, säger han till tidningen.

Folkkäre dansaren Tobias Karlsson har länge setts på fredagar i TV4-programmet ”Let's dance”. Samtidigt har han i tre år gått runt och burit på hemligheten om sin sjukdom.

Under måndagen gick Tobias Karlsson ut med nyheten dels i sin podcast ”I säng med Tobias & Gabriel”, och även i en intervju med tidningen QX.

För QX berättar han hur han våren 2016 började känna att någonting var konstigt. Hur han trots svettningar på nätterna ändå sköt på att gå och kolla upp det hos en läkare. Till sist tog han steget och begav sig till en mottagning för göra ett hiv-test.

– Sen gick jag in till sköterskan och tog ett sånt där 20 minuters-test. Och när resultatet kommer så säger hon plötsligt ”oj, det här ser inte bra ut”. Hon hade jobbat där i många år och aldrig fått ett positivt resultat. Och det här testet är ju 99 procent säkert. Där och då stannade världen för mig, berättar Karlsson.

”Viruset hiv var plötsligt en sanning”

Tobias Karlsson blickar också tillbaka på beskedet i sin podcast: 

– Den där ångesten man haft hela sitt liv för att råka ut för att dra på sig det där dödliga viruset hiv var plötsligt en sanning. Jag fick ett positivt besked på mitt hiv-test och där efter gick allting i svart.

Efter att ha berättat om beskedet för poddkollegan Gabriel Forss dröjde det sedan två och ett halvt år innan hans föräldrar fick veta.

Till QX säger Tobias Karlsson att runt 20 personer i hans närhet vet om det i dag, och att smittan är något som han lärt sig leva med.

– Jag mår så sjukt bra. Och jag känner mig grymt jävla stark, därför orkar jag göra det här. Och det låter kanske konstigt men jag har ju hellre hiv än diabetes. Jag känner att jag i dag, har blivit ett bättre jag än för tre år sedan. Det är sånt jävlar anamma i mig efter allt jag gått igenom med mobbing, sexualiteten – och så hiv.

Tobias Karlsson är just nu aktuell med sin bok ”Inte alltid en dans på rosor” som släpps den 5 september. Boken handlar bland annat just om dansarens liv som hiv-positiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.